EM-futis: Saksa ei vakuuttanut lohkovoitostaan huolimatta

Hallitseva maailmanmestari ja kisojen yksi suursuosikki Saksa arvottiin C-lohkoon yhdessä Puolan, Ukrainan ja Pohjois-Irlannin kanssa. Die Mannschaft jyräsi ennakkosuosikin viitta harteillaan lohkovoittoon, mutta ei siitä huolimatta antanut itsestään äärimmäisen vahvoja näyttöjä. Maalipaikoille pääsy ja etenkin viimeistely tuotti vaikuksia, eikä pelillisestikään nähty aivan niin konemaista Saksaa, mitä olisi osannut odottaa.

Saksa saalisti alkulohkossa seitsemän pistettä, kolme pistettä Ukrainalta ja Pohjois-Irlannilta, sekä tasapelipiste Puolalta. Maalinteossa se onnistui vain kolmesti, mutta koskemattomana pysynyt oma verkko kielii vahvuudesta alakerran suhteen. Kolmesta maalista kaksi syntyi Ukrainan verkkoon ja yksi Pohjois-Irlannin. Vaikka tuloksellisesti avausottelu Ukrainaa vastaan oli paras, ei se ollut Saksalta muutoin erityisen vahva näyte. Hallitseva maailmanmestari johti pitkään ottelua 1–0 ja Ukraina painoi vahvasti päälle. Ukrainan monista hyvistä maalipaikoista huolimatta Saksa kesti ja lopulta vaihdosta sisään tullut Bastian Schweinsteiger niittasi lisäajalla 2–0-loppulukemat taululle.

Toisessa ottelussa Saksa kohtasi pahimman haastajansa Puolan. Ottelu oli yksi kisojen tylsimmistä näytöksistä, eikä etenkään Saksa maalipaikoilla juhlinut. Parhaimmat tilaisuudet siunaantuivat Puolalle, mutta heidän tehottomuuden johdosta pisteet tasattiin 0–0-tuloksen myötä.

Eilen pelatussa alkolohkon päätösottelussa Saksa oli ensimmäistä kertaa pelillisesti todella vahva ja suorastaan jyräsi Pohjois-Irlannin päätyyn. Tällä kertaa maalipaikkoja syntyi liukuhihnalta, mutta viimeistely oli äärimmäisen kehnoa. Saksan maajoukkueen paidassa tehokkaana maalintekijänä tunnettu Thomas Müller hukkasi useamman huippupaikan, eikä ketään muutakaan hyökkäyspelaajaa voi vuolaasti kliinisyydestä kehua. Lopulta paine tuotti vain yhden osuman, josta vastasi Mario Gomez.

Valmentaja Joachim Löwin on jatkopeleihin mietittävä tarkkaan hyökkäyksensä ryhmitystä. Mario Götze sai aloittaa kaksi ensimmäistä ottelua yksinäisenä kärkimiehenä, mutta ei onnistunut maalinteossa, eikä muutenkaan esiintynyt edukseen. Pohjois-Irlantia vastaan Götze siirrettiin laidalle ja Gomez nostettiin penkiltä kärkeen. Beskitasia seurajoukkueenaan edustava Gomez ei hänkään erityisemmin säväyttänyt, mutta onnistui silti niittaamaan tärkeän maalin.

Mielenkiintoista on nähdä antaako Löw vielä Götzelle mahdollisuuden kärjessä, vai luottaako hän jatkossa Gomeziin. Yksi varteenotettava vaihtoehto olisi siirtää Müller laidaltaan piikkiin, sillä hän jos kuka on mies paikallaan, kun tosipelit alkavat. Tuota vaihtoehtoa ei kokeiltu kertaakaan alkulohkon otteluissa. Ilman takaiskuja selvinnyt puolustus tuskin kokee muutoksia jatkopeleissä ja sama koskee myös keskikentän kolmikkoa Toni Kroos, Sami Khedira ja Mesut Özil.

Vaikka Saksa ei täysin vakuuttanut alkulohkossaan, on se edelleen yksi kisojen mestarisuosikkeja. Rutiini ja konemaisuus ovat pudotuspeleissä tärkeitä valttikortteja, eikä Saksa ole ensimmäisiä joukkueita joiden puntti tutisee, jos esimerkiksi rangaistuspotkukilpailu kutsuu.

Saksa saa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella vastaansa yhden lohkokolmosista.

Kansikuva: Getty