HIFK valmiina Stadin derbyyn: ”Me ei lähdetä nöyristelemään”

HIFK:n pitkä korpivaellus sai päätöksensä vihdoin viime sunnuntaina Maarianhaminassa. Joukkueen kapteeni Esa Terävä oli odottanut pääsarjadebyyttiään, vaikkakin kauden alkua varjosti rikkonainen pre-season. Terävä oli pitkään sivussa selkävamman vuoksi.

– Maarianhaminan reissu oli kokonaisuudessan tyydyttävä. Vieraspiste saarelta on kova juttu, mutta oma pelimme oli varsinkin ekan jakson aikana sekaisin, emmekä olleet siihen tyytyväisiä. Toisella jaksolla parannettiin, mutta voin silti luvata, ettei se ollut lähellekkään sitä tasoa, mitä tämän kauden HIFK tulee esittämään.

Joukkueessa on hyvä pöhinä päällä, joka on näkynyt myös harjoituskauden tuloksissa.

– Huikea henki on joukkueessa – siitä ei jää mikään kiinni. Kaikki odottavat vesi kielellä tulevia matseja ja ainakin itsestäni tuntuu, että elän tähänastisen futisurani parasta aikaa. Joukkueen valmistautuminen kauteen on kokonaisuudessaan ollut hyvä, niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin, vaikka ehkä pieni suvantovaihe koettiin maaliskuun loppuvaiheilla.

Veikkausliiga-kausi eroaa suuresti Ykkösen pelitahdista ja myös HIFK:n rinki luo kilpailua jokaiselle pelipaikalle. Miltä pelaajasta siis tuntuu pelata joukkueessa, jossa kilpailutilanne on aidosti kova? Vaikuttaako se pelaajaan jotenkin, kun tietää ettei välttämättä pelaa viikosta toiseen?

– On selvää, että korkeamman sarjatason myötä vaatimustaso urheilullisuuden suhteen nousee. Meillä oli kylläkin jo viime vuonna poikkeuksellisen hyvä tekemisen kulttuuri treenaamisen ja peleihin valmistautumisen suhteen, eikä se ainakaan ole huonontunut tällä kaudella. Lisänä kalenteriin on toki tulleet aamuharjoitukset, joissa työssäkäyvät ovat talven mittaan olleet mukana aina mahdollisuuksien mukaan. Jokainen meistä on treenikauden aikana tehnyt kaikkensa, jottei pelikauden kova rasitus tulisi yllätyksenä. Eli siis, jos jotain todella konkreettista erilaisuutta viime vuoteen verrattuna hakee, niin varmaan pelaajat ovat ottaneet töistä jonkun verran enemmän vapaata!

– Kilpailutilanne on joukkueessa todellinen, eikä kellään ole tiedossa ns. ”varmaa peliaikaa”. Se on juuri se tekijä, joka on omalta osaltaan lisää treenimotivaatiota ja kehittää sitä myöten pelaajia – lähtökohtana on se, että kaikki haluavat aina pelata. Siinä onkin valmentajalla sitten taiteilua, miten pitää kaikki tyytyväisinä. Toisaalta, Honsu (päävalmentaja Honkavaara) osaa taitavasti senkin homman.

Joukkueeseen liittyi myös tarvittavaa Veikkausliiga-kokemusta muun muassa Pekka Sihvolan ja Tuomas Ahon muodossa ja konkareista on ollutkin jo joukkueelle hyötyä. Konkarit eivät kuitenkaan joukkueeseen ilman normaaleja toimeenpiteitä päässeet sisään.

– Kyllä Skelenkin (Aho) sarvet kolisteltiin huolimatta 320 Veikkausliiga-ottelun kokemuksesta! Veikkausliiga-kokemus toki auttaa paljon. Hyvä esimerkki Ahvenanmaalta, kun Peksi (Sihvola) antoi kuskillemme Matsille ohjeita siitä, minne parkkeerata bussi pelipaikalla.

Terävä valittiin joukkueen kapteeniksi ja se kertoo miehen arvostuksesta joukkuetovereiden silmissä. Myös mies itse on otettu saadessaan johdattaa joukkonsa takaisin pääsarjaan.

– Se, että pelaajat valitsivat mut jälleen kippariksi, on suuri kunnia. HIFK:ssa pelaaminen kapteenina merkitsee mulle hemmetin paljon ja olen siitä ylpeä.

Rödassa riittää liidereitä

HIFK:n kapteeniston muodostavat tällä kaudella Tuomas Aho (vas), Jukka Sinisalo, Esa Terävä, Jukka Halme sekä Pauli Kuusijärvi. Kuva: hifkfotboll.fi

HIFK:n kapteeniston muodostavat tällä kaudella Tuomas Aho (vas), Jukka Sinisalo, Esa Terävä, Jukka Halme sekä Pauli Kuusijärvi. Kuva: hifkfotboll.fi

Viiden kapteenin nimeäminen joukkueeseen ei ole aivan jokapäiväistä, mutta Terävän mielestä kyse ei ole mistään ihmeellisemmästä järjestelystä.

– Loppupeleissä homma on melko simppeli; meillä on monta johtavaa pelaajaa, jotka näyttävät kentällä ja sen ulkopuolella niitä ominaisuuksia, joita liideriltä vaaditaan. Kuinka esimerkiksi pitkälle yli 300 liigapelin Skelen kokemuksen vois jättää noteeraamatta? Tai sen, mitä Jugi (Halme) tekee kentällä ja miten paljon kaveri merkitsee koko seuralle? Entä Sinin (Jukka Sinisalo) ja Paulin (Kuusijärvi) liidaus puolustuksessa pelistä toiseen?

– Kaikki noista jätkistä on kapteeneja ja tuovat joukkueeseen todella paljon lisää omalla tavallaan. Meillä on kova kilpailutilanne ja rotaatio, mikä johtaa luonnollisesti toisinaan myös siihen, että kippari ja mahdollisesti myös varakipparit ovat penkin puolella. Näin vältytään todennäköisimmin esimerkiksi siltä, että joukkueesta puuttuisi kapteenit pelistä. Lisäksi ylipäätänsä  keskustelu monipuolistuu, kun pöydän äärellä on enemmän porukkaa. Vastuunkantajista ei meidän joukkueessa ole pulaa!

Samaa mieltä on myös joukkueen valmentaja Jani Honkavaara.

”Jos meillä olisi vain yksi kapteeni, joka olisi valmentajan kanssa aina samaa mieltä, se ei auttaisi joukkuetta läheskään yhtä paljon kuin nyt.”, Honkavaara kertoi aiemmin HIFK:n tiedotteessa.

Uusi kotistadion vanhan naapurista

Joukkue on pelannut Helsingissä kotipelejään Brahen kentällä, Bolliksella ja muutaman ottelun myös Olympiastadionilla. Tälle kaudelle eteen tuli muutto Bollikselta naapurikentälle Sonera Stadiumille. Uuteen kotiin asennettiin uusi keinonurmi kauden alla ja joukkue ei ole päässyt vielä hirveästi siinä harjoittelemaan. Uudesta kodista kotoisan tekee kuitenkin mukana muuttava ja ehkä jo Suomen suurin faniryhmä Stadin Kingit.

– Ollaan päästy treenaamaan Töölön stadikalla nyt vasta pariin kertaan, joten tietty totuttautuminen alustaan on vielä käynnissä. Uskon kuitenkin, että tullaan olemaan kova kotijoukkue tällä kaudella. Meidän tapauksessa kotiyleisön tukea on vaikea jättää huomiotta.

HIFK:n vahvuus tulee kauden aikana olemaan ennennäkemätön kotiyleisön tuki. Joukkue on myynyt yli 1300 kausikorttia, joka on nousijajoukkueelle todella kova saavutus.

– Kotiyleisön merkitystä on mahdotonta yliarvioida. Tuntuu siltä, kuin olisimme mukana jossain suuremmassa kuin mitä osaa tässä vaiheessa vielä edes ajatella. Seura, joukkue ja pelit eivät olisi mitään ilman faneja ja niitä ihmisiä, jotka ovat toiminnassa mukana tai luomassa tunnelmaa katsomossa.

– Kaikki ”pöhinä” meidän ympärillä on vain postiivinen asia ja ylipäätänsä tuntuu siltä, että futiksesta ja Veikkausliigasta kirjoitetaan ja puhutaan paljon. Tuntuu hienolta, että ihmiset ovat kiinnostuneita. Se on meille myös ikään kuin palkinto hyvin tehdystä työstä. Viime viikolla naureskeltiin, ettei kukaan Jugin partakarvoja olisi vielä Kakkosen kaudella ostanut!

Ensimmäinen Stadin derby vuorossa torstaina

Terävä, Sinisalo ja Kuusijärvi juhlivat nousua viime vuonna Bolliksella. Kuva: All Over Press

Terävä, Sinisalo ja Kuusijärvi juhlivat nousua viime vuonna Bolliksella. Kuva: All Over Press

HIFK kohtaa ensimmäisessä kotiottelussa torstaina HJK:n. Ottelu on kauden ensimmäinen Stadin derby ja se myytiin loppuun jo hyvissä ajoin. Mihin ottelussa kannattaa siis kiinnittää huomio?

– Tunnelmaan ehdottomasti. Se tulee olemaan jotain poikkeuksellista Suomessa. Pelin uskon olevan melko tasainen, jonka ratkaisee huikeat yksilösuoritukset. Siinä vaiheessa kannattaa kiinnittää huomio niihin.

– On selvää, että Klubilla on Suomen paras pelaajamateriaali, mikä tulee näkymään varmasti pitkässä sarjassa. Yksittäisessä futisottelussa voi kuitenkin käydä mitä tahansa ja uskon vakaasti, että meillä on omalla hyvällä pelillä saumat haastaa HJK. Vastustajaa toki kunnioitetaan, mutta kenenkään edessä me ei lähdetä nöyristelemään.

Terävä on tällä hetkellä Veikkausliigan maalitilaston jaetulla toisella tilalla, joten maaleja saadaan mieheltä odottaa myös jatkossa. Maalit ovat kuitenkin vain hyvän pelin sivutuote ja joukkueen kapteenille riittää hyvin, että joukkue pelaa ja pärjää hyvin.

– Mä voitan maalikuninkuuksia vain unissani!

HIFK-HJK torstaina klo 18.30. Ottelu nähtävissä ISTV:n välityksellä.

Kuva: hifkfotboll.fi