EM-kisojen flopista ei ole epäselvyyttä: ”Paperilla turnauksen parhaimmistoa”

Hartaasti odotetut jalkapallon EM-kisat alkavat tänään yhden ottelun voimin, kun isäntamaa Ranska kohtaa Romanian. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Janne Kainulainen, Roope Liimatainen sekä Jesse Happonen käyvät läpi odotuksiaan kisoja kohtaan.

Mitä odotat EM-kisoilta?

JK: Odotan kannattamani Italian EM-kultaa. Mahtavat kisat edessä ja näitä karkeloita on taas odotettu hartaasti ja pitkään – onneksi odotus on enää tuntien päässä!

RL: Totta kai hyvää ja laadukasta jalkapalloa, jossa Euroopan parhaat pelaajat pelaavat arvolleen kuuluvasti. Odotan myös hyvää tuomarointia, jotta pelit eivät ratkea vääriin tuomioihin. Kentän ulkopuolisista asioista toiveissa on toimivat kisajärjestelyt ja että terroriuhasta huolimatta mitään vakavaa ei pääse sattumaan.

JH: Odotan että neljän vuoden odottelu palkitaan iloisella jalkapallolla. Toivottavasti joukkueet hakevat voittoja roheasti jo lohkovaiheen ensimmäisinä pelipäivinä. On mielenkiintoista nähdä, miten joukkuemäärän kasvu vaikuttaa tekemiseen. Tyytyvätkö joukkueet helpommin tasapeliin nyt kahdessa ensimmäisessä pelissä, koska tietävät että voitto kolmannessa ottelussa todennnäköisesti riittää jatkopaikkaan? Neljällä pisteellä luulisi jatkopaikan olevan selviö. Uskon myös muutaman tuntemattoman suuruuden nousevan otsikoihin peliesityksillään, jotka sitten poikivat siirtoja isoihin seuroihin.

Mitkä joukkueet ovat mielestäsi mielenkiintoisimpia?

RL: Isäntämaa Ranska on ehdottomasti yksi kisojen mielenkiintoisimmista joukkueista. Kotikisat ja muutama äärimmäisen kiinnostava pelaaja tekevät Ranskasta erittäin kiintoisan seurattavan. Antoine Griezmann, Dimitri Payet ja Anthony Martial ovat meikäläisen tutkan alla suuresti. Englanti on nuorten pelaajiensa johdolla tällä kertaa erityisen mielenkiintoinen. Kenties pitkään jatkunut alavireys taittuu tällä kertaa menestykseksi.

JK: Valioliiga-miehenä itselläkin Englanti jälleen suurennuslasin alapuolella. Myös Pohjoismaat Islanti ja Ruotsi ovat todella mielenkiintoisia. Kisoihin hienosti itsensä pelannut Islanti voi raivata tiensä jatkoon helpohkosta lohkostaan, kun taas Ruotsin lohko on todella haastava. Uskon kuitenkin, että molemmat Pohjoismaat nähdään jatkopeleissä.

JH: Samoilla linjoilla kollegojen kanssa: Englanti kiinnostaa täälläkin. 20 vuotta arvokisoissa putkeen päin Pirkkalaa, jollei nyt ala tapahtua. Nyt odotan joukkueelta kovia näyttöjä. Joukkue kuhisee tuoretta verta, kun joukossa ei ole enää Steven Gerrardeja ja Frank Lampardeja.

Toinen jolta odotan tulosta on Espanja. Mielenkiintoista nähdä, kuka tekee heidän maalinsa. Nyt näemme, kuinka paljon Espanjan maajoukkueen taso on tullut alas esimerkiksi kuudessa vuodessa

Minkä joukkueen uskot suorittavan odotuksiin nähden eniten alakanttiin?

RL: Belgia, riippuen toki siitä mitä heiltä odottaa. Paperilla joukkue on turnauksen parhaimmistoa, ellei jopa kaikkein paras. Kultaisen sukupolven pelaajat alkavat olla parhaassa iässän ja nyt olisi aika edetä finaaliin saakka. Uskon Belgian olevan vaikeuksissa heti jatkopelien alkaessa. Myös saman lohkon Italia ei mahdu laskuissani mukaan ratkaisupeleihin.

JK: Itsekään en usko Belgian menestymismahdollisuuksiin. Kultaisella sukupolvella on ensimmäiset kisat yhdessä ja odotukset ovat todella korkeat, joten epäilen belgien köntsäävän housuun. Lisäksi Englanilla on jälleen aihio vetää homma kokonaan vihkoon.

JH: Belgian. Kansa hypettää joukkuetta ja ranking on numero kaksi. Varma epäonnistuminen. Joukkueesta puuttuu Vincent Kompanyn verran kokemusta ja munaa, jolla mentäisiin kahdeksan joukkoon. Tippuu viimeistään neljännesvälierissä Portugalille.

Toinen on Venäjä. Saattaa jäädä jopa nollaan pisteeseen, ja silloin perkele on irti vuoden 2018 MM-kisaisäntämaassa.

Entä vastaavasti millä maalla on mahdollisuuksia yllättää suuri yleisö?

JK: Uskon, että Sveitsi voi yllättää monet, jos he saavat hyökkääjät osumaan maalipuiden väliin. Lisäksi uskon Kroatian marssivat kovasta lohkostaan jatkoon ja heillä on puolustuksen onnistuessa sataprosenttisesti mahdollisuus edetä jopa mitalipeleihin.

RL: Pienemmistä maista ehdottomasti Puola ja Itävalta. Uskon molempien marssivan lohkoistaan kärkikaksikossa jatkoon ja ainakin toinen maista nähdään kahdeksan parhaan joukossa, kenties jopa välierissä. Isommista maista nostan yllättäjäksi Englannin, joka painelee vähintään välieriin, eikä finaalikaan ole mahdottomuus.

JH: Walesin. Joku altavastaaja taistelee itsensä kahdeksan sakkiin ja se on Wales. Alkulohko ei ole joukkueelle todellakaan mahdollisuus ja supertähti Gareth Bale iskee vähintään kolme maalia jättiroolissaan. Intoa luulisi joukkueelta ainakin löytyvän ensimmäisissä EM-kisoissaan. Ottelu Englantia vastaan tulee olemaan yksi alkulohkovaiheen mielenkiintoisimpia.

Myös Puola on tyrkyllä vähintään kahdeksan joukkoon helpohkon alkulohkon avustuksella. Robert Lewandowski on potentiaalinen maalikuningas.

Walesin mahdollisuudet lepäävät pitkälti Gareth Balen ja Aaron Ramseyn harteilla. Kuva: Getty

Walesin mahdollisuudet lepäävät pitkälti Gareth Balen ja Aaron Ramseyn harteilla. Kuva: Getty

Ketä pelaajia kannattaa ottaa erityisen tarkkaan seurantaan?

JH: Yksi on varmasti Jamie Vardy. Onko hän Englannin kurimuksen vapahtaja? Pystyykö hän antamaan yhtä kovat näytöt EM-kisoissa kuin Valioliigassa?

Nostan lisäksi tähän kaksi pelaajaa, joille kisat voivat olla viimeiset: Gianluigi Buffon ja Zlatan Ibrahimovic. Nauttikaa herrasmiesten esityksistä vielä kun voitte! Kaksikko pelaa mukavasti vielä samassa lohkossakin.

RL: Jo mainitsemieni Ranskan pelaajien lisäksi ainakin Itävallan ykköshyökkääjä Marc Janko. Monille varsin tuntematon hyökkääjä voi näissä kisoissa päästä todenteolla maalien makuun ja siivittää Itävallan pitkälle. Saman joukkueen Marko Arnautovic on myös hienon Valioliiga-kauden jälkeen mielenkiintoinen seurattava. Tottakai myös Zlatanin otteet Ruotsin paidassa kiinnostavat.

JK: Nostaisin Sveitsin nipusta tapetille vasemman laitapakin Ricardo Rodríguezin. Hän tukee hyökkäyksiä todella hyvin ja on vaarallinen mies erityistilanteissa. Ronaldo on myös erityisessä seurannassa. Joko hän pystyisi viemään Portugalin menestykseen? Ranskan jengistä on hypetetty paljon Pogbaa ja Griezmannia ja kumppaneita, mutta uskon, että Dimitri Payet ja Oliver Giroud vievät Ranskan aina finaaliin asti.

Mikä maa nostaa kannua?

JK: Veikkaan, että finaalissa kohtaavat Saksa ja Espanja ja pytyn nostaa nälkäinen Espanja.

RL: Saksan tai Ranskan heiniä. Luotan rutiiniin ja veikkaan konemaisen Saksan hoitavan homman kotiin.

JH: Saksa voittaa, koska se on Saksa. Kysymys kuuluu, kuka tulee finaaliin haastamaan?

Kaikkien lohkojen ennakot löytyvät täältä:

A-Lohko: Kestääkö Ranska kotikisojen paineet?

B-Lohko: Joko nyt Englanti?

C-Lohko: Sortuuko Saksa mestaruuskrapulaan?

D-Lohko: Ketkä selviävät kuolemanlohkosta?

E-Lohko: Zlatan vastaan Suomen tyrmäämä Belgia

F-Lohko: Ronaldo valmiina ennätysjahtiin

Kansikuva: Getty