Miksi Kroatian kannattajat hulinoivat EM-kisoissa? – Taustalla vuosia jatkunut korruptio

Erinomaisesti EM-kisat aloittaneen Kroatian kisataipaleen ylle lankesi eilen pelatun Tsekki-ottelun jälkimainingeissa ikävä varjo, kun parikymmentä kroaattihuligaania keskeyttivät ottelun viideksi minuutiksi heittämällä kentän täyteen hätäraketteja ja soihtuja. Monen silmiin kyse oli puhtaasti kroaattikannattajien typeryydestä, mutta taustalla on mielenkiintoinen ja surullinen kuvaus maan jalkapalloa ravisuttelevasta korruptiosta.

Kroatia on todellinen urheilumaa

Kroatia on maan itsenäistymisen jälkeen tullut tunnetuksi väkilukuun nähden suorastaan käsittämättömän kovana urheilumaana. Piskuinen rannikkomaa kuuluu maailman eliittiin useammassa pallopelissä ja myös jalkapallossa Kroatia on ottanut valtavia harppauksia eteenpäin viime vuosina. Reilun neljän miljoonan asukkaan piskuinen valtio tuottaa jatkuvalla syötöllä huippupelaajia Euroopan huippujoukkueisiin. Kroatian jalkapalloilun toistaiseksi suurin tähtihetki koettiin vuoden 1998 MM-kisoissa, jolloin maa juhli sensaatiomaisesti pronssimitalia legendaarisen hyökkääjäsuuruuden Davor Sukerin johdolla. Ranskan MM-kisojen jälkeen Kroatian menestys arvoturnauksissa on jäänyt vaisuksi, mutta jälleen kerran Ranskassa pelattavassa lopputurnauksessa maa kuuluu potentiaalisten menestysmaiden joukkoon. Kroatia aloittikin turnauksen vakuuttavalla voitolla Turkista ja pitkään näytti siltä, että ruutupaitojen jatkopaikka pudotuspelikierrokselle varmistuisi jo toisessa ottelussa Tsekkiä vastaan. Kroatia dominoi ottelua Ivan Rakiticin ja Ivan Perisicin maaleilla kunnes Kroatiasta vartavasten otteluun matkustaneet parikymmentä äärikannattajaa päättivät suunnitelmallisesti keskeyttää ottelun surullisen kuuluisalla tavalla. Taustalla on maan jalkapallokannattajien pitkään kestänyt avoin soita Kroatian jalkapalloa diktaattorimaisesti johtavaa Zdravko Mamicia vastaan. Huligaanien tavoitteena oli aiheuttaa niin paljon vahinkoa, että Kroatia suljettaisiin kisojen ulkopuolelle.

Kaiken takana on herra nimeltään Zdravko Mamic

Suomen Palloliiton puheenjohtaja Pertti Alaja on viime vuosina saanut paljon lokaa niskaansa FIFA:n korruptiotutkimuksiin liittyvistä asioista, eikä suotta. Alaja näyttää kuitenkin todelliselta kuoropojalta, jos vertailukohteeksi otetaan Kroatian oma versio Alajasta, Zdravko Mamic. Mamic oli nuorena poikana kohtalaisen lupaava jalkapalloilija ja hän kävikin aikoinaan jopa testileirillä suuresti rakastamassaan Dinamo Zagrebissa. Lopulta lahjat eivät riittäneet sopimuksen saamiseen, mutta Dinamo ei koskaan lähtenyt pois miehen sydämestä. Mamic liittyi zagrebilaisseuran hyvästä ja pahasta tunnettuun legendaariseen kannattajaporukkaan Bad Boys Bluesiin, jonka riveissä hän seurasi suosikkiseuransa otteluita useamman vuoden ajan. Kunnianhimoisella Mamicilla oli kuitenkin kovat suunnitelmat oman uransa suhteen ja jollain käsittämättömällä tavalla hän onnistui saamaan itsensä Dinamon sisäpiiriin. Mamicista tuli ensiksi Dinamon puheenjohtaja ja lopulta myös jalkapalloliiton pomo. Tällä hetkellä Mamicin virallinen titteli on Kroatian jalkapalloliiton neuvonantaja, mutta paikallisten jalkapalloihmisten mukaan ei ole epäselvää, kuka maan jalkapalloilullisia naruja oikeasti vetelee.

Mamicin rötöstelyistä saisi kirjoitettua niin pitkän kirjan, että Kalle Päätalokin olisi siitä ylpeä. Kroatian jalkapallomafioso on julkisesti uhkaillut ja haukkunut häntä kritisoineita toimittajia ja mm. todennut, ettei homoseksuaaleilla ole mitään asiaa jalkapallokentille. Mamicin uhkaukset eivät ole jääneet vain verbaaliselle asteelle, sillä hänellä on historiassaan useita fyysisiä hyökkäyksiä erinäisiä jalkapalloon eri tavoilla liittyviä henkilöitä kohtaan. Kroatiassa huhuiltiin pitkään Mamicin käyttävän Kroatian jalkapalloliittoa ja Dinamo Zagrebia oman varallisuutensa kasattamiseen ja vuonna 2015 mies saikin talousrikossyytteet epäselvistä siirtokuvioista ja lahjonnasta. Pahojen kielien mukaan Mamic on sujauttanut valtaosan Dinamo Zagrebin saamista siirtokorvauksista omiin taskuihinsa. Mies on myös keplotellut omaa lähipiiriään keskeisiin asemiin Kroatian jalkapallossa. Hänen pikkuveljensä toimii tällä hetkellä Dinamon päävalmentajana ja hänen vanhin poikansa on pelaaja-agentti, joka on hoitanut useita hämärältä vaikuttavia kroaattipelaajien pelaajasiirtoja.

Luka Modric on yksi Dinamo Zagrebista ulkomaille siirtyneistä pelaajista. (Getty)

Luka Modric on yksi Dinamo Zagrebista ulkomaille siirtyneistä pelaajista. (Getty)

Dinamo ja Hajduk ovat Kroatian jalkapallon kaksi suurinta seuraa

Zagrebilaisen Dinamon ja Splitistä tulevan Hajdukin väliset derbyt ovat maailmankuuluja ja parhaimmillaan ottelut ovat olleet monessa mielessä täysin poikkeuksellisia jalkapallotapahtumia. Joukkueen kannattajien välinen viha on aitoa ja syvää eikä näiden kahden seuran kannattajien välillä ole perinteisesti ollut juurikaan yhteistä. Perinteisen sanonnan mukaan yhteinen vihollinen yhdistää, mikä pitää paikkansa myös Kroatiassa. Dinamo Zagrebin kannattajat ovat jo pitkään vaatineet rakasta seuraansa terrorisoivan Mamicin eroa, johon seurapomo on vastannut antamalla lähteistä riippuen 2000-5000 seuran kannattajalle porttikiellon jokaiseen Dinamo Zagrebin ottelutapahtumaan. Jopa hieman yllättäen Hajduk Splitin kannattajat tukivat vahvasti kovimman vihollisensa väärin kohdeltuja kolleegoitaan ja tästä johtuen Mamic on usein kieltänyt ”Eternal Derbyyn” matkustaneilta vieraskannattajilta pääsyn stadionille. Mamic on Kroatian vaikutusvaltaisimpia ihmisiä ja kroaattikannattajien mukaan hän on lahjonut maan virkavallan omalle puolelleen ja samalla hiljentänyt parhaansa mukaan kannattajien äänekkäät protestit itseään vastaan.

Pahojen kielien mukaan Mamic myös käytännössä päättää ketkä pelaajat Kroatian maajoukkueessa pelaavat. Mamicin huhutaan käskeneen useaan otteeseen maajoukkueen silloisia valmentajia pistämään tiettyjä Dinamo Zagrebin pelaajia tietyissä otteluissa avauskokoonpanoon, jotta pelaajien markkina-arvo kasvaisi ja mies saisi itse mahdollisimman paljon rahaa pelaajien tulevista seurasiirroista. Kroatiassa nousi myös suuri raivo, kun Mamic päätti irtisanoa heikosti menneiden MM-kisojen jälkeen yhden maan kaikkien aikojen parhaan pelaajan, Niko Kovacin maajoukkueen peräsimestä. Kovac oli yksi harvoista ison profiilin kroatialaisista jalkapallovaikuttajista, joka uskalsi edes hieman pistää hanttiin Mamicille. Kovacin seuraajaksi maan lippulaivan päävalmentajaksi nimettiin kohtalaisen tuntematon ja vaatimattoman CV:n omaava Ante Cacic, joka mystisesti on valmentanut viime vuosien aikoina kahta Mamicin omistaamaa seuraa. Kroatian apuvalmentajaksi nimettiin myös nolla päivää aikaisempaa valmentajakokemusta omaava kolmikko, joiden tiedetään julkisesti kuuluvan Mamicin lähipiiriin.

Miten tämä kaikki sitten vaikutti eilen nähdyn Kroatia-Tsekki ottelun tapahtumiin? Turhautuneiden jalkapallokannattajien suut on kotimaassaan tukittu, joten heidän piti tehdä jotain suurta ison mediahuomion hetkellä. Kroatian kotiotteluissa on lähihistorian aikana ollut monenlaisia ongelmia, tunnetuimpana tapauksena EM-karsintojen Italia-ottelussa nähty ottelunurmeen piirretty swastika-merkki, josta Kroatiaa rankaistiin myös pistemenetyksillä. Mediaraporttien perusteella parikymmentä intohimoista kannattajaa matkusti vartavasten Ranskaan tämän tempauksen vuoksi. Tapauksen taustojen ymmärtäminen ei tee nähdystä tapauksesta hyväksyttävää, mutta se antaa kuitenkin pientä kuvaa siitä, minkälaisten ongelmien kanssa Kroatian jalkapallo tällä hetkellä painii.

Kansikuva: Getty