Nähdäänkö Valioliigassa lauantaina yllätyksiä?

Valioliigassa pelataan lauantaina seitsemän ottelun kierros. Teemme katsauksen jokaisen ottelun lähtökohtiin.

Manchester City-West Bromwich klo 14.45

Moni varmasti näki Cityn rimpuilevan Camp Noun pesukoneessa. Tämän pelin ja muutaman edellisen nähneenä on pakko sanoa, että joukkueessa ei ole kaikki kunnossa. Viimeiseen viiteen peliin vain yksi voitto ja neljä tappiota. Joukkue tosin kärsi kaksi tappioista maailman parhaisiin lukeutuvaa Barcelonaa vastaan. Barcelona tai ei, oltaisiin varsinkin toisessa osaottelussa oltaisiin saatettu nähdä rumat lukemat ilman Joe Hartin uskomatonta peliä.

Joukkueen suurimmat ongelmat ovat pallottomassa pelaamisessa, joka johtuu lähinnä keskikenttäpelaajien huonosta työmoraalista alaspäin. Touren, Nasrin ja kumppaneiden on tehtävä pyyteetöntä työtä myös oman kenttäkolmanneksen suuntaan, jotta joukkue pystyy kontrolloimaan pelejä ilman, että vastustajalle aukeaa paikkoja iskeä.

WBA on säilyttämässä paikkansa Valioliigassa managerinsa Tony Pulisin johdolla. Joukkue yllätti helmikuun lopussa kotonaan Southamptonin alati vaarallisen Berahinon johdolla ja edellisellä kierroksella joukkue nappasi pisteet Stokelta. Southampton-peli tulee kuvastamaan myös tätä kamppailua. WBA piti palloa alle 40% peliajasta eikä se todellakaan juhlinut maalipaikoilla. Mutta joskus se yksikin paikka riittää.

Joukkueen tärkein maalintekijä Berahino kärsii kuitenkin tärskystä, ja jos mies ei kuntoudu pelikuntoon niin hupenevat myös WBA:n jo olemattomat mahdollisuudet silmissä.

Näkyykö pettymys Cityn otteissa? (Getty)

Näkyykö pettymys Cityn otteissa? (Getty)

Miten City on käsitellyt tippumisen Mestarien liigasta? Alkaako Pellegrinin aika käymään vähiin? Taivaansinisten yksilöt voittavat ottelun paperilla 6-0, mutta nyt ennustan ottelusta paljon tiukempaa.

Veikkaus: WBA:lta on mahdollisesti poissa sen tärkein ase, keskikentän Brunt ja loukkaantumisen johdosta ykköstorjuja Foster. City vie ottelun väkisin nimiinsä ja pysyy Chelsean kannassa: 2-0.

Aston Villa-Swansea klo 17.00

Villalla on taskussaan helpottava 0-4 -vierasvoitto Sunderlandistä. Joukkueelta lähti todella iso gorilla selästä maalien muodossa, sillä tällä kaudella maalinteko on ollut Villan suurimpia ongelmia. Samalla joukkue otti tärkeää hajurakoa putoamisviivaan. Sunderlandia vastaan maaleista vastasi tutkapari Benteke-Agbonlahor ja jos tämä parivaljakko alkaa lämpeämään, on joukkueella paremmat ajat edessään.

Swansea piti Liverpoolia pihdeissään aina 68. minuutille saakka, kunnes Jordan Henderson iski onnekkaan maalin joutsenien reppuun. Joukkueen hyökkäyksessä hääräävä, edeltäjäänsä Bonya muistuttava, Bafétimbi Gomis tulee aiheuttamaan harmaita hiuksia vielä monelle puolustukselle. Näkyykö Villan Ron Vlaarin poissaolo painiottelussa isokokoista Gomisia vastaan?

Veikkaus: Villa sai itseluottamustaan takaisin maalien merkeissä, joten nyt joukkueella on huomattavasti paremmat lähtökohdat otteluun kuin aikoihin: 1-1.

Newcastle-Arsenal klo 17.00

Newcastle hävisi Evertonille edellisen pelinsä puhtaasti 3-0, mutta ottelun tapahtumat eivät näy kokonaan tuloksessa – joukkueen esitys ei ollut niin huono. Kapteeni Fabio Coloccinin punainen kortti ja siitä aiheutunut pelikielto kuitenkin heikentävät kotijoukkueen mahdollisuuksia lauantaina entisestään. Harakoiden poissaololista on pitkä kuin nälkävuosi, joten lähtökohdat otteluun eivät todellakaan ole sieltä parhaasta päästä.

Osuuko Giroud jälleen harakoiden verkkoon? (Getty)

Osuuko Giroud jälleen harakoiden verkkoon? (Getty)

Arsenal oli loistava Monacossa, mutta palkinto jäi maalin päähän. Joukkue silti pelasi kuin monesti sen ennen pelejä toivoo ja kuvittelee pelaavan, joten jos sama meno jatkuu, ovat harakat pulassa. Kun tykkimiehet pelaavat hyvin, on joukkue loistava ja siitä kertovat myös viimeiseen kymmeneen peliin otetut kahdeksan voittoa.

Erityishuomio ottelussa kannattaa kiinnittää Tykkimiesten Olivier Giroudiin, joka on nauttinut peleistä harakoita vastaan. Mies on paukuttanut viimeisessä viidessä joukkueiden kohtaamisessa kuusi maalia.

Veikkaus: Kotijoukkueen puolustus saa olla varpaillaan koko ottelun ja paikkoja aukeaa pakosti. Newcastle on entistä sekasempi ilman puolustuksen johtajaa, joten papereissani ottelussa on vain yksi mahdollinen lopputulos: 0-4.

Southampton-Burnley klo 17.00

Burnley yllätti monet, kun se otti Manchester Citystä uskomattoman 1-0 -voiton kotonaan Turf Moorilla. Samalla joukkue otti aimo harppauksen paremmille vesille putoamiskamppailussa. Clarets on pelannut läpi kauden tiukkoja otteluita, joissa taskuun on valitettavan usein jäänyt maalin tappio. Viime viikolla joukkue sai tosin koetut tiukat tappiot takaisin korkojen kera. Keskikentän Matt Taylorin palaamista kokoonpanoon odotetaan joukkueessa, mutta vielä ei taida olla sen aika.

Southampton taisteli pitkään top 4 -sijoituksesta, mutta nyt on aika jättää niille haaveille hyvästit. Joukkue on silti mukana taistelussa Euro-paikoista ja varsinkin viime viikon tasapeli Chelseasta piti joukkueen osakkeet pinnalla. Saintsin Sadio Mané on ihastuttanut otteillaan, mutta joukkue tarvitsee maaleja ja siinä katseet kääntyvät kärjessä pelaavaan Graziano Pellèen tai miehen paikan viime pelissä avauksessa ottaneeseen Shane Longiin. 

Veikkaus: Burnley on kiusannut suurempiaan kotonaan, mutta vieraissa on ollut tuskaisempaa. Clarets on napannut vieraissa vain yhden voiton enkä näe, että se suoriutuisi urakastaan yhtään sen paremmin Saint Mary’sillä: 1-0.

Stoke-Crystal Palace klo 17.00

Stoke on ollut jo pitkään Valioliigan kovimpia suorittajia kotikentällään Britannia Stadiumilla. Tällä kaudella tulosta on syntynyt tasaisesti myös vieraskentällä ja joukkue keikkuukin vakaasti Valioliigan kahdeksantena. Joukkue elää pitkistä palloista ja erikoistilanteista, jotka muodostuvat ratkaisevaan osaan myös lauantaina.

Alan Pardewn siirtyminen kotkien johtoon on näkynyt todella positiivisesti – joukkue on turvallisesti noussut Valioliigan keskikastiin. Viime kierroksella joukkue otti voiton surkeasta vierasjoukkueesta QPR:stä jo ensimmäisellä puoliajalla, joten lähtökohdat tulevaan otteluun ovat hyvät. Joukkue kuitenkin kärsii poissaoloista, sillä Jedinak kärsii neljän ottelun pelikieltoa ja QPR pelissä tärkyjä ottivat Puncheon sekä Zaha.

Veikkaus: Tasainen ottelu luvassa, joka voi kääntyä suuntaan jos toiseen. Kummankin joukkueen lähtökohdat otteluun ovat hyvät ja oikeastaan paineettomat. Stoke iskee sen yhden erikoistilanteesta ja eiköhän Palacekin osu kertaalleen maalipuiden väliin: 1-1.

Tottenham-Leicester klo 17.00

Leicester on minun ja monen muunkin papereissa tuomittu putoamaan jo aikoja sitten. Joukkue lähti kauteen hieman utopistisella taktiikalla, missä sen tarkoitus oli prässätä tiukasti vastustajiaan. Pelaajien laatu ei vain ole taktiikan vaatimalla tasolla, joten joukkue majailee syystä Valioliigan jumbona. Lester on voittanut kauden aikana jo kertaalleen White Hart Lanella, kun se kukisti Spursin FA Cupin neljännellä kierroksella maalein 1-2 viime hetken maaleilla. Tämä onkin joukkueen viimeisin voitto ja Lester on kerännyt tuon ottelun jälkeen tililleen viisi tappiota ja kaksi tasapeliä.

Kierroksen suurin suosikki Tottenham haluaisi olla niin kovasti jotain enemmän kuin Lontoon kolmosjoukkue. Tällä kaudella on vain käymässä kuten niin monesti aiemminkin, ja joukkue joutuu taistelemaan sijoituksista kärkinelikon takana. Joukkue lähti viime kierroksella kovin odotuksin Old Traffordille, mutta ManU laittoi ottelun pakettiin ensimmäisen 20 minuutin aikana. Spurs sai ottelussa vain yhden laukauksen maalia kohden.

Veikkaus: Spurs on vaikuttanut viime aikoina väsähtäneeltä. Ovatko Euro- ja Cup-pelit syöneet joukkueelta jalat? Nyt vastus on kuitenkin sen verran heikko, että Spurs pääsee helpolla, kunhan se vain viimeistelee avautuvista paikoista Harry Kanen johdolla. Kyllä kierroksen suurin suosikki ottelunsa vie, mutta murskajaisia en odota: 2-0.

West Ham-Sunderland klo 19.30

Poyet sai väistyä blackcatsien penkin päästä näiden käsien levittelyiden jälkeen. (Getty)

Poyet sai väistyä blackcatsien penkin päästä näiden käsien levittelyjen jälkeen. (Getty)

Lauantain kierroksen päättää iltaottelu Lontoosta. Vastakkain ovat kaksi aikamoisessa kurimuksessa seilaavaa joukkuetta.

Sunderland antoi kenkää Gus Poyetille ja paikalle astui Dick Advocaat. Hollantilaisella on ollut vain muutama päivä aikaa laittaa rivit kuntoon ennen lauantaita, joten ihmeitä tuskin mies on pystynyt vielä tekemään. Historian kirjat kuitenkin osoittavat, että valmentajan vaihdoksella on usein positiivinen vaikutus joukkueen tekemiseen, sillä pelaajat haluavat vakuuttaa uuden käskijän ja varmistaa oman paikkansa myös jatkossa.

Hammers on ollut viime aikoina surkea ja se majailee jopa Sunderlandin alapuolella kuntopuntarissa. Joukkue on voittanut vain yhden 12 pelaamastaan ottelusta joulun jälkeen. Joukkueen huolena ovat Enner Valencian sekä Andy Carrolin loukkaantumiset, joten vaihtoehdot kärkeen ovat vähissä. Jos Hammers haluaa kääntää kurssinsa, vaaditaan Sakholta tehoja ja Downingilta ihmetekoja.

Veikkaus: Kuinka Advocaat on saanut motivoitua joukkonsa muutamassa päivässä – ketkä pelaavat? Löytääkö uusi manageri keinot, miten joukkue saa luotua tilanteita? Tiukka ottelu luvassa, mutta uskon, että vierasjoukkue hakee ne tärkeät pisteet ja yllättää: 1-2.

Lähde mukaamme haistelemaan Valioliigan meininkiä paikanpäälle! Valioliigamatkaa on jaossa myös tämän kierroksen jälkeen. Tsekkaa lisätiedot tästä.

Alla kerroinvertailu otteluihin.