EM-kisat: Tässä on alkulohkojen tähdistökentällinen

EM-turnauksen alkulohkot on saatu päätökseen ja seuraavaksi siirrytään todella jännittävien pudotuspelien pariin. Jokainen maa on esiintynyt kolmesti ja Faneille.com rakensi niiden perusteella alkulohkojen tähdistökentällisen.

Maalivahti: Yann Sommer, Sveitsi

Tähdistöjoukkueen maalille oli tyrkyllä useampikin kassari, mutta valintamme kohdistui lopulta Sveitsin luukkua hienosti vartioineeseen Sommeriin. Sveitsi eteni lohkostaan jatkoon toisena heti Ranskan jälkeen, vaikka onnistuivat tekemään kolmessa ottelussa vain kaksi maalia. Jatkopaikasta käy siis kiittäminen tiivistä puolustusta ja etenkin sen lukkona toiminutta Sommeria. Alkulohkossa vain Romania onnistui yllättämään Sommerin, ja sekin vain kerran. Borussia Mönchengladbachia seurajoukkueenaan edustava Sommer näytti parasta osaamistaan torjuttua upeasti Shkëlzen Gashin läpiajon Albaniaa vastaan, aivan ottelun loppuhetkillä. Tuo torjunta varmisti Sveitsille tärkeän avausvoiton turnauksessa.

Vasen puolustaja: Jonas Hector, Saksa

Saksan puolustus toimi moitteettomasti koko alkulohkon ajan, mistä kielii koskemattomana pysynyt oma maali. Hector on tehnyt uutterasti töitä Saksan hyökkäyspelin eteen, unohtamatta kuitenkaan puolustusvelvoitteitaan. Vasemmalta kaistaltaan aina vastustajan boksiin sakka etenevä Köln-puolustaja luo alati vaaraa vastustajan puolustukselle ja pakottaa oman laitansa hyökkäyspelaajan seuraamaan häntä pitkälle omaan päähän saakka. Hectorin nousut avaavat tiloja Saksan hyökkäyspelaajille hyviltä maalintekosektoreilta ja tuo voi olla yksi joukkueen vahvoja aseita turnauksen edetessä.

Oikea puolustaja: Kyle Walker, Englanti

Englannin valmentaja Roy Hodgson on ohjeistanut laitapuolustajansa tekemään jatkuvasti nousuja laidoiltaan. Kahdessa ensimmäisessä ottelussa pelannut Walker oli jatkuva uhka vastustajilleen ja pääsi monesti todella vaarallisesti etenemään kohti kulmalippua. Walkerin tilalla lohkon päätösottelussa Slovakiaa vastaan pelasi Nathaniel Clyne, joka jatkoi siitä mihin Walker kahdessa edellisessä ottelussa jäi. Laitapuolustajien nousut tulevat olemaan yksi Englannin aseista myös jatkopeleissä.

Toppari: Jerome Boateng, Saksa

Suurin syy Saksan puhtaana pysyneeseen maaliin on Bayern Münchenin Boateng. Loukkaantumisestaan alkulohkon toiseen otteluun toipunut Mats Hummels ei ollut vielä parhaalla mahdollisella pelipäällä, mutta Boateng oli koko ajan mies paikallaan. Boatengilla on ihaltava kyky pelata kovaa, mutta silti puhtaasti. Alkulohkon aikana hän näki keltaista yhden kerran, mihin juuri onkin varaa.

Toppari: Leonardo Bonucci, Italia

Italian puolustuksen sielu Bonucci on jälleen kerran ollut täyttä rautaa. Valmentaja Antonio Contella on ihanteellinen tilanne, kun hänella on laittaa kolmen topparin linjaansa Juventuksessa yhdessä pelaavat, ja toistensa metkut tuntevat Bonuccin, Andrea Barzaglin ja Giorgio Chiellinin. Kolmikko pelasi kaksi alkulohkon ottelua yhdessä ja noiden aikana ehti jo varmistaa lohkovoittonsa, puhtaalla pelillä jalkoihin jäivät Belgia ja Ruotsi. Koko Juventus-kolmikko on kovaa valuuttaa, mutta kaikkein vakuuttavimmin on toistaiseksi esiintynyt juuri Bonucci.

Vasen laitalinkki: Dimitri Payet, Ranska

Sensaatiomaisen debyyttikauden West Hamissa pelannut Payet on jatkanut EM-kisoissa siitä, mihin Valioliigassa jäi. Koko turnauksen avausottelussa kenttää dominoinut 29-vuotias taituri kruunasi lopulta esityksensä laukomalla aivan ottelun loppuhetkillä Ranskan voittoon ja kiinni arvokkaaseen kolmeen pisteeseen. Myös toisessa ottelussa Payet oli hereillä loppuun saakka ja iski lisäajalla jo turnauksen toisen maalinsa. Lohkovoiton varmistaneessa Sveitsi-tasapelissä Payet aloitti lepuutuksen takia vaihtopenkiltä, mutta tuli tunnin pelin jälkeen kentälle. Pudotuspeleissä on taas lupa odottaa hienoja suorituksia ja komeita maaleja. Vapaapotkujen erikoismiehenä tunnettu Payet on toistaiseksi säästellyt erikoistilannemaaliaan vielä tuonnemaksi.

Oikea laitalinkki: Ivan Perisic, Kroatia

Perisic nousi tähtiloistoon tärkeässä paikassa, kun Kroatia kampitti Espanjan lohkon päätösottelussaan. Lähes täydet 270 minuuttia kirmannut laituri näytti ettei jaloissa vieläkään paina ja karkasi laidaltaan maalintekoon aivan ottelun loppuhetkillä. Tuo maali johdatti Kroatian lohkovoittoon ja helpommalle puolelle kaaviota, maali saattaa nousta myöhemmin todella korkeaan arvoon. Perisic osui myös aikaisemmassa ottelussa Tsekkiä vastaan ja on kahdella maalillaan vielä mukana jopa taistelussa maalikuninkaaksi.

Keskikentän keskusta: Marek Hamsik, Slovakia

Slovakian selviytyminen jatkopeleihin on hyvin paljon Hamsikin ansiota. Joukkue voitti turnauksen toisessa ottelussaan Venäjän Hamiskin ja Vladimir Weissin järjestämillä osumilla. Hamsik vastasi ottelun voittomaalista todella hienolla laukauksellaan ja oli muutenkin jatkuva uhka Venäjän puolustukselle. Lohkon päätösottelussa Englantia vastaan Slovakia oli ahtaalla, mutta tiiviin joukkuepuolustuksen ansiosta se ylsi maalittomaan tasapeliin ja varmisti tiensä pudotuspeleihin. Hamsikin parhaat avut ovat hyökkäspelaamisessa, mutta oli ilo seurata kuinka hän puolusti ja taisteli maansa puolesta Englannin jyrän alla.

Keskikentän keskusta: Andres Iniesta, Espanja

Espanjan keskikentän kapellimestari Iniesta on jälleen ollut mies paikallaan. Pallonkäsittelytaidoistaan ja kattavasta syöttövalikoimastaan tunnettu Barcelona-keskikenttä kantaa suuren vastuun Espanjan maalipaikoille pääsemisestä ja hyökkäyspelin rytmittämisestä. Paras osoitus Iniestan syöttötaidoista nähtiin Tsekkiä vastaan, kun taituri nosti 86. minuutin kohdalla pallon laatikkoon, josta löytyi seurajoukkuetoveri Gerard Pique, joka ei nappisyötöstä erehtynyt, vaan nikkasi päällään pallon verkkoon. Tuon maalin johdosta Espanja korjasi avausottelustaan täyden pistepotin.

Hyökkääjä: Alvaro Morata, Espanja

Samaan aikaan, kun keltainen lehdistö rummuttaa Morataa koskevia siirtohuhuja ulos, painelee 23-vuotias kärkimies palloja verkoon EM-turnauksessa. Morata tunnetaan vikkelistä jaloistaan ja hän onkin oivallisesti käyttänyt niitä haistelessaan pystysyöttöjä vastustajan puolustuslinjan taakse. Morata osui kolmen alkulohkon ottelun aikana peräti kolme kertaa ja jokainen maaleista syntyi puolustuslinjan tuntumasta ensimmäisellä kosketuksella. Tuo jos mikä kertoo siitä, kuinka hyökkääjä osaa pelata omilla vahvuuksillaan.

Hyökkääjä: Gareth Bale, Wales

Wales teki melkoisen tempun voittaessaan oman lohkonsa ja jättäessään isoveljensä Englannin taakseen. Tuon tempun mahdollisti maan suurin jalkapallotähti, Bale. Yhdessä Moratan kanssa kolmella maalilla turnauksen maalintekijätilastoja johtava Bale osui sekä Slovakiaa, että Englantia vastaan tyylikkäillä vapaapotkumaaleillaan. Venäjää vastaan verkko heilahti pelitilanneosumalla. Wales on pelannut todella hienosti, mutta ilman tähteään olisi todennäköisesti lohkovoitto jäänyt haaveeksi. Balen maalien siivittämät hyvät tulokset takasivat maalleen helpomman vastustajan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, kun Wales kohtaa seuraavaksi Pohjois-Irlannin. Kenties Real Madridin miehellä on vielä osuma tai pari takataskussaan odottelemassa.

tähdistö

Kansikuva: Gettty