Diego Costa on Valioliigan ristiriitaisin pelaaja – jakaa mielipiteitä kentällä ja sen ulkopuolella

Diego Costa nousi jälleen otsikoihin viikonloppuna. Hyökkääjä selvisi West Hamia vastaan kuin ihmeen kaupalla ilman toista keltaista korttia ja viimeisteli lopulta joukkueensa voittomaalin ottelun lopussa. Costa on herättänyt aina paljon tunteita niin omien kuin vastustajien leirissä, mutta ristiriitaisista viheriöiden tapahtumista huolimatta Costalla on sydän paikallaan kentän ulkopuolella, sillä hän on muun muassa laittanut pystyyn oman akatemian kotikaupunkiinsa Brasiliaan.

Legendaarisen Diego Maradonan mukaan nimensä saanut Diego Costa on lähtöisin pienestä Lagarton kaupungista Brasiliasta. Costan tie jalkapalloilevan maailman parrasvaloihin ei ollut se perinteisin, sillä hyökkääjä ei pelannut missään vaiheessa nuoruttaan varsinaisesti missään huippuakatemioissa, vaan jalkapallo oli melkein sivuroolissa Costan tehtyä paljon muita töitä pelaamisen ohella. Eurooppaan hän päätyi huippuagentti Jorge Mendesille työskentelevän scoutin huomattua Costan pelikyvyt Barcelona EC:n riveissä. Tapauksessa oli hieman onneakin mukana, sillä Barcelona oli juuri saanut kumottua Costalle alunperin vastustajan lyömisestä tuomitun 120 päivän pelikiellon. Näin ollen lahjakkuus pääsi pelaamaan scouttien eteen päätyen lopulta Eurooppaan.

Useampien lainaseurojen jälkeen koti löytyi lopulta Madridista, jossa Costa löi itsensä lopullisesti läpi Atléticon paidassa. Tästä kuuluu todella suuri kiitos Atléticon päävalmentajalle Diego Simeonelle, joka osasi käsitellä tulisieluista hyökkääjää juuri oikein ja kohdistettua miehen intohimon oikeisiin asioihin. Todellinen läpimurto tapahtui kaudella 2013-2014, kun Costa viimeisteli yhteensä 36 täysosumaa. Kesällä olikin edessä siirto Chelseaan vajaalla 40 miljoonalla eurolla. Tahti on säilynyt hyvänä myös sumujen saarilla, sillä espanjalainen on viimeistellyt Valioliigassa 55 ottelussa 33 maalia. Murheena on tosin ollut sitkeät loukkaantumiset.

Costan toistaiseksi viimeinen kausi Atléticossa päättyi La Ligan mestaruuteen. Kuva: Getty

Costan toistaiseksi viimeinen kausi Atléticossa päättyi La Ligan mestaruuteen. Kuva: Getty

Costa on tunnettu pelaajana, joka tekee aivan kaiken joukkueensa menestyksen eteen. Toisinaan se vaatii hieman kyseenalaisiakin otteita, joista on ajoittain palkittu pelikielloilla otteluiden jälkeen, sillä Costa on mestari välttämään tuomarin katseen temppuillessaan. Costa myös hallitsee hermonsa todella hyvin, sillä hyökkääjä ottaa todella harvoin kahta keltaista korttia ottelua kohden. Espanjalaisen komea 154 ottelun putki ilman punaista korttia tuli päätökseen kevään FA Cupin ottelussa Evertonia vastaan, kun Costan ottelu päättyi etuajassa kahden keltaisen kortin myötä. 154 ottelua putkeen ilman punalappua on kunnioitettava suoritus, sillä Costa otti näissä peleissä peräti 42 keltaista korttia.

– Mielestäni jalkapallossa on aina ollut intohimoinen, aggressiivinen puoli, jossa pelaajat antavat kaikkensa. Ihmisten on totuttava siihen. Joidenkin mielestä jalkapallo tuntuu olevan teatteria, jossa jokaisen on esitettävä sitä hyvää jätkää, Costa kuvaili aatteitaan BBC:lle ja jatkoi:

– Mielestäni siinä kohti muuttuu, kun ylittää valkoisen viivan, et ole sama henkilö kuin sen ulkopuolella. En anna periksi enkä pyydä mitään. Kentällä taistelen joukkueelleni ja teen parhaani. Ottelun jälkeen minulla on perheeni ja ystäväni, pidän hauskaa kuten normaalit ihmiset. Mutta älä yritä laittaa siipiä selkääni kentällä, en ole enkeli, Costa myöntää.

Costa onkin tunnettu erityisesti kovista jälkipeleistä. Tunteella pelaava hyökkääjä yrittää kuumentaa varsinkin vastustajan avainpelaajia, joilla on taipumusta sortua provosointiin. Espanjalainen onkin yksi sarjan rikotuimpia pelaajia vuodesta toiseen.

– Menen tilanteisiin kovaa, mutta samalla reilusti. Jos katsot tilastoni, niin huomaat etten ole ikinä aiheuttanut pahaa loukkaantumista kenellekään pelaajalle. On selvää, että joskus kentällä tekemäni pienet asiat aiheuttavat liioiteltuja reaktioita, Costa kertoo Sport-Magazinelle.

Costa on yksi ristiriitaisimmista jalkapalloilijasta ja lähes jokainen jalkapallon seuraaja omistaa ainakin jonkinlaisen mielipiteen hänestä. Legendaarinen sanonta ”omat rakastaa, vastustajat vihaa” pätee tässä tapauksessa loistavasti.  Costan pelitaidot ovat toki kiistattomat. Fyysinen hyökkääjä on vaikeasti pideltävä boksissa, mutta viimeistelee myös tehokkaasti. Costan aggressiivisen pelitavan on epäilty kumpuavan miehen nuoruudesta, jolloin Costa viihtyi paljon jalkapallon parissa myös katupeleissä.

Tämä ei ole harvinainen näky Costan ollessa kentällä. Kuva: Getty

Tämä ei ole harvinainen näky Costan ollessa kentällä. Kuva: Getty

Costa kohahdutti jalkapalloilevaa maailmaa valitsemalla maajoukkueekseen Espanjan. Kaksoiskansalaisuuden myötä Costa debytoi Espanjan paidassa vuoden 2014 MM-karsinnoissa, vaikka oli edustanut Brasiliaa harjoitusotteluissa vain hieman aiemmin.

– Tarkastelin kaikkea ja huomasin, että oli oikea ja paras valinta pelata Espanjalle, koska siellä olen tehnyt kaiken. Kaikki mitä minulla on elämässä, annettiin Espanjan toimesta. Minulla oli erityinen tunne, Espanjassa minulla on erittäin arvostettu olo kaikesta mitä teen ja tunnen ihmisten rakkauden, Costa perusteli päätöstään Skysportsille vajaat kolme vuotta sitten.

Costan rakkaus synnyinmaataan kohtaan ei ole kuitenkaan kadonnut. Vuosi sitten miehen uutisoitiin perustaneen kotikaupunkiinsa Lagortaan akatemian, jonka on tarkoitus toimia myös kouluna. Kohderyhmänä on erityisesti heikossa asemassa olevat nuoret.

– Halusin auttaa lapsia pysymään poissa kaduilta sekä huumeista ja akatemia voi tuoda uusia asioita näille lapsille. On enemmän voitettavaa kuin hävittävää. Koulu ei ole vielä iso juttu. Alunperin ajattelin, että minun on annettava jotain takaisin kaupungilleni, joten siksi tein tämän, Lagarto on pieni kaupunki, joten se kasvaa vähitellen. Meillä on siellä ammattilaisia töissä. Lapsilla on ruokaa, terveydenhuoltoa, hyvä elämänlaatu eikä mitään puutu. Valmentajat ovat aina iloisia ja auttavat missä tahansa. Jostain lapsista ei ehkä tule ammattilaispelaajia tulevaisuudessa, mutta heistä tulee parempia ihmisiä. Koulu on jalkapalloa tärkeämpää. Haluan lasten saavan koulutuksen jättämättä yhtään päivää väliin, Costa avasi akatemian taustoja Dailymailille.

Costa ei ole pyhäkoulun poika, eikä hän sitä yritä esitäkään. Espanjalaisen maailmankatsomuksessa vain voitot merkitsevät eikä keinoilla sen saavuttamiseksi ole mitään merkitystä. Tämä varmistaa sen, että Costan ja Chelsean peleistä tulee varmasti riittämään otsikoita tälläkin kaudella, mutta se ei taatusti Costaa häiritse ollenkaan.

Kansikuva: Getty

Lähteet:

Dailymail

Sport-Magazine

BBC

The Guardian

Skysports