Sedät jaksaa heilua – Joukko legendapelaajia haastaa KuPS:n cupissa

Aki Riihilahti on valmistautunut koko uransa ajan tätä ottelua varten (Getty Images)

Aki Riihilahti on valmistautunut koko uransa ajan tätä ottelua varten (Getty Images)

Millä joukkueella on varaa jättää peräti neljä Veikkausliigan maalikuningasta kokoonpanon ulkopuolelle Suomen cupin ottelussa, jossa vastassa on veikkausliigaseura? Äkkiseltään voisi kuvitella, ettei moista kotimaista poppoota hevillä löytyisi, mutta niin vain tällainen joukkue cupin kuudennella kierroksella esiintyy, kun Kuopion Palloseura kohtaa HJK Töölön.

Mistä ihmeestä on kyse?

”Litmastakin on kysytty”

HJK Töölö on monen entisen veikkausliigapelaajan muodostama joukkue, joka osallistuu kuluvan vuoden Suomen cupiin. Joukkue on jo raivannut tieltään neljä joukkuetta, eli ihan pelkkänä vitsinä tätä ei ole otettu.

– Kaikkihan lähti siitä, kun joukkueen johtoryhmä oli Saarisen Jannen mökillä, ja tuli ajatus, että Jannen painoa pitäisi saada putoamaan. Lajina päädyttiin sitten jalkapalloon, kertoo kolminkertainen Suomen mestari ja 21 A-maaottelua pelannut Ville Nylund, yksi HJK Töölön pelaajista.

– Ajatus oli heti, että cupiin ehdottomasti! Cup on kilpailuna mahdollisuus saavuttaa jotain ja kokea hienoja asioita, kuten esimerkiksi meille näin, että saamme vielä vanhoilla päivillämme pelata Veikkausliigan joukkuetta vastaan, kertoo Mestareiden liigassa myyttisen syöksypuskumaalin Benfican verkkoon tehnyt Mika Kottila.

Kottila itse ei ole päässyt HJK Töölön avauskokoonpanoon perjantai-illan otteluun, mikä miehen mieltä selvästi painaa. Lisäksi mainituista pääsarjamme maalikuninkaista penkillä istuvat Hermanni Vuorinen, Antti Pohja ja Paulus Roiha.

Kotimaisen sarjajalkapallon ystäville joukkueen aloituskokoonpano on toki tuttua luettavaa. Yksitoistikko on ikäjärjestyksessä Tommi Paavola, Petri Helin, Mike Peltola, Janne Saarinen, Aki Riihilahti, Juuso Heikurainen, Rami Hakanpää, Sampo Koskinen, Tuomas Haapala, Roope Heilala ja Juska Savolainen.

Kieltäytymisiä joukkuetta kasattaessa tuli kuulemma vain yksi: Hannu Tihinen.

Litmastakin kysyttiin, mutta kun se ei vielä tiedä, että onko se lopettanut vai jatkaako, kertoo Helin.

Avauksen lisäksi joukkueesta löytyvät siis mainitut Vuorinen, Kottila, Pohja, Roiha, Nylund sekä A-P Roiko, Oscar Geagea, Rami Rantanen, Tommi Grönlund ja Vesa Vasara.

Helsingin suurimmalla kentällä

Kottila on huippukunnossa. (Getty Images)

Kottila on huippukunnossa. (Getty Images)

HJK Töölö on raivannut tieltään cupissa HPS:n, Gnistan IP:n, FC Gnistanin ja Gnistan Ogelin. Kottila kehottaa seuraamaan erityisesti joukkueen ikäpresidentti Paavolan otteita.

– Kaveri on 48 vuotta, ja aiheutti hässäkkää Kakkosen Gnistanille. Hän jaksaa 90 minuuttia ja toivoo vielä, että tulisi jatkoaika, että KuPS väsyisi. Hieno esimerkki siitä, kuinka voi vanheta tyylillä, ”Miguli” kehuu.
Vakavasti puhuen 90 minuuttia voi olla hyväkuntoisen ja monta ikäluokkaa nuoremman joukkueen vastuksena varsin kova urakka.

Kyseessä kun ei ole mikään höntsäpeli, jossa olisi esimerkiksi vapaa vaihto-oikeus.

– Halusimme mahdollisimman ison kentän, ja siksi valitsimme 68 metriä leveän Sonera Stadionin. Meillä kun on vain kahdenlaisia pelaajia: Hyväkuntoisia ja taitavia, Nylund sanoo.

Kuopiosta kantautuneiden tietojen mukaan KuPS:n päävalmentaja Esa Pekonen kertoo joukkueensa ennakkoasenteen otteluun olevan hyvä, ja kalakukot suhtautuvat HJK Töölöön sen vaatimalla kunnioituksella.

– Se, ettei KuPS tulisi yhtään ylimielisenä, on vain tuota valmentajien yleistä diibadaabaa. He varmasti ajattelevat jollain tasolla, että tästä tulee helppo peli. Pelaajana tiedän, että heillä on tietty tyytyväisyyden tunne tästä, täräyttää Kottila.

Hauskanpidon lisäksi konkarit ovat myös liikkeellä myös hyväntekeväisyysmielessä, sillä ottelun tuotto menee lyhentämättömänä IceHearts-seuralle, joka tukee vähävaraisempien perheiden lasten liikuntamahdollisuuksia. Kaikki HJK Töölön pelaajatkin maksavat otteluunsa pääsylippunsa.

HJK Töölö-KuPS pelataan Sonera Stadionilla perjantaina kello 18.