Suomalaisjoukkueet Eurooppa-liigan karsinnoissa – mahdoton tehtävä edessä?

Rovaniemen Palloseura ja Myllykosken Pallo ovat ainoat suomalaisjoukkueet, jotka ovat mukana Eurooppa-liigan toisella karsintakierroksella, jonka toiset osaottelut pelataan tänään torstaina 24.7.

RoPS pääsi Suomen cupin voittajana suoraan toiselle karsintakierrokselle, MYPA puolestaan voitti ainoana suomalaisjoukkueena ensimmäisellä karsintakierroksella färsaarelaisen ÍF Fuglafjørdurin yhteismaalein 1-0. Kahden muun matka katkesi, kun ruotsalainen Brommapojkarna oli Vaasan Palloseuraa vahvempi yhteismaalein 3-2 ja espoolainen FC Honka puolestaan tippui JK Sillamäe Kaleville vierasmaalisäännöllä yhteismaalien oltua tasan 4-4.

RoPS:lla pieni oljenkorsi

RoPS:lla on kaksikosta paremmat, joskaan ei mitenkään hyvät, mahdollisuudet mennä jatkoon. Se matkustaa Kreikkaan Asteras Tripoliksen vieraaksi. Asteraksella ei ole varsinaisia tähtipelaajia, mutta se on laadukas ryhmä ja sijoittui viime kaudella Kreikan pääsarjassa viidenneksi. Laatuero rovaniemeläisiin on selkeä. RoPS-käskijä Juha Malinen laittoi aivan perustellusti toivonsa siihen, että kreikkalaiset eivät vielä ole parhaassa mahdollisessa vireessä, koska Kreikan Superliiga alkaa vasta elokuun lopussa eikä paljon muutoksia kokenut Asteras ole siksi harjoitellut kuin muutaman viikon. Asterasta on tämän takia paljon helpompi horjuttaa nyt kuin esimerkiksi lokakuussa.

RoPS:n urakka on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo. Rovaniemen keskuskentän puutteellisten olosuhteiden takia evakossa Raatin stadionilla Oulussa pelattu ensimmäinen osaottelu päättyi tasatulokseen 1-1. Vaikka ajoittain hivenen alakynnessä olleet rovaniemeläiset taistelivat kotiottelussaan tasapäisesti ja hyökkäsivät sekä prässäsivät ajoittain yllättävän rohkeasti, tulee ottelu Kreikassa olemaan luonteeltaan täysin erilainen.

Asteras ottanee selkeästi itselleen ottelun pallonhallinnan, ja RoPS:n on pakko lähteä vierasotteluun viime torstaihin verrattuna astetta matalammalla riskitasolla. Prässikorkeus on oltava alempana ja kenttätasapainon hyökättäessä kunnossa koko ottelun ajan. RoPS tarvitsee Asterasin vierasmaalin takia ottelusta voiton tai runsasmaalisen tasapelin. Sen on kuitenkin ensisijaisesti puolustettava tiiviisti ja yritettävä iskeä maali joko nopeilla vastaiskuilla tai sitten erikoistilanteesta. Oulussa RoPS:n erikoistilanteet olivat läpi ottelun todella vaarallisia, ja ainoa maalikin syntyi kulmapotkusta. Jos peli on tunnin jälkeen edelleen 0-0, vasta sitten on aika ottaa riskejä ja yrittää hyökätä vastaiskujen uhallakin rohkeammin. Malisen joukkue prässää Veikkausliigassa pallollista pelaajaa lähes aina jopa tyhmänrohkeasti muotonsa hajottaen, mutta harva suomalainen joukkue on tarpeeksi kyvykäs ajoittain sekasortoistakin prässiä murtamaan. Jos RoPS ei kykene läpi ottelun puolustamaan maltillisemmin ja kurinalaisemmin kuin kotoisessa sarjassa, voidaan pienetkin toiveet jatkopaikasta unohtaa.

MYPA:lla ei mitään jakoa

MYPA puolestaan kyykkäsi ensimmäisessä osaottelussa Dinamo Minskin vieraana rumasti lukemin 0-3. Päinvastoin kuin pelkäämisen ja kunnioittamisen välttämistä onnistuneesti pelaajilleen teroittanut RoPS:n Juha Malinen, MYPA:n valmentaja Antti Muurinen lähti otteluun jo valmiiksi hävinneenä. Hän puhui etukäteen medialle lähinnä joukkueiden budjettieroista ja korosti Valko-Venäjän olevan jalkapallomaana korkealla FIFA-rankingissa (Suomi 55, Valko-Venäjä 81, toim. huom.).Todellisuus kentällä ei kuitenkaan ollut niin vaikea kuin mitä Muurinen oli etukäteen joukkueelleen uskotellut. ”Dinamo Minsk ei ollut niin kova kuin kuvittelimme. Vastustaja pelasi kuitenkin tänään joukkueena hyvin ja annoimme heille liikaa tilaa. Me olisimme voineet pelata paremmin ja sulkea ne heidän paikkansa”, totesi MYPA:n Pyry Soiri ottelun jälkeen.

Puhtaasti tilastoja seuraten Minsk oli ottelussa musertavan ylivoimainen. Se piti palloa 62% peliajasta ja voitti laukaukset lukemin 21-2. MYPA ei kuitenkaan kaatunut siihen, että kotijoukkue piti enemmän palloa. Pallonhallinnasta luopuminen on päinvastoin usein viisasta ja pakonkin sanelemaa vieraskentällä taitavampaa joukkuetta vastaan, mutta silloin puolustamisen pitää olla organisoitua. Soiri kuvaili osuvasti ottelun kulkua, ja MYPA kaatuikin Muurisen joukkueen perisynteihin: Surkeasti organisoituihin puolustuspään erikoistilanteisiin (1. maali), huonoon kenttätasapainoon (3. maali) sekä huonosti organisoituun ja sekasortoiseen koko joukkueen puolustuspelaamiseen, jossa miehet ryntäilevät pois paikoiltaan ja ristiin keskenään, jolloin ryhmitykseen syntyy isoja aukkoja (näistä syntyi lukuisia vaarallisia tilanteita). Näiden ongelmien takia MYPA on valunut alaspäin Veikkausliigassa, ja menetti jatkomahdollisuutensa jo ensimmäisessä osaottelussa.

MyPa:n ottelu alkaa klo 18.30, RoPS:n klo 21.00 Suomen aikaa.