EM-kisat: Vielä ei ole jääty maaleitta – Uusi turnausmuoto kuitenkin vähentää maalimääriä

Jalkapallon EM-kisat ovat tarjonneet penkkiurheilijoille jo monia hienoja hetkiä ja upeita maaleja. Tästä huolimatta alku on ollut aikaisempiin vuosiin verrattuna hieman vaisu.

EM-kisoissa on nähty jo ensimmäisinä päivinä toinen toistaan upeampia osumia. Heti avausottelussa Dimitri Payetin komea vasemman jalan kanuuna hämmästytti katsojia. Toisena päivänä Gareth Bale ja  Eric Dier ihastuttivat vapaapotkuillaan, kun taas eilen huomion varasti Luka Modricin komea volley korkeasta pallosta.

Toistaiseksi mikään seitsemästä pelatusta ottelusta ei ole päättynyt maalittomaan tasapeliin. Yhteensä maaleja on tosin tehty vasta 13, mikä on pienin määrä 2000-luvun kisoissa.

Kuluvan vuosituhannen maalirikkain startti kisoille nähtiin 16 vuotta sitten, kun Belgian ja Hollannin järjestämien kisojen ensimmäisessä seitsemässä ottelussa tehtiin peräti 18 maalia. Turnauksen ensimmäinen maaliton tasapeli nähtiin kymmenennessä ottelussa Ruotsin ja Turkin jäätyä maaleitta.

Paljoa huonommaksi ei jääty kaksissa seuraavissakaan kisoissa. Vuoden 2004 kisojen seitsemässä ensimmäisessä pelissä tehtiin yhteensä 15 maalia, vaikka mukaan mahtui peräti kaksi maalitonta tasapeliä. Maalimäärää nosti erityisesti Saksan voitto Bulgariasta lukemin 5-0. Itävallan ja Sveitsin kahdeksan vuotta sitten järjestämien kisojen seitsemän ensimmäistä ottelua tuottivat yhteensä 14 täysosumaa, vaikka mukana oli niin ikään maaliton tasapeli. Ensimmäisten otteluiden maalirikkain peli oli Espanjan voitto Venäjästä maalein 4-1.

Ukrainan ja Puolan järjestämät kisat neljä vuotta sitten alkoivat 2000-luvun toiseksi vauhdikkaimmin. Ensimmäisessä seitsemässä ottelussa tehtiin peräti 16 täysosumaa eikä maaleitta jääty kertaakaan. Ensimmäinen maaliton tasapeli nähtiin vasta kisojen 28. ottelussa, kun Italia ja Englanti jäivät puolivälierissä maaleitta. Italia eteni lopulta jatkoon lopulta rangaistuspotkujen jälkeen. Toinen, ja samalla viimeiseksi jäänyt maaliton peli, nähtiin heti seuraavassa ottelussa, kun Espanja eteni finaaliin kaadettuaan Portugalin pilkuilla maalittoman peliajan jälkeen.

Kuluvissa karkeloissa maaleitta ei ole jääty toistaiseksi kertaakaan. Mukana on ensimmäistä kertaa peräti 24 maata ja tasoerojen pelättiin olevan suuria erityisesti alkulohkoissa. Tästä ei ole kuitenkaan ollut mitään viitteitä. Saksan voitto Ukrainasta eilisessä iltapelissä maalein 2-0 oli kisojen ensimmäinen yli maalin voittoon päättynyt ottelu. Saksan toinen osuma syntyi kaiken lisäksi aivan lisäajan lopussa. Missään muissa 2000-luvun kisoissa yli maalin voittoa ei ole tarvinnut odottaa yhtä pitkälle.

Juuri kisojen laajentumisen myötä murskavoittoja ei välttämättä nähdäkään alkulohkoissa. Tie pudotuspeleihin voi aueta melko helposti, sillä kuudesta lohkokolmosesta peräti neljä parasta pääsee jatkopeleihin mukaan. Lohkokolmosten paremmuus ratkaistaan pisteiden jälkeen maalierolla. Vasta maalieron jälkeen rankingissa on tehdyt maalit, joten yksikikin murskatappio alkulohkossa heikentäisi huomattavasti mahdollisuuksia edetä pudotuspeleihin. Tämän takia esimerkiksi Ukraina ei hakenut enää ottelun lopussa uhkarohkeasti tasoitusta Saksaa vastaan.

Maalittomat tasapelit ovat loistaneet poissaolollaan, mutta toistaiseksi maaleja on nähty maltillisesti. Toki otanta on vielä melko pieni ja lopullinen totuus asiaan saadaankin aikaisintaan kun alkolohkot ovat kokonaisuudessaan taputeltu.

Kuva: Getty