Sunnuntaina huima futispäivä – Huuhkajille unelma- vai painajaislohko?

EM2016-kisoissa tulee olemaan paljon nuoria lupauksia U21-joukkueesta (Getty Images)

EM2016-kisoissa tulee olemaan paljon nuoria lupauksia U21-joukkueesta (Getty Images)

Tuleva sunnuntai on suomalaiselle jalkapalloilulle tärkeä päivä, kun Sveitsissä arvotaan vuoden 2016 Ranskassa pelattavien EM-kisojen karsintalohkot.

Huuhkajat on Mixu Paatelaisen johdolla tähdännyt koko ajan kisapaikkaan vuoden 2016 EM-kisoihin. Tämä tavoite voi musertua jo sunnuntaina, jos karsintalohkojen arvonnoissa ei ole yhtään tuuria mukana.

EM-kisat ovat laajentuneet ja nyt mukaan pääsee isäntäjoukkue Ranskan lisäksi 23 maata. Karsinoissa on mukana 53 maata, jotka ovat jaettu kuuteen eri arvontakoriin. Jokaiseen lohkoon tulee yksi maa jokaisesta arvontakorista.

53 maata arvotaan yhdeksään eri karsintalohkoon. Kahdeksaan lohkoon arvotaan kuusi joukkuetta ja yhteen viisi. Karsinnoissa maat pelaavat keskenään kaksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen kaksi parasta selviävät suoraan EM-kisoihin. Suoran kisapaikan saa myös paras lohkokolmonen. Muut lohkokolmoset pelaavat keskenään vielä kaksiosaiset jatkokarsinnat.

Uuden systeemin mukaan EM-kisojen isäntämaa Ranska pelaa tulevissa karsinnoissa siinä lohkossa, johon on arvottu viisi joukkuetta. Tosin Ranskan pelejä ei lasketa mukaan sarjataulukkoon – pelit ovat statuksella ”friendly games”.

Englanti, Saksa, Italia, Espanja ja Hollanti tulevat pelaamaan TV-oikeuksien takia kuuden joukkueen lohkoissa. Poliittisten syiden takia Espanja ja Gibraltar tai Azerbaidzhan ja Armenia eivät voi pelata samassa lohkossa.

Aikaisemmin maat ovat keskenään neuvotelleet otteluohjelman arvontojen jälkeen. Nyt tämäkin on muuttunut ja UEFA tekee heti arvontojen jälkeen otteluohjelmat jokaiseen lohkoon. Otteluohjelma julkistetaan parin tunnin sisällä arvontojen päättymisen jälkeen.

Tulevissa karsinnoissa pelit pelataan myös hieman uudella systeemillä. UEFA on lanseerannut otteluohjelmaan Week of football -teeman. Ennen pelit pelattiin aina samana iltana, mutta nyt ne on ripoteltu torstain ja tiistain väliin niin, että joka päivä ohjelmassa on 8-10 peliä. Jos ohjelmassa on tuplakierros, maat pelaavat pelinsä torstaina ja sunnuntaina, perjantaina ja maanantaina tai lauantaina ja tiistaina.

Ja pakkohan se on rakentaa ennakolta unelma- ja painajaislohko:

Huuhkajien unelmalohko EM-karsintoihin:
1. Bosnia-Herzegovina
2. Irlanti
3. Itävalta
4. Suomi
5. Kypros
6. Andorra

Painajaislohko:
1. Espanja
2. Belgia
3. Turkki
4. Suomi
5. Azerbaidzhan
6. Kazakstan