EM-futis: Belgia-Unkari – Belgia jahtaa menestystä yksilöiden voimalla

Sunnuntain viimeisessä ottelussa kohtaavat Belgia ja Unkari. Joukkueet lähtevät otteluun täysin eri lähtökohdista, sillä Unkari on jo lähes ylittänyt tavoitteensa saavuttamalla paikan pudotuspeleissä ja kaikki muu jatkossa on plussaa. Belgialta vastaavasti odotetaan menestystä.

Belgialta odotetaan menestystä

Belgian maajoukkue on tehnyt nopean nousun kohti jalkapallomaailman kärkeä 2000-luvun puolivälin laman jäljiltä. Vielä seitsemän vuotta sitten Belgia oli FIFA:n rankingissa sijalla 66, kun taas Ranskan kisoihin joukkue lähti maailman rankingin toiselta sijalta. Määrätietoinen työ ja isot muutokset junioritasolla on kantanut hedelmää, mutta nyt pitäisi hiljalleen alkaa poimia satoa.

Belgiaa kohtaan oli kovat odotukset jo kaksi vuotta sitten MM-kisoissa, mutta silloin tie tuli päätökseen puolivälierissä Argentiinaa vastaan. Joukkueen kuvailtiin olevan kansainvälisellä tasolla vielä melko kokematon. Nyt Belgian runko on sama kuin kaksi vuotta sitten, mutta pelaajat ovat lähes järjestään parhaassa peli-iässä ja astetta kokeneempia.

Punaisten paholaisten taival turnauksessa alkoi takkuisasti, kun Italia nappasi kypsällä ja hallitulla esityksellä voiton maalein 2-0. Belgia ryhdistäytyi seuraavissa otteluissa ja kaatoi odotetusti sekä Irlannin että Ruotsin ottaen haltuunsa lohkon hopeasijan.

Pelkkää juhlaa ottelut eivät kuitenkaan olleet. Belgian valmentaja Marc Wilmots on saanut paljon kritiikkiä pelitavastaan, tai oikeastaan sen puuttumisesta. Belgialla on kasassa laadukas nippu, mutta peli on usein liikaa tähtipelaajien yksilösuoritusten varasta. Kollektiivinen joukkuepeli loistaa poissaolollaan. Tämä näkyi erityisen karulla tavalla juuri erittäin organisoidusti pelannutta Italiaa vastaan.

Hazard on kahden maaliin johtaneen syötön myötä turnauksen syöttöpörssin jaetulla kärkisijalla. Kuva: Getty

Hazard on kahden maaliin johtaneen syötön myötä turnauksen syöttöpörssin jaetulla kärkisijalla. Kuva: Getty

Unkari ollut suurimpia yllättäjiä

Reilun 40 vuoden tauon jälkeen paluun EM-kisoihin tehnyt Unkari oli yksi alkulohkojen pirteimmistä yllättäjistä. Kaksi kertaa karsinnoissa Suomenkin voittanut joukkue nappasi lopulta alkulohkonsa ykköstilan voiton ja kahden tasapelin myötä. F-lohkon oletettiin olevan Portugalin näytöstä ja Itävallan piti olle se suurin haastaja. Ennakkoluulottomasti pelanneet Unkari ja Islanti kuitenkin kiilasivat lohkon kahdelle kärkisijalle.

Romania, Unkari ja Wales viimeistelivät karsinnoissa kisoihin selvinneistä joukkueista vähiten maaleja, kun jokainen sai pallon verkkoon 11 kertaa. Wales ja Unkari olivat kuitenkin alkulohkojen tehokkaimpia joukkueita, sillä molemmat onnistuivat maalinteossa kuudesti. Unkari tosin päästi pudotuspeleihin selvinneistä joukkueista eniten maaleja yhdessä Portugalin kanssa, kun molempien verkkoon tehtiin neljä maalia. Tästä suuri kiitos kuuluu tosin joukkueiden kohtaamiselle päätöskierroksella, kun maalikarkelot päättyivät tasapeliin maalein 3-3. Unkarin paras maalintekijä on kahdesti osunut Balázs Dzsudzsák.

Unkari on ihastuttanut kisoissa ennakkoluulottomilla otteillaan, minkä johdosta maaliverkko on heilunut molemmissa päissä. Esimerkiksi Portugalia vastaan joukkue pääsi kolmesti johtoon, mutta ei rauhoittanut peliä missään vaiheessa vaan jatkoi aktiivista hyökkäyspeliä. Tämä avasi Portugalille tilaa hyökkäyspäähän ja taitavat yksilöt hyödynsivät tilaisuutensa välittömästi.

Mitä odottaa ottelulta?

Otteluun lähdetään mielenkiintoisista asetelmista. Belgia on valtaisa suosikki otteluun, kun taas Unkarilla on vain voitettavaa. Belgia pääsi helpommalle puolelle turnauskaaviota ja joukkue on myös yksi suurimmista suosikeista finaalia ajatellen. Tämä tiedostetaan varmasti Belgian leirissäkin ja on vaarana, että ajatukset lipsuvat hieman neljännesvälieriä pidemmälle. Unkari osoitti alkulohkossa olevansa kaikkea muuta kuin helposti kaadettavissa.

Belgia lähtee otteluun tutulla taktiikalla ja luottaa jälleen varsinkin Eden Hazardin ja Kevin De Bruynen ratkaisuihin hyökkäyspäässä. Sen sijaan Unkarin kokoonpano on suuri kysymysmerkki. Päävalmentaja Bernd Storck on toistaiseksi vaihtanut muodostelmaa jokaiseen peliin. Itävaltaa joukkueen muodostelma oli 4-1-4-1, Islantia vastaan 4-3-3 ja Portugalia vastaan 4-2-3-1.

Yksilötasolla Belgia on roimasti Unkaria edellä ja joukkueelta löytyy parempi pelaaja lähes jokaiselle pelipaikalle. Belgia loi jo alkulohkossa kolmanneksi eniten maalipaikkoja ja sama tahti jatkunee sunnuntainakin. Paljon riippuu Unkarin pelitavasta. Portugalia vastaan joukkue kyttäsi selkeästi enemmän vastaiskuja, kun taas Islantia ja Itävaltaa vastaan Unkari piti huomattavasti enemmän palloa. Ei olisi yllätys, mikäli Belgia antaisi Unkarin pitää palloa ja kyttäisi teräviä vastaiskuja, missä joukkue on elementissään. Mitä pidemmälle avausmaalin syntyminen venyy, sitä enemmän vaaka kääntyy Unkarin suuntaan.

Arvio

Belgia on parantanut roimasti ensimmäisestä pelistään ja on Unkaria astetta parempi joukkue. Unkari kaatuu saappaat jalassa, kun Belgia jatkaa puolivälieriin Walesia vastaan maalein 2-0.

Kansikuva: Getty