La Ligan lauantai – Atlétilla ja Real Madridilla kova iltapuhde luvassa

La Ligan kierros 32 pelataan tämän viikonlopun aikana. Kierroksen jälkeen kautta on jäljellä enää kuusi ottelua. Atlético on sensaatiomaisesti edelleen liigan piikkipaikalla, pisteen edellä Barcelonaa ja kolme pistettä Real Madridia. Kolmen kärki on tulilla tänään lauantaina, kun Atlético kohtaa Villarealin kotonaan klo 17, Barcelona Betiksen Camp Noulla klo 19 ja Real pelaa Baskimaassa Real Sociedadia vastaan klo 21.

Atlético Madrid vs. Villareal

Costalta odotetaan paljon tänään Villarealia vastaan. (Getty)

Diegolta odotetaan paljon tänään Villarealia vastaan. (Getty)

Tappioitta liigakauden kotonaan pelannut Atléti saa vastaansa Villarealin. Kauden aiempi kohtaaminen keltaisen sukellusveneen kotikentällä päättyi tasalukemiin 1-1. Ottelusta tullee tasaväkinen myös tänään.

Lähtökohdat otteluun

Atlético venyi viikolla Barcelonan kanssa 1-1 tasapeliin Mestarien liigan puolivälierän ensimmäisesssä ottelussa. Atlético oli osittain jopa hallitsevampi osapuoli tuossa kohtaamisessa ja johtikin ottelua ennen kuin Barcelonan Neymar tasoitti pelin Iniestan nerokkaasta syötöstä. Ottelussa nähtiin myös toinen hieno maali, kun Atléticon Costa iski yhden kauden hienoimmista osumista.

Atlético koki kuitenkin kovan takaiskun, kun joukkueen ykköspyssy Diego Costa jätti ottelun kesken reisivamman takia. Tämänhetkisten tietojeni mukaan kyseessä on kuitenkin vain venähdys, lihas ei ole revennyt. Tämä tarkoittaisi periaatteessa sitä, että Diego Costa palaa muutaman viikon sisällä kokoonpanoon. Tänään hän ei kuitenkaan pelaa. Tämä avaa jälleen mahdollisuuden Villalle ja keskiviikkona osuneelle Diegolle. Ottelusta puuttuu myös keskikenttäpelaajat Gabi (varoitustili täynnä) ja Arda Turan, joka kärsii pienestä loukkaantumisesta.

Atléticon kotimatseissa ollaan nähty kauden mittaan keskimäärin yli kolme maalia per peli, mutta on mielenkiintoista nähdä miten Costan puuttuminen näkyy pelissä. Todennäköisesti Atlético pysyy pelitavalleen uskollisena ja keskittyy erikoistilannepelaamisen ja vastahyökkäysten kautta saatujen maalipaikkojen hyödyntämiseen. Voitto on rojiblancosille tärkeä, jopa pakollinen, sillä tappiolla ainakin Barcelona menee ohi sarjataulukossa.

Jos puuttuu Atlétilta pelaajia, niin ei sen paremmin mene keltaisella sukellusveneelläkään. Puolustaja Jaume Costa on varoitustilin täyttymisen myötä sivussa, loukkaantumisten takia puuttuvat edelleen Dos Santos ja Uche (yhteensä 19 maalia iskeneet veijarit), puolustajat Musachhio ja Dorado sekä mahdollisesti sivussa olevat keskikenttäpelaajat Moises Gomez ja Javier Aquino (voisi pelata sukunimen puolesta vaikkapa maalivahtina tai topparinakin). Runsaat loukkaantumiset ovat näkyneet Villarealin otteissa ailahtelevaisuutena. Eurokentille on vielä hyvät mahdollisuudet, mutta pistemenetyksiä ei paranisi kovin montaa tulla.

Kumpi vie, kumpi vikisee?

Pallonhallinta mennee aika lailla 50-50, Atlétin kytätessä vastahyökkäyksia. Mahdollisesti tänään Simeonen miehistö lähtee kuitenkin hallitsemaan peliä normaalia enemmän Diego Costan puuttumisen myötä. Villa tai Diego eivät kuitenkaan ole aivan yhtä tappavia viimeistelijöitä tällä kaudella 25 La Liga-häkkiä iskeneeseen Costaan verrattuna. Mitään hidastempoista ottelua tästä ei tule, sillä molemmat joukkueet tarvitsevat voittoa. Vauhdikasta jalkapalloa, jossa tullaan näkemään maalipaikkoja molempiin päihin. Atléticolla on kuitenkin karvan verran parempi maalivahti ja puolustus, mikä kääntää vaakakupin madridilaisten eduksi.
Odotan ottelusta Costan puuttumisesta huolimatta maalirikasta ottelua (ainakin Atléticon mittapuulla). Perjantaibetseissä ennakoimme Atléticon voittavan ottelun 2-1 tai 3-1, sillä Villareal on onnistunut iskemään tällä kaudella maaleja ennakolta vahvempia joukkueita vastaan kiitettävällä prosentilla. Pelivalinta o 2.5 maalia, kerroin Betssonilla 2.09. 

Barcelona vs. Betis

Kritisoimani Neymar pelasti Barcelonan nöyryytykseltä tiistaina. (Getty)

Kritisoimani Neymar pelasti Barcelonan nöyryytykseltä tiistaina. (Getty)

Illan varmin kotivoitto. Ei Betiksellä tule olemaan mitään saumaa Barcelonaa vastaan, vaikka Tata Martino lepuuttanee miehistöstään muutamaa avainpelaajaa ainakin puolet matsista (Iniesta, Messi, Busquets) ensi viikon Mestarien liigan toista osaottelua silmällä pitäen. Sarjakakkonen kohtaa sarjajumbon kotonaan, Betis on päästänyt liigassa toiseksi eniten kaappeja ja tehnyt toiseksi vähiten. Vaikka blaugranalta puuttuvat Valdés, Pique sekä pitkäaikaistoipilaat Dos Santos ja Cuenca sekä pelikiellon takia sivussa oleva Alba, on kotijoukkue ylivoimainen ennakkosuosikki otteluun. Barca-fania miellyttää varmasti tieto, että Katalonian Tarzan, Carles Puyol on nimetty otteluun. Epävarmaa on kuitenkin, esiintyykö mies tänään kentällä, mutta tämä lupaa hyvää etenkin jos Pique on pidempään sivussa. 

Suurimmat kysymysmerkit tulevat olemaan, mihin asti Barca jaksaa pelata tosissaan Betistä vastaan. Todennäköinen skenaario on, että ilman Betiksen maaleja ottelu jämähtää Barcelonan muutaman maalin johdon jälkeen pallotteluksi ja energian säästämiseksi. Eikä sitä jaksa kukaan pidempään katsoa. Toivoisin, että Betis onnistuisi iskemään ensimmäisellä puoliskolla maalin, jolloin FCB joutuisi yrittämään, ainakin vähän.

Betiksen merkittävimmät kokoonpanohuolet ovat puolustaja Nacho Perezin puuttuminen yhdessä keskikenttäpelaaja Salva Sevillan kanssa.

Joukkueiden kohtaamiset ovat perinteisesti olleet runsasmaalisia, jossa viiden tai kuuden maalinkaan iltapuhde ei ole harvinaista. Merkittävää on kuitenkin huomata, että viime vuosien aikana Betis on onnistunut maalintekoon katalonialaisia vastaan poikkeuksetta. Tästä huolimatta suosittelen otteluun u 4.5 maalin pelaamista, Betsson tarjoaa alle 4.5 maalin ottelulle lähtökohdat huomioon ottaen mielestäni varsin pelattavaa 1.7 kerrointa.

Real Madrid matkaa Sociedadin vieraaksi

Balelta, di Maríalta ja Moratalta odotetaan tänään maaleja (Getty)

Balelta, di Maríalta ja Moratalta odotetaan tänään maaleja (Getty)

Illan maalirikkain ottelu nähdään kaiken järjen mukaan Baskimaalla, kun los blancos matkaa Eurokentille pääsystä kamppailevan Real Sociedadin vieraaksi. Kahdella edellisellä kaudella valkoiset ovat jääneet San Sebástianin reissuillaan tasapeleihin, mutta tällä kertaa Ancelottin miehistö tarvitsee voiton hinnalla millä hyvänsä. Syyskierroksella Madrid vei kohtaamisen tylyin 5-1 numeroin, mutta itse odotan ottelusta huomattavasti tasaisempaa. Sociedad on hävinnyt kotonaan vain kahdesti tällä kaudella, hieman yllättäen Rayo Vallecanolle ja kauden toisella kierroksella Atlético kävi hakemassa vierasvoiton.

Real ilman Ronaldoa

Ancelotti lepuuttaa Ronaldoa illan ottelussa. Sensaatiomaisessa vireessä oleva portugalilainen on iskenyt tämän kauden liigapeleissä jo 28 osumaa ja johtaa itseoikeutetusti maalipörssiä. Real ei tähän poissaoloon kuitenkaan kaadu. Nuori Álvaro Morata saa todennäköisesti mahdollisuuden kärjessä yhdessä Benzeman ja Balen kanssa. Valkoisten ratkaisuosasto on niin laaja, että kentälle voisi heittää myös Illarran, ja silti joukkue todennäköisesti iskisi vähintään kolme maalia ottelusta toiseen. Ronaldon lisäksi sivussa ovat Marcelo, Arbeloa ja Jese, sekä tietty Khedira. 

Real Sociedad pääsee otteluun miltei täydellä miehistöllä. Vain keskikenttäpelaaja Xabi Prieto on pelistä sivussa.

Ottelun kulku

Jos haluat katsoa viihdyttävää jalkapalloa yhden ottelun verran tänä iltana, katso tämä ottelu. Joukkueiden otteluissa kauden aikana ollaan nähty keskimäärin 3.5 maalia, eikä mikään puolla sitä että tuosta keskiarvosta tänään jäätäisiin. Real on pakkovoiton edessä ja lähtee varmasti hakemaan voittoa rohkean hyökkäyspelaamisen kautta. Real Sociedadin takana seisoo aina niin fanaattiset Baskimaan fanit, jotka tuovat joukkueen esityksiin lisäpotkua. Madridin tavoin myös Sociedad lähtee otteluun hyökkäyspää edellä, sillä voiton myötä joukkue pitäisi ensi kauden Mestarien liigan karsintoihin oikeuttavan neljännen sijan hyppysiensä ulottuvilla.

Pelivälineen taistelusta ja korkeasta prässistä johtuen molemmille joukkueille tulee varmasti pallonmenetyksiä ja sitä kautta vastahyökkäysmahdollisuuksia. Hyviä maalipaikkoja nähdään useampikin ja kysymys onkin siitä, miten yksilöt onnistuvat paikat kapitalisoimaan. Madridilla on aavistuksen verran laadukkaammat hyökkääjät, mutta kyllä Griezmann ja Carlos Vela laittavat tontin tullen palloa verkkoon siinä missä Benzema ja kumppanitkin. En yllättyisi, mikäli ottelu päättyisi 2-4 tai 4-4-tyylisiin loppulukemiin. PB:ssä madridista Jesse ennustaa Realin vievän ottelun jopa kahden maalin erolla, mutta itse lähtisin pelaamaan varmemmalta tuntuvaa yli 3.5 maalia, jolle Betsson tarjoaa pöyristyttävän korkeaa kerrointa 2.23.

Kohteisiin pääset tästä.

Ainoa miinuspuoli illan otteluissa on ottelujärjestys. Valioliiga vie seuraajia klo 17 alkavalta ottelulta Atlético –  Villareal-matsilta. Parempi olisi ollut, jos Barca olisi hoitanut pakkopullansa päiväpelissä alta pois ja ilta olisi pyhitetty ns. paremmille peleille. Joka tapauksessa ainakin klo 21 alkava RSO-RMA menee pakko nähdä-kategoriaan. Iso kierros, jälleen kerran. Mestaruus pelissä.