Copa Américan lohkovaiheen päätöskierros – kaikki on vielä auki

Copa América on edennyt kahden ottelukierroksen jälkeen lohkovaiheen viimeiselle kierrokselle. Pelit ovat menneet kiitettävästi ristiin, eikä yksikään joukkue ole varmistanut paikkaansa puolivälieriin. Faneille.com teki katsauksen lohkovaiheen viimeisiin ottelupareihin.

A-lohko

Meksiko – Ecuador

Meksiko on avannut kisat kahdella tasapelillä. Avauspelissään se nyhjäsi Bolivian kanssa 0–0-tasapelin ja ylsi isäntämaa Chileä vastaan hieman yllättäin 3–3-tasuriin. Lohkovaiheen viimeisestä pelistä El Tri tarvitsee voiton, tasurilla maa voisi mennä jatkoon lohkokolmosena, mutta tappiolla kisat päättyvät varmuudella. Voitolla Meksiko varmistaisi jatkopaikan, sillä se nousisi viiteen pisteeseen, joka riittäisi jatkopaikkaan myös lohkokolmosena.

Ilman ykköstähtiään pelanneella Ecuadorilla kisat ovat alkaneet alavireisesti, maan hävittyä kummatkin ottelunsa. Maa taipui Chilelle 2–0 ja lohkojumbolle povatulle Bolivialle 2–3. Maan jatkohaaveet ovatkin seitinohuet, Ecuadorin täytyisi voittaa Meksiko, mielellään useammalla maalilla, eikä sekään välttämättä riitä jatkopaikkaan maalieron ollessa kolme maalia pakkasen puolella. Käytännössä Ecuadorilla on tässä ottelussa ainoastaan voitettavaa.

Arvio:

Meksiko osoitti vahvuutensa pelaamalla tasurin Chilen kanssa ja jatkaa Ecuadorin tuskaa lohkon viimeisessä ottelussa, napaten voitolla jatkopaikan.

Chile – Bolivia

Onko Vidal toipunut kolarista? (AOP)

Onko Vidal toipunut kolarista? (AOP)

Lohkon selkeä ykkössuosikki on kerännyt kahdesta ensimmäisestä pelistä neljä pistettä, joka tarkoittaa, että puolivälieristä tippuminen vaatisi suoranaista ihmettä. Panosta isäntämaalla löytyy, sillä voitto takaisi sille lohkovoiton ja sen myötä helpomman vastustajan puolivälieriin. Toinen joukkueen ykköstähdistä, Juventuksen Arturo Vidal on ollut hyvässä vireessä, tehden kolme osumaa kahteen ensimmäiseen otteluun. Vidalin hölmöily humalassa auton ratissa, teki loven miehen sädekehään, jonka keskikenttäpelaaja haluaa varmasti kiilottaa pelikentällä.

Varsin nimettömällä nipulla operoiva Bolivia taistelee kaikkien yllätykseksi A-lohkon voitosta. Jos maa onnistuisi yllättämään Chilen lohkon päätöspelissä nappaisi se lohkon voiton. Tasapelillä Bolivia olisi hyvin vahvoilla jatkoon menemisen suhteen, vastaavasti tappiolla maa jäisi aiempien pelien voitolla ja tasapelillä neljään pisteeseen, mikä tarkoittaisi, että Meksikon voitolla Bolivia joutuisi jännittämään muiden lohkojen tuloksia jatkopaikan osalta.

Arvio:

Vaikka Bolivia onkin yllättänyt kaikki ja on toistaiseksi tappioton, on Chile liian kova pala purtavaksi. Chilen hyökkäyksen ykköstähti Alexis Sanchez avaa lohkon päätöspelissä turnauksen maalisaldonsa ja voitolla Boliviasta maa jatkaa puolivälieriin lohkovoittajana.

B-lohko

Uruguay – Paraguay

Pablo Aguilar nousi Jamaikaa vastaan korkeimmalle, mutta nyt vastus on kovempi. (AOP)

Paraguayn Pablo Aguilar nousi Jamaikaa vastaan korkeimmalle, mutta nyt vastus on kovempi. (AOP)

Naapurimaiden kohtaamisessa on suuret panokset. Edellisen Copa Américan finaaliuusinnan voittajalle on takuuvarma jatkopaikka tiedossa. Vaikka hallitseva mestari Uruguay pelaa ilman ykköstähteään Luis Suarezia, on sen meno ollut yllättävän tahmeaa. Kahdessa ensimmäisessä pelissä on syntynyt ainoastaan yksi maali. Uruguay onkin lohkossa kolmantena ja nousisi voitolla naapurimaasta sen ohi, lohkokakkoseksi. Tappiolla Uruguayn kisat päättyvät todennäköisesti lohkovaiheeseen.

Jos Paraguay voittaa lohkovaiheen viimeisen ottelun on se varmuudella B-lohkossa vähintään kakkonen. Paraguay ylsi ennakkosuosikki Argentiinan kanssa tasatulokseen ja voitti lohkon heittopussin Jamaikan 1–0, joten tasapelillä viimeisestä pelistä maa nousisi viiteen pisteeseen ja olisi varmasti jatkossa, tosin tasuri tuskin riittää lohkovoittoon.

Arvio:

Ennakkoasetelmat ovat hyvin tasaiset, sillä kummatkin ovat voittaneet Jamaikan, mutta tulokset Argentiina vastaan ovat tuoneet pisteen eron maiden väliin. Uruguaylla on aavistuksen vahvempi materiaali, mutta sen peli on yskähdellyt ilman Suarezia, joten sivistynyt arvaus on että maat tasaavat pisteet tulevassa kohtaamisessa.

Argentiina – Jamaika

Onnistumiset ruokkivat itseluottamusta ja nostavat henkeä. Näillä velikullilla on syystä hymy herkässä. (AOP)

Näillä velikullilla on syystä hymy herkässä, kun vastaan asettuu lohkon heittopussi Jamaika. (AOP)

Kisojen yksi suurimmista suosikeista vastaan ennakkoon heikoin maa. Argentiina hölmöili ensimmäisen ottelun voiton huolimattomalla puolustamisella Paraguayta vastaan, mutta hoiti Uruguayn Sergio Agueron maalilla 1–0. Voitolla Lionel Messin kipparoima maa voittaa B-lohkon hyvin suurella todennäköisyydellä. Muilla tuloksilla lohkovoitto riippuu lohkon toisen pelin tuloksesta. Jatkopaikan suhteen Argentiinalla ei ole kuitenkaan jännitettävää, mutta maa haluaa varmasti lohkovoiton, joka takaisi helpomman vastustajan puolivälieriin.

Jamaika on samassa tilanteessa kuin A-lohkon Ecuador, se on hävinnyt kummatkin ensimmäisistä peleistään ja tarvitsee pienen ihmeen päästäkseen jatkopeleihin. Reggae Boyzin pitäisi voittaa viimeisessä pelissä Argentiina mielellään kahdella tai kolmella maalilla ja toivoa muiden pelien menevän sopivasti ristiin. Näin ollen Jamaika pelaa viimeisessä pelissä lähinnä kunniasta.

Arvio:

Argentiina haluaa lohkovoiton ja laskettelee helppoon voittoon lohkon heittopussista.

C-lohko

Kolumbia – Peru

Kahvimaa Kolumbia aloitti kisat heikolla esityksellä Venezuelaa vastaan häviämällä ottelun 0–1. Toisessa pelissään se voitti aina vahvan Brasilian 1–0. Lohkotilanne on todella kimurantti sillä C-lohkon kaikki neljä joukkuetta ovat merkkauttaneet Kolumbian tapaan maalin voiton ja maalin tappion. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että voitolla Kolumbia on varmasti jatkossa, tasapelin tai tappion myötä sen pitäisi jännittää lohkon toisen pelin tulosta. Huomionarvoista Kolumbian pelissä on ollut erityisesti se, että ennakossa hehkutettu vahva hyökkäyskalusto ei ole onnistunut tekemään vielä yhtään maalia, vaan maan ainokaisesta on vastannut toppari Jeison Murillo.

Peru hävisi lohkon avauspelin odotetusti Brasilialle, mutta voitti päävastustajansa Venezuelan 1–0. Maa on panosten suhteen lähes täysin samassa tilanteessa kuin Kolumbia, mutta se on onnistunut tekemään yhden maalin tulevaa vastustajaansa, joten tasapelillä se sijoittuisi varmuudella Kolumbian edelle. Tappiolla Peru saattaisi joutua jännittämään toisen ottelun tulosta, mikäli muut lohkokolmoset eivät ole yltäneet neljään pisteeseen.

Arvio:

Kolumbian nappaama 1–0 voitto Brasseista antoi joukkueelle rutkasti itseluottamusta, jonka turvin maan pitäisi napata voitto ja sen myötä jatkopaikka, ennakkoon heikomman Perun kustannuksella.

Brasilia – Venezuela

Neymar hölmöili totaalisesti viime ottelussa ja huilaa päätöskierroksen ottelun. (AOP)

Neymar hölmöili totaalisesti viime ottelussa ja huilaa päätöskierroksen ottelun. (AOP)

Seleçãon peli ei ole ollut niin hyvää kuin maalta on odotettu. Se onnistui voittamaan Perun vaivoin 2–1, Neymarin maalin ja vapauttavan syötön turvin. Toisessa pelissään maa hävisi Kolumbialle, mutta vielä tappiota ikävämpää jobin postia tuli Neymarin hölmöiltyä itselleen punaisen kortin ja sen myötä pelikiellon, päätösvihellyksen jälkeisessä hässäkässä, jossa brassitähti puski päällään vastustajaa. Brasilia tarvitsee lohkon päätöspelistä vähintään tasapelin jatkopaikkaan. Se on tehnyt maalin enemmän kuin tuleva vastustajansa Venezuela, joten tasapeli päätöspelistä riittänee jatkopaikkaan. Kaavion ollessa C-lohkolle sen verran suotuisa ei brasseilla ole jatko-ohjelman suhteen suurta merkitystä sillä voittaako se lohkon vai onko se kakkonen. Puolivälierissä vastaan pitäisi tulla joka tapauksessa huomattavasti Seleçãoa heikompi vastustaja.

Venezuela yllätti avauspelissään voittamalla Kolumbian, mutta hävisi Perulle toisen pelin, mikä teki sen jatkoon menemisestä hieman hankalampaa. Venezuela tarvitseekin vähintään pisteen jatkopaikkaan, sillä tappiolla päätöspelistä se jäisi suurella todennäköisyydellä lohkon jumboksi. Voitolla puolivälierä paikka olisi varma. Tasapelillä jatkopaikka riippuisi muiden lohkojen tuloksista.

Arvio:

Neymarin pelikielto syö Brassien hyökkäystä niin paljon, että piskuinen Venezuela nappaa yllätyspisteen tasapelillä lohkonvaiheen viimeisessä ottelussa.

Ennakoidut puolivälieräparit:

Chile – Uruguay

Meksiko – Brasilia

Argentiina – Bolivia

Kolumbia – Paraguay