Copa América käynnistyy torstaina, arviossa kisojen A-lohko

Historian 44. Etelä-Amerikan mestaruuskisat potkaistaan käyntiin alkavalla viikolla Chilessä. Mukana on totutusti 12 joukkuetta, jotka kamppailevat maanosamestaruudesta ja paikasta vuoden 2017 Confederation Cupiin Venäjälle. Faneille.com arvioi kaikki alkulohkot, joista nyt vuorossa on isäntämaa Chilen tähdittämä A-lohko.

Chile

Chilen väkevä paluu maailman jalkapallohuipulle alkoi käytännössä vuoden 2010 MM-kisoissa, jolloin legendaarisen Marcelo Bielsan valmentama joukkue ihastutti jalkapallomaailmaa äärimmäisen viihdyttävällä ja yltiöhyökkäävällä jalkapallolla. Kisojen isäntämaa lähteekin tämän vuoden kisoihin kovin odotuksin, sillä neljä vuotta sitten edellisissä maanosan mestaruuskisoissa Chilen turnaus päättyi valtavaan pettymykseen maan hävittyä puolivälierissä kisojen yllätysmaa Venezuelalle lukemin 2-1.

Viime kesän MM-kisoissa Chile muistetaan Espanjan kukistamisesta ja jatkokierroksille menemisestä kivikovasta B-lohkosta. Neljännesvälierissä se pisti Brasilian todella tiukille ja dramaattinen ottelu ratkesi silloisten kisojen isäntämaalle Brasilialle vasta rangaistuspotkukilpailuissa. MM-kisoissa Chile esitteli maailmalle persoonallisen uuden päävalmentajansa Jorge Sampaolin, jota voidaan hyvällä omatunnolla nimittää Marcelo Bielsan oppipojaksi. Bielsan tapaan myös Sampaoli luottaa vahvaan ja korkeaan prässiin ja yltiöhyökkäävään pelitapaan, jonka perustana toimii joukkueen kolmen miehen puolustuslinja. Sampaoli reagoi usein pelin sisällä joukkueen pelaamiseen vaihtamalla formaatiota ja kisoja edeltävissä harjoitusotteluissa Chile pelasikin myös Juventuksen peleistä tutulla 4-3-1-2 formaatiolla.

Avainpelaajat

Miten hyvin Arturo Vidal on toipunut UCL-finaalin pettymyksestä? (Getty)

Miten hyvin Arturo Vidal on toipunut UCL-finaalin pettymyksestä? (Getty)

Chilen ykkösmaalivahti Claudio Bravo lienee koko kisojen paras maalivahti. Bravo teki läpimurtonsa eurooppalaiseen jalkapalloeliittiin baskiseura Real Sociedadissa, jota mies edusti peräti kahdeksan kauden ajan. Viime kesänä Bravo siirtyi kovin odotuksin Barcelonaan, jossa hän on tällä kaudella jakanut vastuuta yhdessä nuoren saksalaisen Mark-Andre ter Stegenin kanssa. Bravon vastuulle jäivät liigapelit, jotka sujuivat loistavasti ja Bravo juhlikin kauden päätteeksi Barcelonan kanssa liigamestaruutta. Barcelona päästi koko kauden aikana liigapeleissä vain 21 maalia omaan päätyyn, josta suuri kiitos kuuluu ykkösmaalivahti Bravolle.

Puolustuspäässä isoa roolia on tarjolla heikohkon kauden seurajoukkue Interissä pelanneella Gary Medelille, joka on pelannut viime aikoina maajoukkueessa pääosin topparina keskikentän sijaan. Keskikentälle Chilellä on heittää erittäin kovia kavereita, joista suurin tähti lienee Juventuksen Mestareiden Liigan finaaliin johdattanut Arturo Vidal. Vidal saa kuitenkin mainiota tulitukea David Pizarron, Matias Fernandezin ja Jorge Valdivian kaltaisilta kokeneilta maajoukkuepelaajilta. Hyökkäyspoäässä suurimmat odotukset kohdistuvat loistokauden Arsenalissa pelanneeseen Alexis Sancheziin, jolta odotetaan kisoissa isoa määrää maaleja.

Kiinnitä katseesi

Chilen päävalmentaja Jorge Sampaoli elää otteluissa mukana valtavalla tunteella ja miehen elehdintää kentän laidalla on äärimmäisen viihdyttävä seurata. Sampaoli on toki myös ehdoton huippuvalmentaja, joka on onnistunut rakentamaan Chilelle toimivan peli-identiteetin, jota pelaajat pystyvät noudattamaan kentällä likimain täydellisesti. Chile prässää todella korkealta ja pyrkii iskemään kiinni vastustajan topparien pelinavaamiseen. Hyökkäyspäässä Chile pyrkii hyödyntämään pelaajiensa vahvuuksia ja varsinkin Sanchez saanee paljon palloja puolustuslinjan selustaan, jossa tuulennopea pelaaja on parhaimmillaan.

Katseet kannattaa myös kiinnittää avauskooonpanopaikasta kamppailevaan nuoreen hyökkääjään Angelo Henriqueziin, joka on lopullisen läpimurtonsa äärellä. 21-vuotias Universidad de Chilen kasvatti on kirjoilla Manchester Unitedissa, jossa peliaika on vielä toistaiseksi jäänyt melko vähäiseksi. Viime kauden mies vietti lainalla Kroatian suurseura Dinamo Zagrebissa, jossa 25 ottelussa syntyi peräti 20 maalia. ManU solmi juuri chileläisen kanssa uuden jatkosopimuksen ja vastuuta lienee tiedossa jo ensi kauden liigaotteluissa.

Arvio

Chile tulee olemaan yksi tämän turnauksen suurimmista ennakkosuosikeista, varsinkin kun joukkue pääsee pelaamaan fanaattisen kotiyleisönsä edessä. Chilen materiaali on puolustuspäätä lukuunottamatta vahva ja joukkue on erinomaisesti valmennettu. Chile tulee etenemään puolivälieriin ilman suurempia ongelmia. Myöskään puolivälierissä vastuksen ei pitäisi olla mahdoton, joten Chile nähtäneen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1999 Copa American välierissä.

Maa ei ole koskaan onnistunut voittamaan maanosan mestaruutta ja viimeisestä mitalistakin on aikaa jo yli 20 vuotta, mutta tänä vuonna kotiyleisön edessä paluu mitalikantaan on täysin realistista, mikäli joukkueen puolustuspeli toimii edes välttävällä tasolla.

Meksiko

Päävalmentaja Herrera elää otteluissa tunteella ja onkin erittäin pidetty myös maan fanien keskuudessa. (Getty)

Päävalmentaja Herrera elää otteluissa tunteella ja onkin erittäin pidetty myös maan fanien keskuudessa. (Getty)

Copa American mestaruuskisoissa nähdään perinteisesti myös kaksi Etelä-Amerikan ulkopuolelta tulevaa maata. Meksiko on perinteinen vakiovieras näissä kisoissa, sillä se kamppailee maanosan mestaruudesta nyt jo yhdeksättä kertaa. Meksikon päätähtäin on kuitenkin tulevissa Amerikan alueen mestaruuskisoissa ja maalla onkin kesällä käytössä kaksi eri maajoukkuetta kahteen eri turnaukseen.

Meksiko on perinteisesti peluuttanut Copa Americassa varsin junioripitoista tulevaisuuden maajoukkuetta, joka koostuu pääosin kotimaan sarjan pelaajista. Näin on myös tällä kertaa, sillä Miguel Herreran valmentamassa joukkueessa on vain neljä Euroopassa ammatikseen pelaavaa pelaajaa. Meksiko lähtee tavoittelemaan parannusta neljä vuotta sitten pelattuihin kisoihin, jolloin maa jäi koko turnauksen jumboksi kolmen tappion ja vain yhden tehdyn maalin myötä.

Meksikolla on kasassa varsin mielenkiintoinen joukkue, jossa on useita lopullisen läpimurron kynnyksellä olevia pelaajia. Päävalmentaja Miguel Herrera ihastutti viime kesän MM-kisoissa ja koko ikänsä Meksikossa valmentanut mies on todennut haastatteluissa olevansa jopa tyytyväinen päästessään peluuttamaan paljon kotimaan liigassa pelaavia pelaajia.

Avainpelaajat

Meksikon ykkösmaalivahti kisoissa lienee kokenut 34-vuotias Cruz Azulin ykkösmaalivahti Jose de Jesus Corona, joka on maajoukkueessa jäänyt pahasti kilpaveljensä Guillermo Ochoan varjoon. Corona on erinomainen torjuja, mutta hieman pieni maalivahdiksi, mikä vaikuttaa varsinkin oman boksin suojelemista keskitystilanteissa.

Meksikon puolustuslinjaa johtaa kaiken nähnyt ja kokenut Rafael Marquez, jolla on allaan varsin kelvollisesti mennyt kausi Serie A:n Hellas Veronassa. Marquez on kärsinyt läpi uransa jatkuvista loukkaantumisista, jotka estivät miehen nousun maailman todelliseen topparieliittiin valtavasta potentiaalista huolimatta. Kokenut ”Rafa” on pelannut yksin enemmän maaotteluita kuin koko muu kisoihin valittu puolustus yhteensä, mikä vain korostaa hänen merkitystään tulevissa kisoissa.

Keskikentällä mielenkiintoinen pelaaja on Chivasissa pelaavaa Marco Fabian, jolle on luvassa kisoissa isoa roolia vasemmalla laidalla melko vapaassa roolissa. Mielenkiintoinen nimi on myös hienon kauden Hollannin Twentessä pelannut Jesus Corona, joka tulee tulevaisuudessa olemaan maajoukkueen kantavia voimia. Hyökkäyspäässä ykkösnimi on ehdottomasti Raul Jimenez, joka siirtyi viime kesänä kovin odotuksin Atletico Madridin riveihin. Kotimaan sarjoissa kovaa tahtia maaleja paukutellut Jimenez floppasi kuitenkin Espanjassa pahasti, mutta hän on ollut tehokas maajoukkueen matkassa ja hänen on pelattava hyvin, mikäli Meksiko mielii päästä tällä kertaa alkulohkosta jatkoon.

Kiinnitä katseesi

Jimenez on maajoukkueen kantavia voimia, mutta vaikuttaako floppikausi miehen otteisiin? (Getty)

Jimenez on maajoukkueen kantavia voimia, mutta vaikuttaako floppikausi miehen otteisiin? (Getty)

Meksikolla on riveissään useampi mielenkiintoinen pelaaja, jotka tullaan todennäköisesti näkemään tulevaisuudessa isossa roolissa Euroopan huippusarjoissa. Meksikolla on varmasti paljon näyttöhaluja huonosti menneiden viime kisojen vuoksi. Lisäksi Copa Americaa seuraa valtava määrä eri suurseurojen pelaajatarkkailijoita ja näissä kisoissa Eurooppaan halajavilla pelaajilla on loistava mahdollisuus näyttää omaa osamistaan. Pelaajistosta jo mainittujen nimien lisäksi mielenkiintoisia mahdollisia Eurooppaan siirtyjiä on ainakin Javier Guemez, jolle on tarjolla kisoissa isoa roolia keskikentän pohjapelaajana.

Arvio

Tällä kertaa Meksikolla on kaikki mahdollisuudet mennä alkulohkosta jatkoon, sillä A-lohko lienee tasonsa puolesta selkeästi näiden kisojen heikoin yksittäinen lohko. Chile mennee kotiyleisönsä edessä menojaan, mutta Meksikon pitäisi pystyä kaapimaan riittävä määrä pisteitä Boliviaa ja avainpelaajien poissaolosta kärsivää Ecuadoria vastaan.

Meksiko on perinteisesti menestynyt Copa Americassa erinomaisesti, sillä kahdeksasta turnauksesta se on kaapinut peräti viisi mitalisijaa. Tällä kertaa välieriin pääseminen olisi valtava yllätys, mutta sopivana tavoitteena voisi olla puolivälieräpaikka.

Ecuador

Riittääkö piskuisen Ecuadorin puhti jatkoon muutaman avainpelaajan poissaollessa? (Getty)

Riittääkö piskuisen Ecuadorin puhti jatkoon muutaman avainpelaajan poissaollessa? (Getty)

15 miljoonan asukkaan Ecuador lähtee historiansa 25. Copa American lopputurnaukseen mielenkiintoisista lähtökohdista. Avainpelaajien loukkaantumiset ovat heikentäneet päävalmentaja Gustavo Quienterosin käytettävissä olevaa materiaalia, mutta Bolivian maajoukkuetta pelaajaurallaan edustanut valmentaja nimesi lopulliseen 23 miehen kisajoukkueeseen myös muutamia yllätysvalintoja. Mukana on kolme maajoukkueummikkoa joilla ei ole vyöllään yhtään pelattua maaottelua ennen kisojen alkamista.

Quieteros ei ole ehtinyt olla pestissään kovin kauaa, sillä hän nimettiin nykyiseen tehtäväänsä vasta tammikuun loppupuolella. Harjoitusotteluissa Ecuador on esittänyt kelvollista hyökkäyspelaamista, mutta joukkueen puolustuspelaaminen on ollut pahimmillaan hirvittävää katsottavaa.

Avainpelaajat

Manchester Unitedin oikean laidan Antonio Valencian ja Espanyolissa ammatikseen pelaavan Felipe Caicedon pitivät olla joukkueen ehdottomia avainpelaajia, mutta kokenut kaksikko joutuu jättämään nämä kisat väliin ikävien loukkaantumisten vuoksi. Ecuadorin ehdottomat vahvuudet ovat hyökkäyspäässä, jossa joukkueella on useita Euroopassa rutinoituneita pelaajia.

Keskikentällä joukkueen ehdoton herra ja hidalgo on kokenut Christian Noboa, jonka tehtävänä on ruokkia hyökkäyspään syömähampaita mahdollisimman hyvillä palloilla. Joukkueen suurimmat tähdet ovat Valioliigassa pelaavat Jefferson Montero sekä viime kesän MM-kisoista hyvin muistettava Enner Valencia, jonka debyyttikausi West Hamissa oli vaikeahko. Varsinkin Swanseata seurajoukkuetasolla edustava Montero pystyy parhaimmillaan olemaan jopa pysäyttämätön juna omalla laidallaan, mutta 25-vuotiaan väkkärän pelin taso ailahtelee vielä turhan kovasti. Mielenkiintoinen nimi on myös toinen laituri Renato Ibarra, joka on rutinoitunut Hollannin sarjan tähtipelaaja Vitessessä. Ecuadorilla on kohtalaisen nuori ja kokematon materiaali, sillä valtaosa avainpelaajista on vasta lähestymässä uransa parhaita pelivuosia.

Kiinnitä katseesi

Vikkelä kinttuinen Bolanos voi yllättää turnauksessa monet. (Getty)

Vikkeläkinttuinen Bolanos voi yllättää turnauksessa monet. (Getty)

Ecuador pelaa parhaimmillaan nautittavaa hyökkäävää jalkapalloa ja sen viimeisen kolmanneksen pelaajat ovat erittäin viihdyttäviä pelaajatyyppejä. Joukkueen suurimmat ongelmat ovat kuitenkin puolustuspäässä, sillä maalta puuttuu selkeät profiilipuolustajat ja ykkösmaalivahti Alexander Dominquezin taakse on mennyt liian paljon helppoja maaleja viime aikojen harjoitusotteluissa.

Mielenkiintoinen läpimurron kynnyksellä pelaava nimi on avauskokoonpanopaikasta kiivaasti kamppaileva hyökkääjä Miler Bolanos, joka on paukutellut kotimaan sarjoissa maaleja järjettömällä tahdilla. Bolanosia ollaan tuotu huhuissa ties mihin eurooppalaisiin seuroihin ja onnistuneet otteet näissä kisoissa eivät varmasti ainakaan heikentäisi miehen kysyntää.

Arvio

Ecuadorilla on nimekkäistä poissaoloista huolimatta kasassa varsin kelvollinen materiaali. Maan lähihistoria Copa Americasta on murheellinen, sillä se on edennyt alkulohkovaiheesta jatkokierroksille viimeksi vuonna 1997. Copa Americassa myös kaksi parasta kolmosta menevät pudotuspelikierroksille, joten Ecuadorin pitäisi päästä ensimmäistä kertaa jatkokierroksille lähes 20 vuoteen, mikäli maa saa oman puolustuspelaamisensa edes välttävälle tasolle. Lohkon kakkospaikka on myös täysin realistinen tavoite, sillä b-miehistöllä pelaavan Meksikon pitäisi kyllä kaatua käytettävissäkin olevilla pelaajilla.

Bolivia

Bolivialle ei ole annettu etukäteen hirveästi mahdollisuuksia A-lohkossa. (Getty)

Bolivialle ei ole annettu etukäteen hirveästi mahdollisuuksia A-lohkossa. (Getty)

Piskuinen 10 miljoonan asukkaan Bolivia osallistuu historiansa 25. kertaa Copa Américan lopputurnaukseen. Bolivia on yksi seitsemästä maasta, joka on onnistunut voittamaan kyseisen turnauksen, sillä ”El Verde” juhli maanosamestaruutta kotikisoissaan vuonna 1963 jättämällä Paraguayn ja Argentiinan himmeimmille mitaleille.

Ecuadorin tapaan myös Bolivia vaihtoi maajoukkueen päävalmentajaa tämän vuoden puolella kun entinen maajoukkuemaalivahti Mauricio Soria otti maajoukkueen kontoilleen maaliskuun puolessa välissä. Bolivia on tullut tunnetuksi hieman poikkeuksellisena Etelä-Amerikkalaisena maana, sillä se on läpi historiansa perustanut pelinsä tiukkaan puolustamiseen. Uusi päävalmentaja Soria totesi kuitenkin heti ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan, että hänen aikanaan Bolivia tulee pelaamaan hyökkäävää lyhytsyöttöihin pohjautuvaa jalkapalloa. Jalkeilla on yksi kisojen nimettömimmistä pelaajamateriaaleista ja maan jatkopaikka pudotuspelikierroksille olisi melkoinen pommi.

Avainpelaajat

Kisojen alla pelattujen harjoitusotteluiden perusteella Bolivian ykkösmaalivahti kisoissa tulee olemaan nuori 22-vuotias kotimaansa sarjassa ammatikseen jalkapalloileva Romel Quinonez. Hänen edessään pelaavaa neljän miehen puolustuslinjaa johtaa joukkueen kapteeni, pari kautta Euroopassakin aikoinaan pelannut kokenut Ronald Raldes. Keskikentällä isoa roolia on tarjolla Kreikan pääsarjaan ensi kaudeksi siirtyvälle Danny Bejaranolle sekä kotimaansa suurseura The Strongestia edustavalle Alejandro Chumacerolle.

Hyökkäyspäässä maan syömähampaan tulisi olla joukkueen nimekkäin pelaaja Marcelo Moreno, joka on seurajoukkueurallaan edustanut muunmuassa Shakhtaria ja Wigania. Nykyään Kiinassa rahoja takova Moreno ei ole kuitenkaan osunut maajoukkueessa lähes kahteen vuoteen, joten 27-vuotias isokokoinen kärki lähtee kisoihin melkoinen gorilla selässään.

Kiinnitä katseesi

Martin Smedberg-Dalence pelaa uransa ensimmäisissä arvokisoissa Bolivian riveissä. (Getty)

Martin Smedberg-Dalence pelaa uransa ensimmäisissä arvokisoissa Bolivian riveissä. (Getty)

Bolivian maajoukkueen ehdottomasti mielenkiintoisin pelaaja on oikean laidan Martin Smedberg-Dalance, joka on varmasti tuttu nimi kaikille Ruotsin sarjoja seuraaville. IFK Göteborgia nykyään edustava laituri kolusi läpi kaikki Ruotsin junnumaajoukkueet, mutta hän debytoi viime lokakuussa Bolivian maajoukkueessa ottelussa Brasiliaa vastaan. Smedberg-Dalance on asunut koko elämänsä Ruotsissa, mutta hänen isänsä on bolivialainen ja täten hän sai toteuttaa oman haaveensa Bolivian maajoukkueessa pelaamisesta.

Päävalmentaja Mauricio Soria veti ennen kisoja pakasta myös melkoisen villin kortin kutsumalla maajoukkueen matkaan erittäin lupaavana pidetyn 18-vuotiaan Sebastián Gamarran, joka pelaa seurajoukkuetasolla Milanin A-juniorijoukkueessa. Gamarraa pidetään seuraavana suurena bolivialaisena jalkapalloilijana ja on mielenkiintoista nähdä uskaltaako Soria antaa nuorelle miehelle jo nyt vastuuta.

Arvio

Bolivia on lähtökohtaisesti A-lohkon heikoin joukkue eikä maan harjoitusottelut ole jättäneet Bolivian iskukyvystä kovin ruusuista kuvaa. Bolivia pyrkii pelaamaan päävalmentajansa lupausten mukaisesti hyökkäysorientoitunutta jalkapalloa, mutta pelaajien taitotaso ei valitettavasti riitä Sorian kunnianhimoisen pelitavan onnistunutta toteutusta.

Argentiina takoi Bolivian verkkoon viisi maalia ja olisi paremmalla viimeistelyllä voinut vaikka tuplata omat maalimääränsä, joten maan puolustuspelaamisen on parannuttava huomattavasti, mikäli se meinaa saada näistä kisoista matkamuistoksi edes yhden pisteen. Bolivia saattaa kiusata yksittäisissä otteluissa lohkon muita joukkueita, mutta sen paukut eivät tällä kertaa riitä muuhun kuin lohkon jumbosijaan.

Copa Américan avausottelu Chile-Ecuador pelataan 12.6 klo 02.30 alkaen. Turnauksen otteluita voit seurata Copa Américan Youtube-kanavalta suorina lähetyksinä. Aikaisimmat ottelut pelataan klo 22.00 Suomen aikaa, joten otteluita nähdäkseen ei tarvitse kaikkia öitä valvoa.