Viikon Derby: Hetemaj’n Chievo kohtaa Hellaksen Derby Della Scalassa

Sukellamme #ViikonDerby’ssä tällä kertaa Italiaan. Sunnuntai alkaa Serie A:n osalta räväkästi, kun aamupäivän klo 13.30 alkavassa pelissä iskevät yhteen kauden ensimmäisessä Veronan derbyssä Perparim Hetemajn edustama Chievo ja Luca Tonin tähdittämä kaupungin suosituin seura Hellas Verona. Tavoitimme myös Perpan kertomaan ottelun merkityksestä.

Derby Della Scala

Veronaa keskiaikana hallinneen aristokraattisen mahtisuvun mukaan nimetty paikallisottelu Derby Della Scala on Italian pääsarjan viides paikalliskamppailu. Ottelu eroaa Milanin, Rooman, Genoan ja Torinon derbyistä siinä, että joukkueet eivät historian aikana ole kohdanneet toisiaan kovin usein. Tuleva ottelu on vasta 13. joukkueiden välinen kamppailu, sillä Veronan seurat ovat harvoin olleet samaan aikaan samassa sarjassa. Chievon nousu pääsarjaan ajoittui juuri siihen aikaan, kun perinteinen Hellas koki pohjakosketuksen ja tippui useammaksi vuodeksi alasarjojen synkkään maailmaan. Perparin Hetemajn mukaan kyseessä on kuitenkin iso ottelu, joka näkyy Veronassa kaikkialla.

”Kyllähän ottelusta on spekuloitu jo pitkään mediassa, kaikesta huomaa että kyseessä on kaikkea muuta kun tavallinen liigakamppailu. Jo harjoituskauden alussa fanit tulivat ilmoittamaan, että tällä kaudella olisi syytä voittaa vähintään toinen näistä matseista. On tää myös pelaajille yksi kauden suurimmista kohokohdista. Tavoitteena olisi huudattaa faneja ja sitä kautta päästä hyvillä mielin joululoman viettoon.”

Verona on yksi Italian oikeistolaisimmista kaupungeista. Kauniin ulkokuoren alla piilee oikeita ongelmia, sillä rasismi ja fyysiset hyökkäykset tummaihoisia turisteja ja kaupungin asukkaita kohtaan ovat arkipäivää. Hellas Veronan kannattajat ovat mahdollisesti koko Italian pahamaineisin ja vihatuin kannattajaporukka. Avoimen oikeistolaiset ”Buteit” tunnustavat julkisesti swastikoita ja muita natsiajan tunnuksia ja ovat herättäneet pahennusta esim. laulamalla kesken Livornon ottelun sydänkohtaukseen menehtynyttä keskikenttäpelaaja Piermarino Morosinia pilkkaavia lauluja. Hellaksen kannattajat pitävät (oikeutetusti) itseään kaupungin selkeinä hallitsijoina ja heidän suhtautuminen kaupungin toiseen seuraan Chievoon on lähinnä halveksiva. Monelle Hellaksen pitkäaikaiselle kannattajalle se ainoa ja oikea derby on ottelu toista perinteistä Pohjois-Italian nukkuvaa jättiläistä Vicenzaa vastaan. Hellaksen kannattajat ovat olleet vihaisia siitä, että viime vuosina Chievo on ollut kentällä huomattavasti Hellasta menestyksekkäämpi seura ja koittanut brändätä mm. värien puolesta itseään koko Veronan kaupungin yhteisenä ylpeytenä. Chievon kannattajaporukka on huomattavasti Hellaksen vastaavaa pienempi, eikä se ole poliittisesti millään tapaa aktviinen. Loppujen lopuksi Chievo on ehta pikkuseura, jonka kannattajakatsomossa kokoontuvat sopuisasti ultras-aatetta tunnustavat äärikannattajat ja lapsiperheet, joita yhdistää rakkaus sinikeltaista lähiöseuraa kohtaan.

Hellas Verona

457891850

Hallfredsson on Hellaksen taistelun ilmentymä ja samalla yksi seuran rakastetuimmista pelaajista (Getty)

Veronan ykköseura Hellas palasi 11 vuoden tauon jälkeen rytinällä pääsarjapeleihin viime kaudeksi. Andrea Mandorlinin valmentama ”Gialloblu” taisteli tosissaan viimeisille kierroksille saakka paikasta tämän kauden Eurooppa Liigaan, mutta lopulta joukkue sijoittui varsin kunniakkaasti sarjassa kymmenenneksi. Verona yllätti kaikki asiantuntijat enakkoluulottomalla pelitavallaan. Erittäin viihdyttävää ja hyökkäävää jalkapalloa pelannut Hellas teki koko sarjan viidenneksi eniten maaleja eikä jättänyt yhtään katsojaa kylmäksi.

Tällä kaudella Hellaksen selkeä ykkösmaalivahti on ollut kokenut 32-vuotias brassi Rafael, joka pelaa joukkueessa jo seitsemättä kauttaan. Rafael on ollut nostamassa perinteikästä Pohjois-Italian suurseuraa Serie A:han Italian kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta asti ja otteluita keltasinisissä on kertynyt reippaasti yli 200. Rafael on luotettava ja perusvarma maalivahti, joka harvoin loistaa näyttävillä torjunnoillaan. Mies on kuitenkin stabiili puolustuksen johtaja, joka on samalla myös joukkueensa kapteeni. Kokenut seuralegenda nauttii suurta arvostusta niin kanssapelaajien kuin kannattajien silmissä. Rafael julkaisi vaiherikkaasta Hellas-urastaan vastikään kirjan ja puhkesi sen julkistamistilaisuudessa kyyneliin muistellessaan joukkueen tuskaista taivalta Serie C:n syövereistä takaisin isojen poikien keskuuteen Serie A:han.

Mandorlini on peluuttanut joukkuettaan tällä kaudella pääsääntöisesti 4-3-3 formaatiossa. Joukkueen puolustuslinjan kokenein ja nimekkäin pelaaja on neljän vuoden tauon jälkeen Eurooppaan palannut Meksikon maajoukkuekapteeni Rafael Marquez, joka pelasi uransa parhaat vuodet Espanjan suurseura Barcelonan avainpelaajana. 35-vuotias pahoista loukkaantumisista kärsinyt Marquez on kaukana parhaasta fyysisestä kunnostaan, mutta kokemuksen tuoma rauhallisuus ja erinomainen pelinluku tekevät miehestä edelleen erinomaisen Serie A-puolustajan. Marquezin rinnalla on esiintynyt pääsääntöisesti Kreikan maajoukkuepuolustaja Vangelis Moras, joka on niin ikään kokenut ja kaiken nähnyt puolustaja. Kokeneen puolustuslinjan täydentää 35-vuotias todellinen sarjajyrä Alessandro Agostini, joka on pelannut puolustuksen vasemmalla laidalla jo reippaasti yli 300 Serie A ottelua. Täksi kaudeksi Veronaan Torinosta lainasopimuksella siirtynyt Cagliari-legenda loistaa harvoin, mutta tekee vielä harvemmin suurempia virheitä.

Kolmen miehen keskikentän herra ja hidalgo on 23-vuotias Kreikan maajoukkueen valtavan syöttövalikoiman omaava Panagiotis Tachtsidis. Nuori mies löi itsensä läpi Hellaksen paidassa Serie B:ssa kaudella 2011-2012. Tätä seurasi unelmasiirto Zdenek Zemanin valmentamaan AS Romaan, jossa mies nousi valmentajalegendan luottopelaajaksi. Sekavassa Romassa Tachtsidis joutui osittain syyttä koko heikosti menneen kauden suurimmaksi syntipukiksi ja mies vaihtoikin välittömästi kauden jälkeen maisemaa. Seuraavat kaudet olivat vaikeita, mutta täksi kaudeksi mies palasi sinne, mistä miehen ura Italiassa lähti liikkeelle. Hellaksen kannattajien suursuosikki on saanut tällä kaudella paljon peliaikaa ja on koko joukkueen hyökkäyspelin aivot. Isokokoinen liikkeensä puolesta paljon Suomen maajoukkuemies Tim Sparvia muistuttava kreikkalainen on hidas ja verkkainen pelaaja, joka kuitenkin rakentaa peliä uskomattoman peliälynsä avulla. Vielä toistaiseksi taso ei riittänyt Italian suurseuraan, mutta Hellas on juuri sopiva ympäristö, jossa nuori mies saa kehityksensä kannalta elintärkeitä minuutteja viikosta toiseen joukkueen avauskokoonpanossa.

Luca Toni on edelleen numero uno. (Getty)

Luca Toni on edelleen numero uno. (Getty)

Vahvasti ulkomaalaisiin voimiin luottavassa Hellaksessa on kirjoilla peräti kolme Kreikan maajoukkuepelaajaa. Jokaisen selostajan painajainen Lazaros Christodoulopoulos siirtyi täksi kaudeksi joukkueeseen ja on vakiinnuttanut peliaikansa joko keskikentän keskustassa tai miehen omimmalla pelipaikalla laidassa. Keskikentän kolmikon täydentää Islannin maajoukkueen avainpelaaja Emil Hallfredsson, joka pelaa viidettä kauttaan Veronan ykkösseuran riveissä. Pyytteettömällä asenteella töitä paiskiva 46 maaottelun mies on valloittanut Hellaksen kannattajien sydämet ja mies on yksi nykyjoukkueen rakastetuimmista yksittäisistä pelaajista.

”I Butein” suurin yksittäinen tähti on viime kierroksella Udinesen vieraana 300. maalinsa virallisissa otteluissa paukuttanut legendaarinen vuoden 2006 maailmanmestari Luca Toni. ”Numero Unon” ura näytti etenevän kohti vääjäämätöntä loppua, mutta viime kauden siirto Hellakseen tuntui pelastaneen isokokoisen target-kärjen uran. 37-vuotias konkari taisteli viime kaudella tosissaan koko sarjan maalikuninkuudesta, mutta lopulta täksi kaudeksi Dortmundin riveihin siirtynyt Ciro Immobile vei capocannieri-pystin yhden maalin erolla. Tällä kaudella Toni on jatkanut siitä, mihin viime kaudella jäi. Alkukausi oli hieman vaikea, mutta tällä hetkellä kasassa on viisi liigamaalia ja miehen silmissä siintää 14 maalin päässä häämöttävä 150 liigamaalin haamuraja.

Hellaksen hyökkäysosasto on varsin mielenkiintoinen ja tällä kaudella läpimurtoaan tekevä 21-vuotias Uruguayn junnumaajoukkuekärki Nico Lopez on sen mielenkiintoisin yksittäinen nimi. Lopez siirtyi pari kautta sitten kovien odotusten siivittämänä Romaan, jossa vastuu jäi kuitenkin kovassa kilpailutilanteessa minimaaliseksi. Viime kaudeksi mies siirtyi osana Mehdi Benatian kauppaa Udineseen, jossa onnistumisia ei myöskään tullut odotetun lailla. Tällä kaudella varsin vapaassa roolissa pelannut Lopez on pikku hiljaa alkanut näyttää perusteita mieheen kohdistuneille suurille odotuksille. Vaikean alkukauden jälkeen nuori mies on saanut vihdoin tasaisuutta otteisiinsa ja kasassa on jo neljä liigamaalia. Lopezin pirteiden otteiden vuoksi Veronassa ei ole juurikaan ikävöity kovalla yli 20 miljoonan siirtosummalla Romaan siirtyneen vikkeläkinttuisen hyökkäyspään monitoimimiehen Juan Iturben perään. Lopezin erinomaiset otteet ovat jättäneet myös täksi kaudeksi Hellakseen siirtyneen kulttipelaaja Javier Saviolan kylmästi vaihtopenkin puolelle. Aikoinaan Barcelonassa ihastuttanut ”El Conejo” on kärsinyt jatkuvista loukkaantumisista, mutta on viime aikoina esittänyt varsin pirteitä otteita tullessaan vaihdosta kentälle. Saviola ei ole vielä täydessä pelikunnossa, mutta hän on ihanteellinen vaihtokärki tuoden tuoreita jalkoja ja maalintekopelotetta kentälle aina kunnossa ollessaan.

Chievo Verona

Chievo on joukkue, joka pelaa isolla sydämellä (Getty)

Chievo on joukkue, joka pelaa isolla sydämellä (Getty)

Veronan piskuinen 4500 asukkaan lähiöstä ponnistava kakkosseura Chievo on todellinen poikkeus Italian perinteisten seurojen rinnalla. Pitkään lähinnä alasarjoissa ihastuttanut pikkuseura nousi historiansa ensimmäistä kertaa Italian pääsarjaan 2000-luvun alussa ja on siitä saakka yhtä poikkeusta lukuunottamatta pitänyt paikkansa parrasvaloissa minimaalisista odotuksista huolimatta. Chievo on ollut poikkeuksetta aina suurimpien putoajasuosikkien joukossa, mutta joukkue on kuin ihmeen kaupalla säilynyt kaudesta toiseen pääsarjan puolella, vaikka joukkueen materiaali on ollut sarjan huonoimpia. Täksi kaudeksi leipäbisneksessä rikastuneen mijonäärin Luca Campedellin omistava Chievo teki kovia satsauksia ja joukkueen odotettiin sijoittuvan turvallisesti sarjan keskikastiin. Alkukausi oli kuitenkin vaikea ja aikoinaan pelaajanakin Chievoa edustanut päävalmentaja Eugenio Corini sai väistyä lokakuun puolessa välissä lähinnä Cataniasta muistettavan Rolando Maranin tieltä. Marani teki isoja muutoksia Chievon pelitapaan ja hänen aikakaudellaan joukkue on esiintynyt tuloksellisesti mainiosti.

Suomen maajoukkueen avainpelaaja Perparim Hetemaj kuuluu myös Chievon tärkeimpien yksittäisten pelaajien joukkoon. Hetemaj pelaa käytännössä aina kunnossa ollessaan ja dominoi vuodesta toiseen Serie A:n riketilastoja. Uuden valmentajan myötä myös Hetemajn paikka joukkueen pelitavassa koki muutoksia.

”Uuden valmentajan myötä joukkueen pelitapa vaihtui ja samalla muutama pelaaja siinä mukana. Omalle kohdalle tuli siirto vasemmaksi linkiksi, joka on vähän erilainen verrattuna pelaamiseen vanhan valkun alaisuudessa.”

Uuden valmentajan alaisuudessa vaihtui myös Chievon ykkösmaalivahti. Interistä lainalla Chievossa pelaava Fransesco Bardi kuuluu koko maan kirkkaimpien maalivahtilupausten joukkoon. Italian junnumaajoukkueiden vakiokasvo pelasi läpimurtokautensa pääsarjassa viime kaudella Livornossa ja odotukset tätä kautta kohtaan olivat katossa. Bardi pelasi kuitenkin joukkueen mukana heikon alkukauden ja uuden valmentajan alaisuudessa peliaika on ollut kortilla. Kokenut 37-vuotias Albani Bizzarri on esiintynyt viime aikoina Chievon maalilla vakuuttavasti ja hän avannee myös tulevassa derbyssä Hellasta vastaan.

Perparim Hetemaj on Chievon avainpelaajia. (Getty)

Perparim Hetemaj on Chievon avainpelaajia. (Getty)

Uuden valmentajan alaisuudessa Chievo on pelannut pääsääntöisesti nykyaikana melko harvinaisella 4-4-2 formaatiolla. Joukkuueen puolustuslinjan ehdoton johtaja on kokenut 33-vuotias Alessandro Gamberini, joka muistetaan parhaiten ajastaan Fiorentinan kapteenina. Uransa parhaat vuodet Firenzen ylpeydessä pelannut Gamberini nousi 2000-luvun loppupuolella mukaan myös Italian maajoukkueeseen, mutta viime vuosina loukkaantumiset ovat pilanneet miehen kausia. Nyt hän on kuitenkin pysynyt kasassa ja johtaa iän tuomalla kokemuksella Chievon peliä puolustuslinjasta käsin. Hellasta vastaan hän saanee vierelleen Slovenian maajoukkueen kaikkien aikojen eniten maaotteluita pelanneen Bostjan Cesarin, joka on viihtynyt Chievossa jo viiden kauden ajan. Mielenkiintoinen nimi on viime aikoina vastuuta puolustuslinjan vasemmalla laidalla saanut Cristiano Birargi, josta ollaan kaavailtu jopa maajoukkuetason laitapuolustajaa. 22-vuotias Interin omistuksessa oleva nuori mies on toistaiseksi edennyt maltillisesti urallaan askel askeleelta ja tällä kaudella tavoitteena voisi olla tason vakiinnuttaminen Chievon avauskokoonpanoon.

Chievo on yksi koko sarjan eniten rikkovista joukkueista, eikä vähiten vastustajan kannalta v-mäisestä keskikentästään johtuen. Jo mainittu Hetemaj on tullut tunnetuksi terrierimäisenä keskikentän juoksukoneena, mutta uuden valmentajan alaisuudessa mies on pelannut näennäisenä laiturina, joka kuitenkin varsinkin puolustettaessa kaventaa todella usein keskelle keskikentän tueksi. Keskikentällä Hellasta vastaan nähtäneen kaksikko Mariano Izco-Ivan Radovanovic. Kaksikon vahvuudet ovat kaikkialla muualla kuin hyökkäyspelaamisessa ja Chievon pääasiallinen pelinrakentaja onkin vasemman laidan taitava Valter Birsa, joka siirtyi täksi kaudeksi Chievon riveihin kauden mittaisella lainasopimuksella Milanista. Birsaan ladattiin kovat odotukset, mutta vielä toistaiseksi mies on ollut todella vaisu. Uuden valmentajan alaisuudessa myös Birsa on parantanut peliään ja viime peleissä hän on ollut ”lentävien aasien” näkyvin ja vaarallisin yksittäinen pelaaja.

Chievo on kärsinyt tällä kaudella kärsinyt pahoista maalinteko-ongelmista. Syyttävä sormi osoittaa lähinnä erinomaisen viime kauden pelanneeseen Alberto Paloschiin, joka on tällä kaudella onnistunut maalinteossa vasta kolmeen otteeseen. Viime kaudella 13 osumaa Serie A:ssa paukuttanut Paloschi nousi mukaan Antonio Conten maajoukkuekaavailuihin, mutta tämän kauden otteilla hänellä ei ole mitään asiaa legendaariseen Azzurri-paitaan. Paloschin kärkiparina normaalisti esiintynyt kokenut sarjajyrä Riccardo Meggiorni ei ole mikään varsinainen viimeistelijä, joten Paloschin on petrattava pelitasoaan rutkasti, mikäli Chievo meinaa haaveilla paremmista sarjasijoituksista. Chievon seurahistorian paras yksittäinen pelaaja Sergio Pellissier pitää nimissään seuraennätystä tehdyissä maaleissa, mutta 35-vuotias veteraani ei pysty enää pelaamaan viikosta toiseen isoja minuutteja ja onkin esiintynyt tällä kaudella pääsääntöisesti vaihtomiehen roolissa.

Ottelun kulku

Kumpikaan joukkue ei tällä kaudella ole esiintynyt mitenkään erityisen viihdyttävästi. Chievo on koko sarjan vähiten palloa pitävä joukkue ja keskikentän puujalkaisuudesta johtuen joukkue pelaa paljon pitkiä palloja puolustualueelta, joiden tavoitteena on tavoittaa juoksuvoimaisia hyökkäyspään pelaajia. Oikean laidan taitava Valter Birsa on Chievon hyökkäyspelille kaikki kaikessa ja hän on yleensä Chievon vaarallisimpien tilanteiden pääasiallinen arkkitehti.

Hellaksen hyökkäspeli on rakentunut hyvin pitkälti kolossaalisen Luca Tonin vahvuuksien ympärille. Ikänsä myötä paljon hidastunut Toni on edelleen käsittämättömän vahva kaksinkamppailija, joka pystyy pudottelemaan ja jakamaan palloa taustalta nouseville keskikenttäpelaajille ja laitureille. Veronan kärjessä onkin tällä kaudella nähty usein brittikenttien perinteinen majakka ja perävaunu- kaksikko, kun Tonin kärkipari Nico Lopez on yksi koko sarjan nopeimmista pelaajista ja taitava ajoittamaan pystyjuoksujaan. Tämän kauden Hellas on ollut kaukana viime kauden superviihdyttävästä joukkueesta ja Mandorlini on kehittänyt joukkueen peliä suorastaan inhorealistisen tulosjalkapallon suuntaan. Sunnuntaina Toni tullee pääasiallisesti painimaan vanhan Fiorentina-ajan joukkuetoverinsa Alessandro Gamberinin kanssa, joka tuntee varmasti Tonin metkut hyvin. Hellas on yksi koko sarjan parhaista erikoistilannejoukkueista Chievo saa olla hyvin tarkkana puolustaessaan kulmapotkuja ja sivuvapareita.

Vedonlyönti

Veronan herruudesta ei tulosten valossa ole tällä hetkellä tietoutta, sillä kumpikin joukkue on voittanut historiassa derbyn viiteen otteeseen. Myös viime kaudella voitot menivät tasan Chievon handlatessa ensimmäisen kamppailun ja Hellaksen voittaessa Luca Tonin räkämaalilla jälkimmäisen matsin lukemin 1-0. Betsson rankkaa ottelun näennäisen kotijoukkueen Hellaksen suosikiksi, mutta omissa papereissani joukkueiden välillä ei ole ihmeellisempää tasoeroa. Chievon suoran voiton kerroin 3.3 tuntuu omaan silmääni melkoiselta liiottelulta, ja se pääsee ainakin omalle vetolapulleni. Ottelusta on myös helppo ennustaa vähämaalista, joten alle 1.5 maalin yli kolmen kerroin on toinen hyvä pelikohde vetolapuille.

Joukkueiden mahdolliset avauskokoonpanot

verona