EM-futis: Kuolemanlohko ei olekaan kuolemanlohko?

EM-kisojen D-lohkon toinen kierros pelataan perjantaina, kun Tsekki haastaa Kroatian ja Turkki Espanjan. Ensimmäisistä otteluista voitot napanneilla Kroatialla ja Espanjalla on mahdollisuus varmistaa jatkopaikka voittamalla omat ottelunsa. Turkki ja Tsekki eivät vakuuttaneet avausotteluissa, joten molemmilla on todella tiukka ottelu edessään vahvoja vastustajia vastaan. Näin ollen kuolemanlohkosta on tulossakin tätä vauhtia kisojen selkein lohko. Toisaalta Tsekki ja Turkki voi lyödä allekirjoittaneelle jauhot suuhun, jos molemmat onnistuvat yllättämään vastustajansa.

Lohkon tilanne ennen illan otteluita

 JoukkueOVTHMaalitP
 1.Kroatia11001–03
 2.Espanja11001–03
 3.Tsekki10010–10
 4.Turkki10010–10

Kroatia osoitti avausottelussa vahvuutensa

Kroatia nappasi 1–0-voiton Turkista ensimmäisessä ottelussaan Luka Modricin 41 minuutilla laukomalla todella kauniilla volley-maalilla. Turkilla ei ollut ottelussa käytännössä mitään mahdollisuuksia, vaan Kroatia hallitsi ottelua alusta loppuun. Joukkueen laitapelaaminen Ivan Perisicin, Ivan Strinicin, Marcelo Brozovicin ja kokeneen Dario Srnan johdolla aiheutti Turkille jatkuvia ongelmia. Varsinkin hieman tuntemattomampi Brozovic oli oikealla laidalla erittäin vahva haastoissaan.

Lisäksi Kroatian ennakkoon heikkona pidetty puolustuspelaaminen oli mallillaan. Modric raastoi loistavasti omaan päähän ja ennakkoon epäilty toppari Domagoj Vida hoiti leiviskänsä todella hyvin. Seuratasolla Dynamo Kieviä edustava Vida oli myös todella vaarallinen hyökkäyspään erikoistilanteissa.

FIFA-rankingin 30. Tsekki pelasi odotetusti todella puolustusvoittoisen ottelun Espanjaa vastaan. Taktiikka toimi aina 87. minuutille asti, kunnes Gerard Pique tuikkasi voittomaaliksi jääneen 1–0-osuman. Nyt Tsekit pääsevät varmasti enemmän pallolle ja joukkueen ei tarvitse kyykkiä bussissa 90 minuuttia.

Miten ottelussa käy?

Kroatia lähtee ensimmäisen ottelun perusteella tulevaan kamppailuun ennakkosuosikkina. Joukkue haluaa varmasti varmistaa jatkopaikan ennen kierroksen viimeistä ottelua, jossa se saa vastaansa Espanjan. Toisaalta neljä pistettä vie joukkueen käytännössä jatkoon – vähintään lohkon kolmannelta pallilta.

Tsekin maalivahti Petr Cech esitti Espanjaa vastaan loistavia torjuntoja ja hän antaa joukkueelleen mahdollisuuden taistella voitosta. Tsekin pallollinen peli ja varsinkin murtautumiset viimeisellä kolmanneksella ei kuitenkaan vakuuta ja joukkue tuskin tulee nautiskelemaan illan ottelussa maalipaikoilla.

Veikkaus: Kroatia voittaa 2–0 ja tanssii tyylillä jatkoon.

Mitä keksii Turkki?

Kuten jo todettua, Turkki oli Kroatiaa vastaan vastaantulijan roolissa. Joukkueen tähtipelaajat Arda Turan ja Hakan Calhanoglu eivät säväyttäneet. Näiden kahden pelaajan tulee parantaa, jos joukkue haluaa haaveilla jatkopaikasta. Turkin ongelma on myös pelitavallinen, kun puhutaan Turanista ja Calhanoglusta. Vastakkaisilla laidoilla viihtyvät miehet eivät ole kumpikaan vauhdilla pakkeja haastavia pelaajia, vaan molemmat haluavat osallistua pelinrakenteluun ja tämä syö Turkin laitapelaamista.

Espanjalle meinasi käydä Tsekkiä vastaan kylmän kuivat. Perinteisesti joukkue hallitsi palloa, mutta viimeisellä kolmanneksella tutut haasteet tulevat esiin, kun vastustajan bussi pitäisi murtaa. Turkki parkkeeraa todennäköisesti myös bussinsa oman maalin eteen ja espanjalaiset saavat keksiä jälleen keinoja päästä vastustajan boxiin. Yksi avain voisi olla selkeän 9-paikan pelaajan lyöminen piikkiin. Alvaro Morata aloitti Tsekkiä vastaan, mutta taidokas pelaaja haluaa osallistua myös paljon pelinrakenteluun, joka helpottaa vastustajan puolustuksen órganisoimista. Mitä jos avaukseen löisi puhtaan maalinsylkijän, esimerkiksi kulttipelaaja Aritz Adurizin, joka repisi vastustajan puolustuslinjaa erilleen ja näin ollen Espanjan pelintekijäosasto saisi enemmän tilaa etsiä väyliä murtautumisille?

Miten ottelussa käy?

Isompi meedio ei tarvitse olla kun veikataan, että Espanja hallitsee palloa yli 70 %:sesti ja Turkki hakee omia paikkojaan nopeilla vastahyökkäyksillä ja erikoistilanteista. Erikoistilanteissa Turkilla löytyy todellista spesiaalitaitoa Calhanoglun toimesta, ja kun Espanjan puolustaminen erikoistilanteissa on heikkoa, voi Turkki yllättää spanskit.

Veikkaus: Turkki ei yllätä ja Espanja vie ottelun 2–0.

Kansikuva: Getty