EM-futis: Saksa-Italia – Kisojen ”finaali” etuajassa

Monen jalkapallofanin harmiksi EM-kisojen moraalinen finaali pelataan jo lauantaina, kun Saksa ja Italia ottavat yhteen. Otteluparin voittaja on vahvoilla kulkemaan aina loppuun asti nostamaan Henri Delaynau -pokaalin. Molemmat joukkueet ovat olleet vakuuttavia tähän mennessä eikä kumpaakaan voi sanoa ennakkosuosikiksi.

Saksan vahva hyökkäyspeli

Ei ole yllätys, että Saksa on ollut vahva hyökkäyspelissään ja onnistunut rakentamaan joka ottelussa useita maalipaikkoja. Hallitsevan maailmanmestarin hyökkääminen ensimmäisissä otteluissa oli hieman hidasta, mutta Joachim Löw löysi nopeasti tehokkaat muutokset ja laittoi Mario Gomezin kärkimieheksi kaimansa Mario Götzen paikalle. Myös Joshua Kimmichin nosto avaukseen Benedikt Höwedesin tilalle, auttoi Saksaa hallitsemaan molempia laitoja. Vasemmalla laidalla viilettävä Jonas Hector on tähän mennessä ollut kisojen ylivoimaisesti dominoivin laitapuolustaja.

Saksan hyökkäyspelin vaarallisuudesta kertoo myös se, että Thomas Müller ei ole vielä onnistunut maalinteossa. Bayern München -hyökkääjä pääsee paikkoihin ja iskee usein tärkeissä otteluissa maaleja, joten voidaan olettaa, että maalihanat vielä aukeavat. Mülleriä on todella vaikea vartioida, koska hänellä ei ole kentällä vain yhtä roolia. Müller pystyy rakentamaan muille paikkoja kärkien takana, jakamaan keskityksiä laidoilta ja viimeistelemään itse rangaistusalueen sisältä sekä tarkoilla kaukolaukauksilla sen ulkopuolelta.

Saksa on luonut paikkoja, mutta myös tuhlaillut niitä. Italiaa vastaan paikkoja ei tule paljoa ja vähistä paikoista tulee onnistua.

Italian kivenkova puolustus

Italian vahvat otteet puolustuspelissä ei tule yllätyksenä kenellekkään. Antonio Conte on luottanut Juvetuksen aikaiseen puolustuskolmikkoonsa Andrea Barzagliin, Giorgio Chiellinin ja Leonardo Bonucciin. Kolmikko tuntee hyvin toisensa ja jokaisen ominaisuudet täydentävät toista.

Barzagli on kivenkova puolustaja, joka on erittäin varma, eikä välttämättä aina näy kentällä kovin paljon, koska hoitaa oman tonttinsa niin hyvin. Mies antaa helpon syötön nopeasti ja tietää, että hänen tärkein roolinsa on puolustamisessa.

Chiellini jakaa mielipiteitä pelityylinsä suhteen. Juventuksessa Scudettoja kahminut toppari pelaa aivan sääntöjen rajamailla ja näkee usein keltaista peleissä. On malliesimerkki italialaisesta puolustajasta – ohi ei tulla ja pallo tai mies pysähtyy kivenkovaan muuriin. Chiellini on myös vahva erikoistilanteissa molemmissa päissä kenttää.

Leonardo Bonucci on puolustustrion pallollisesti taitavin. Antoi Belgia-ottelussa upean maalisyötön lähes omalta päätyrajalta. Lukee vahvasti peliä ja ottaa vastuuta pallon kanssa. Uskaltaa pitää pallon hallussa ja antaa muille pelaajille aikaa ryhmittyä. Pystyy avaamaan peliä pitkillä palloilla sekä varmoilla lyhyillä syötöillä. Italialaiseen pelityyliin kuuluu, että jokainen pelaaja ajattelee puolustusta ensin ja 1-0-johdossa olevaa Azzurria on todella vaikea voittaa.

Giorgio Chiellini teki joukkueensa avausmaalin neljännesvälierässä Espanjaa vastaan. Kuva: Getty

Giorgio Chiellini teki joukkueensa avausmaalin neljännesvälierässä Espanjaa vastaan. Kuva: Getty

Mitä odottaa ottelulta?

Italia antaa todennäköisesti suosiolla pallonhallinnan Saksalle ja pyrkii iskemään nopeilla vastahyökkäyksillä. Jos Saksan puolustuslinja on kovin ylhäällä ja Hector jatkaa nousujaan aina vastustajan kulmalipulle asti, on laidoilla tilaa. Conte ja Löw ovat erinomaisia valmentajia ja molemmat varmasti hiovat taktiset kuviot todella tarkasti. Kummankin joukkueen leirissä tiedetään, että kumpikaan ei ole selvä jatkoon menijä. Ottelu voi hyvin venyä aina rangaistuspotkukilpailuun asti. Ottelu on katsojien unelma, koska vahva hyökkäys ja hyvä puolustus kohtaavat. Maali-ilottelua tuskin nähdään. Kahden eritavalla taktisen joukkueen ottelu tulee olemaan hienoa seurattavaa.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Saksa: Neuer; Kimmich-Boateng-Hummels-Hector; Khedira-Kroos-Özil-Draxler-Müller; Gomez

Italia: Buffon; Barzagli-Chiellini-Bonucci; De Rossi-Candreva-Florenzi-Giaccherini-Parolo; Pelle-Eder

Arvio

Ottelusta tulee tiukka ja vähämaalinen. Ottelu ei välttämättä ole vauhdikas, vaan enemmänkin taktinen. Joukkueet tuntevat toisensa ja osaavat pelata toisiaan vastaan. Saksa haluaa revanssia Italiasta, koska viime EM-kisoissa Italia onnistui voittamaan Mario Balotellin maalilla. Myös Saksan kotikisoissa 2006 Azzurri kukisti lauantain vastustajansa. Saksalaiset osaavat pelata näitä pelejä ja miehistö on muuttunut sen verran, että joukkue pystyy Italian kukistamaan. En usko, että ratkaisu venyy pilkuille vaan Saksa voittaa ottelun 2-1. Voittaako sitten varsinaisella peliajalla vai jatkoajalla? Siihen en ota kantaa.

Ottelu alkaa kello 22:00 ja näytetään YLE2:lta.

Kansikuva: Getty