Elämää on myös Euroopan ulkopuolella – EM-kisojen tuntemattomat tähdet

Euroopan jalkapallosarjoissa on kovin taso maailmassa. Euroopan mestaruuskilpailut ovat kovatasoisin maiden välinen arvoturnaus jalkapallomaailmassa. Euroopan sarjojen parhaat pelaajat ottavat mittaa toisistaan ja tänä vuonna paremmuus selvitetään Ranskassa.

Maailman joka kolkassa seurataan Euroopan sarjoja ja Euroopassa pelaavia pelaajia, mutta muutama pelaaja on mahtunut Euroopan ulkopuolelta vuoden 2016 EM-kilpailuihin.

Oletko sinä Suomen paras EM-veikkaaja? Osallistu ilmaiseksi ja voita matka EM-finaaliin!

Iso-Andre kaukana kotoa

Ranskan maajoukkueen hyökkääjä Andre-Pierre Gignac pelaa Meksikon liigassa Tigresin joukkueessa. Hän voitti aikanaan Ligue 1:n maalikuninkuuden Toulousen paidassa tehtaillen 24 maalia kaudella 2008–09. 187-senttinen hyökkääjäkolossi on pelannut Meksikossa vuodesta 2015 ja tehnyt 28 maalia 38 ottelussa. Gignac tuskin saa avauksen paikkaa Les Bleusin kivenkovassa miehistössä, mutta pääsee varmasti vaihdosta kentälle.

Maanosat tutuksi

Krisztian Nemeth pelaa Unkarin maajoukkueessa, mutta edustaa seuratasolla Qatarilaista Al-Gharafaa. 27-vuotias Nemeth on pelannut vuoden 2022 MM-isäntämaassa tämän vuoden alusta. Sitä ennen hän pelasi Yhdysvalloissa Kansas Cityssä. Euroopan ulkopuolella Nemeth on paukuttanut 17 maalia 38 peliin. On edustanut Unkarin maajoukkuetta U17-ikäluokasta asti.

Aina paikalla, kun tarvitaan

Robbie Keane pelasi jo vuoden 2002 maailmanmestaruuskilpailuissa Etelä-Koreassa ja Japanissa. Keane on edustanut vihreää saarta vuodesta 1998 ja tehnyt maaleja kaikissa joukkueissa missä hän on pelannut. Valloitettuaan Britteinsaaret, lähti Keane Pohjois-Amerikkaan Los Angeles Galaxyn riveihin. 35-vuotias Keane on tehnyt siellä huimat 77 maalia ja Irlanti luottaa vanhaan sotaratsuunsa kuin vuoreen. Nämä ovat todennäköisesti irlantilaisen viimeiset arvokisat.

Romanian ”ulkomaalaiset”

Romanian joukkueessa kolme pelaajaa tulee Euroopan ulkopuolisista sarjoista. Lucian Sanmartean pelaa Saudi Arabian liigassa Al-Ittihadin joukkueessa ja Ovidiu Hoban edustaa israelilaista Beer Shevaa. Dragos Grigore puolestaan tienaa leipänsä Qatarissa Al-Sailiyan joukkueessa.

Hoban on pelannut Israelissa jo vuodesta 2014 ja puolustavana keskikenttäpelaajana viihtyvä 33-vuotias on esiintynyt maansa maajoukkueessa 18 kertaa. Teki ainoan maajoukkuemaalinsa Suomea vastaan 1–1 päättyneessä EM-karsintaottelussa.

Grigorelle Ranska on tuttu maa, sillä 29-vuotias toppari pelasi Toulousen riveissä vuonna 2014–15. Muuten hän on edustanut vain kotimaansa joukkueita. Dinamo Bukarestissa Grigore pelasi 135 ottelua. Lähti Qatarin lämpöön 2015.

Sanmartean on kokenut 36-vuotias hyökkäävä keskikenttäpelaaja. Pelasi Romaniassa kasvattiseurassaan Gloria Bistritassa 1998–2003 ennen kuin siirtyi Kreikkaan Panathinaikokseen. On kiertänyt useassa seurassa, kunnes siirtyi Saudi Arabiaan Romanian suurseurasta Steaua Bukarestista.

Alhaalta pitkä tie ylös

Slovakian Vladimir Weiss on Krisztian Nemethin seurakaveri qatarilaisessa Al-Gharafassa. 26-vuotias laitapelaaja oli aikanaan todella suuri lupaus, jonka ura ei kuitenkaan ole lähtenyt odotetusta lentoon. Teki ehkä virheliikkeen, kun siirtyi Manchester Cityyn juuri kun perinteinen brittiseura alkoi satsata rahalla. Weiss on viettänyt kauden mittaisia pestejä ympäri Eurooppaa ja pelannut ihan mukavasti pelejä, mutta on tunnettu vähän vaikeana persoonana. Hän lähti hakemaan rahat pois öljyvaltiosta 2016 tammikuussa.

Rahan perässä, vai itämaista viisautta?

Burak Yilmaz oli Turkissa todella kova maalintekijä ja monet ihmettelivätkin, kun 30-vuotias hyökkääjä siirtyi Galatasaraysta Pekingiin Kiinaan. Toki Yilmaz varmasti itse tietää, että ei enää nuorene vaan hakee mieluummin varmaa peliaikaa ja hyviä tuloja. Turkkilaiselle olisi kyllä varmasti löytynyt käyttöä myös kotimaassaan tai muuallakin Euroopassa. On varmasti Turkin avauksen hyökkääjä. Tekee takuuvarmasti maaleja Ranskassa.

Loppusanat

Vaikka muiden maanosien sarjoja pidetään enemmän vanhojen pelaajien eläkkeen kerryttämispaikkoina, on yhä useampi parhaassa peli-iässä oleva peluri siirtynyt kaukoitään tai Pohjois-Amerikkaan. Isot palkat ja varma pelipaikka saa monen nuoren ja vähän vanhemmankin innostumaan ei niin perinteisistä jalkapallomaista. On tärkeää, että Euroopan laatupelaajia menee viemään tasoa muualle, mutta se on aina pois myös Euroopan sarjoista. Tasoerot ovat kuitenkin todella isoja.

Mikä on suosikkijoukkueesi kisoissa? Vastaamalla kysymykseen saat 10 euron riskittömän vedon Betssonille. Pääset mukaan tästä.

Kansikuva: Getty