Ajaxin ja Feyenoordin kohtaaminen on Hollannin suurin derby – De Klassieker kumpuaa syvästä vihasta

Faneille.com LogoFaneille.com – kaikki mahdollinen jalkapallosta.

Tulikivenkatkuinen vastakkainasettelu Amsterdamin Ajaxin ja rotterdamilaisen Feyenoordin välillä juontaa juurensa kaukaa historiasta. Nopeasti siitä kehkeytyi yksi maailman isoimmista ja väkivaltaisimmista derbyistä.

Kuin yö ja päivä

Vastakkainasettelu alkoi jo 1200-luvulla, kun Amsterdamin ja Rotterdamin kaupungit perustettiin. Myöhemmin jalkapalloseuroista tuli kummankin kaupungin ylpeydenaihe. Kaupungin asukkaat eroavat suuresti toisistaan – niin ajatusmaailmaltaan kuin kulttuuriltaankin. Amsterdamia pidetään taiteilijoiden paikkana, kun taas Euroopan suurimmasta satamasta tunnettu Rotterdam on työläiskaupunki, jossa työnteko on hyveistä suurin.

Amsterdam on kulttuurin kehto josta tulee lukuisia taiteilijoita ja yhteiskunnallisia toimijoita. Ajaxin näyttävyyteen perustuva pelityyli on kannattajien suuri ylpeydenaihe. Samalla se ärsyttää Feyenoord-faneja suuresti. Rotterdamilaiset kokevat amsterdamilaisten luovuuden ja suuruudenhulluuden vastenmielisenä. Tästä johtuen, Rotterdamissa ollaan perinteisesti aina ajateltu, että ”Amsterdamissa haaveillaan, Rotterdamissa tehdään töitä”.

Rotterdamilaiset olivat pakotettuja kovaan työhön jo toisen maailmansodan jälkeen, kun natsijoukot olivat pommittaneet kaupunkia raskaasti. Satamakaupungin asukkaat ovat edelleen ylpeitä työmoraalistaan. Heitä ärsyttää amsterdamilaisista huokuva keikarimaisuus.

Kaupunkien välillä oleva suuri henkinen kuilu on ollut omiaan lisäämään vihaa kannattajien välillä. Maajoukkueeseen on kuitenkin aina mahtunut pelaajia kummastakin seurasta, ja esimerkiksi 1974 ja 1978 MM-kisoissa – Hollannin ”totaalijalkapallon” kulta-aikana – sekä Feyenoordista että Ajaxista oli maajoukkueessa iso edustus.

Jatkuvaa kilpailua

De Klassieker on ollut yksi kiistellyimmistä, intohimoisimmista ja herkullisimmista tapahtumista jalkapallossa siitä asti, kun joukkueet ensimmäisen kerran kohtasivat vuonna 1921. Ja parranpärinä Alankomaiden kahden suurimman kaupungin joukkueiden välillä alkoi heti. Feyenoord protestoi Ajaxin tekemää kyseenalaista 3–2-maalia. Maali lopulta hylättiin, ja 2–2-lopputulos löi kiivaat alkutahdit koko Alankomaiden suurimmalle derbylle.

Seurat ovat miekkailleet myös stadioniensa kanssa. 1930- ja 1940-lukujen aikana sekä Ajax että Feyenoord laajensivat kotipyhättöjään useaan otteeseen, ollakseen vastakappalettaan isompi. Tällä hetkellä kummallakin seuralla on noin 51000 ihmistä vetävät stadionit. Feyenoordin De Kuipille mahtuu 51 117 ihmistä, ja Ajaxin Amsterdam ArenA:lle – sattumaa tai ei – vielä viisi sataa enemmän, 51 628 katsojaa. Feyenoordin uuden stadionin rakennussuunnitelmat ovat kuitenkin jo pitkällä, ja hulppea 63 000 rakentunee vielä lähivuosina Rotterdamiin.

Leiriä ei vaihdeta, tai muuten…

Ne pelaajat, jotka ovat rohjenneet siirtyä Amsterdamista Rotterdamiin – tai toisinpäin – ovat joutuneet poikkeuksetta kokemaan kovaa kohtelua kannattajien suunnalta. Esimerkiksi Johan Cruyff ja Wim Jansen tietänevät tämän paremmin kuin kukaan muu. He saivat tuta kannattajien vihan, pelatessaan urallaan molemmissa joukkueissa.

Kun Feyenoord-legenda Jansen päätti 15-vuotisen aikakautensa Rotterdamissa siirtyäkseen Ajaxiin kaudella 1980-1981, hän sai Feynoord-kannattajat raivoihinsa. Ensimmäisessä derbyssä Ajaxin paidassa pelatessaan, Jansenin kasvoille heitettiin jäinen lumipallo.

Ajax puolestaan ei ollut varautunut tarjoamaan Cruyffille uutta sopimusta. Seurajohto kaiketi odotti ikääntyneen pelaajan jo lopettavan uransa. Cruyff teki sopimuksen Feyenoordin kanssa, mikä järkyttti ja raivostutti kummankin seuran kannattajat. Hänet otettiin Rotterdamissa vastaan halventavien banderollien ja pilkkahuutojen säestämänä, siitäkin huolimatta Hollannin kaikkien aikojen pelaaja johdatti rakkaansa Ajaxinsa verivihollisen mestaruuteen uransa viimeisellä kaudella.

Vuosi sitten helmikuussa Ajaxin kannattajat esittelivät hirtettyä nukkea, joka oli maskeerattu entisen Ajax-maalivahti Kenneth Vermeerin näköiseksi. Vermeer oli vajonnut Amsterdamissa hierarkiassa alaspäin ja siirtynyt suuremman peliajan toivossa Feyenoordiin.

Helmikuussa 2016 Ajaxin fanit tervehtivät Feyenoordiin loikannutta entistä maalivahtiaan kylmäävällä tavalla. Kenneth Vermeeriä esittänyt nukke roikkui hirttosilmukassa Amsterdam ArenA:lla ennen Feyenoordia vastaan käytyä ottelua. (Kuva: AOP) 

Vakava episodi tapahtui vuonna 2004 Ajaxin ja Feyenoordin reservijoukkueiden kohtaamisessa. Ottelun päätyttyä joukko Ajaxin huligaaneja ryntäsi kentälle pelaajien kimppuun. Vielä tuolloin hollannissa pelannut Robin van Persie selvisi vähällä, mutta joukkuekaveri Jorge Acuna joutui sairaalaan, saatuaan hyökkäyksessä pää-, niska- ja kylkiluuvammoja.

Kannattajilla väkivaltaisia yhteenottoja

Ajaxin ja Feyenoordin väliset ottelut ovat tarjonneet vuosien ajan näyttäviä suorituksia ja suuria tunteita. Kannattajien välinen vastakkainasettelu on niin suurta, ettei sitä yksinkertaisesti voi ohittaa De Klassiekerista puhuttaessa.

Vuonna 1997 sattui yksi Hollannin jalkapallon synkimmistä tapahtumista, kun kannattajien välisen yhteenoton seurauksena Ajaxin fani hakattiin kuoliaaksi.

Englantilainen kirjailija Dougie Brimson kertoo – kirjassaan Eurotrashed – The Rise and Rise of Europe`s Football Hooligans – hyvin yksityiskohtaisesti, kuinka joukkueiden huligaanit olivat erinäisten sattumien summana sopineet tapaamisen Amsterdamin ja Rotterdamin välisen moottoritien varteen. Mutainen pelto muuttui sotatantereeksi satojen kannattajien piestessä toisiaan mailoilla, rautaputkilla ja veitsillä. Paikalle myöhässä saapuneilla poliiseilla ei ollut mitään mahdollisuutta saada tilannetta haltuunsa. Surullisenkuuluisa episodi tunnetaan Hollannissa edelleen Beverwijkin taisteluna.

Tapahtuma oli maanlaajuinen shokki, ja se järkytti kaikkia – myös rotterdamilaisia. Jotkut Feyenoordin kannattajat jopa ostivat mainospaikan sanomalehdestä, tuodakseen julki sympatiansa Ajaxin faneille ja alleviivatakseen ettei tällaista haluttu ikinä tapahtuvan. Silti joukkoon mahtui myös kannattajia, jotka ilkkuivat avoimesti tapahtuneelle.

Seuraavassa Feyenoord–Ajax-ottelussa rotterdamilaisten kannattajat lauloivat vierasjoukkueen faneille ”Te jätitte ystävänne yksin”, heilutellen samalla puhallettavia moukareita käsissään.

Huhtikuussa 2005 Ajax-fanit alkoivat riehua junassa matkalla Rotterdamiin. Tämän johdosta heidät jätettiin odottamaan stadionin ulkopuolelle pelin päättymistä. Seurauksena oli kuitenkin jälleen yhteenotto Feyenoord-kannattajien kanssa ja valtava mellakka stadionin ympäristössä. Jatkuvat väkivaltaisuudet johtivat lopulta siihen, että kummatkin seurat kielsivät yhteistuumin vieraskannattajien saapumisen otteluihin seuraavan viiden kauden ajaksi.

Viisi vuotta on jo kulunut, mutta sääntö pätee edelleen.

Ajax isoveljen asemassa

Ajax on aina ollut niskan päällä Hollannissa suhteessa Feyenoordiin. Se on voittanut enemmän derbyjä ja lisäksi sillä on yli kaksinkertainen määrä Eredivisie-mestaruuksia kuin rotterdamilaisseuralla. De Klassiekerin kaikkien aikojen paras maalintekijä on Ajaxin Sjaak Swart, joka teki uransa aikana 18 maalia Feyenoordin verkkoon.

Ajax on voittanut De Klassiekerin yhteensä 82 kertaa, Feyenoordilla voittoja on 58. Tasapeliin on jääty 49 kertaa. Näin kävi myös edellisessä kohtaamisessa, kun pisteet jaettiin Rotterdamissa 1–1-lukemiin päättyneessä ottelussa.

Jari Litmanen ja Edwin var der Sar Ajaxin mestaruusjuhlissa keväällä 1998.

Ajax on myös Hollannin menestynein seura Euroopan kentillä. Se on voittanut Mestarien liigan (ja sitä edeltäneen Euroopan Cupin) neljästi. UEFA Cupin ja Intercontinental Cupin amsterdamilaiset ovat voittaneet kerran.

Feyenoord on myös ansioitunut kansainvälisillä estradeilla. Euroopan Cupin voitto, Intercontinental Cupin voitto ja kaksi UEFA Cupin voittoa ovat hienoja meriittejä. Myös Intertoto Cupin seura on voittanut jopa viisi kertaa.

Sunnuntaina mestaruus pelissä

Sunnuntaina Amsterdam ArenA:lla pelattavassa ottelussa on massiiviset panokset. Feyenoord johtaa tällä hetkellä sarjaa kuuden pisteen erolla Ajaxiin. Kotijoukkue onkin käytännössä pakkovoiton edessä, mikäli se meinaa haastaa rotterdamilaiset vielä mestaruustaistelussa. Yhdeksän pisteen ero Feyenoordiin olisi liikaa. Voitolla ero kaventuisi kolmeen pisteeseen, joka jättäisi paljon auki kuudelle viimeiselle kierrokselle.

Itseluottamusta Ajax voi hakea historiasta. Feyenoord on viimeksi pystynyt voittamaan Amsterdamissa vuonna 2005. Ajax on voittanut 12:sta edellisestä kotipelistä Feyenoordia vastaan peräti kymmenen. Kaksi kertaa on jääty tasapeliin.

Feyenoord ei silti varmasti lähde häviämään ottelua etukäteen. Tilastollinen tosiasiahan on, että Ajaxin tappiottoman kotiputken katkeaminen on koko ajan entistä lähempänä. Nyt kapteeni Dirk Kuytin johtamalla rotterdamilaisryhmällä olisi elämänsä tilaisuus päästä katkaisemaan amsterdamilaisviholliselta kaula sen omalla maalla.

Mutta onko haaste liian kova?

Artikkelikuva: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images