EM-kisojen joukkuemäärä puhututtaa: ”Määrä on nyt optimaalisin”

EM-kisojen joukkuemäärä on aiheuttanut paljon keskustelua ja monet kisadebytantit ovat ehtineet jo esiintyä viheriöllä. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Roope Liimatainen, Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen tarttuvatkin nyt aiheeseen kiinni.

Uusista EM-kisamaista urakkansa ovat aloittaneet Slovakia, Wales ja Albania. Miltä meno on näyttänyt?

RL: Albania hävisi startissaan Sveitsille, mutta osoitti silti olevansa kisalippun arvoinen joukkue. Keskikentän kokenut konkari Lorik Cana hölmöili itsensä punaisella kortilla katsomoon 36 peliminuutin kohdalla. Tästä huolimatta Albanian Kotkat pelasivat kunniallisesti ottelun loppuun saakka. Vastakkain pelanneet Wales ja Slovakia tarjosivat vaiherikkaiden tilanteiden jälkeen lopulta ihan kelvollisen jalkapallo-ottelun. Henkilökohtaisesti odotin Slovakian olevan vahvempi, mutta Wales oli ottelussa parempi ja nappasi erittäin tärkeät kolme pistettä. Vahvojen karsintalohkon ja harjoituspelien otteiden jälkeen Slovakia oli pettymys.

JH: Jokainen maa aloitti posiitivisesti. Albania tuli toki huonosti otteluun, johon se loputla ratkesi. Helpohko maali omiin ja punainen kortti pilasivat peliin. Joukkue sai kuitenkin vajaalla pelatessaan mahdollisuutensa tasoitukseen, mutta tällä kertaa ei maistunut. Oli hienoa nähdä joukkueen yrittävän loppuun asti.

Wales otti elintärkeän voiton ja todennäköisesti sille riittää jatkopaikkaan piste Englantia tai Venäjää vastaan. Ei ollut yllätys, että supertähti Gareth Bale teki maalin ja Aaron Ramsey syötti toisen. Sitä heiltä odotetaan jatkossakin, mikäli maa haluaa menestyä. Slovakia pelasti tappiosta huolimatta itseasiassa hyvin ja on varmasti paha vastus vielä toisille. Joukkueella oli tarpeeksi paikkoja jopa voittoon.

EK: Positiiviselta. Albania taisteli urheasti avausottelussaan ja neutraalina katsojana huomasi hieman yllättäen jopa toivoneen tasoitusmaalia, mitä ei loistavista paikoista huolimatta syntynyt. Siinä näkyi toisaalta myös kokemuksen puute, sillä vastaavista paikoista Thomas Müller ja kumppanit kyllä laittaisivat pallon reppuun. Myös Slovakia-Wales oli todella viihdyttävä ja mielenkiintoinen ottelu.

Kisojen laajentaminen 24 joukkueen karkeloiksi on saanut osakseen myös kritiikkiä. Mitä mieltä olet nykyisestä formaatista?

RL: Ymmärrän molempia mielipiteitä, mutta itselleni 24 joukkuuen kisat eivät ole negatiivinen asia. Absoluuttinen taso ehkä hivenen laskee laajennettujen kisojen myötä, mutta kyllähän Euroopasta paljon hyviä maita löytyy. Jalkapallon ystävänä on mukava nähdä lisää otteluita ja onhan Huuhkajillakin nyt parempi mahdollisuus selvitä arvokisoihin.

JH: Tähän on helpompi vastata ehkä sitten, kun kisat ovat ohitse. Jatkoonpääsy on nykyisin ainakin helpompaa. Yksi tappio ei merkitse vielä mitään. Asialla on varmasti hyvät ja huonot puolensa. Jalkapallofanien kannalta on hienoa, että pelejä on enemmän.

EK: Mielestäni uudet joukkueet tuovat mainion piristysruiskeen kisoihin ja pienemmistä futismaista löytyy aina mielenkiintoisia yksilöitä. Euroopassa on todella kova taso jalkapallossa ja 24 joukkueen kisoihin riittää kyllä helposti joukkueita

Onko nykyinen määrä joukkueita sopiva vai pitäiskö määrää supistaa tai vielä laajentaa?

RL: Ei missään nimessä laajentaa enempää, tai pian karsinnat voidaan jättää kokonaan pelaamatta. Nykyinen määrä on mielestäni hyvä ja kisoissa nähdään sopivassa suhteessa pienempiä haastajia ja isoja jättiläisiä. Onnistuihan esimerkiksi kestomenestyjä Hollanti jäämään näistä kinkereistä ulos, vaikka tilaa normaalia useammalle löytyikin.

JH: Tämä kortti on nyt katsottava. Ei 24 maahan ainakaan yhtään todellista heittopussia Euroopasta mahdu. Ne karsiutuvat jo pitkissä karsinnoissa pois. Suomalaiselle joukkuemäärä antaa pikkuriikkisen toivon kipinän arvokisapaikasta. Huomio, pikkuriikkisen. Määrä on mielestäni nyt optimaalisin. 16 on liian vähän ja 32 liian paljon.

EK: Suurin miinus nykyisessä joukkuemäärässä on, että osa lohkojen kolmosista pääsee myös jatkoon, joten jatkopaikka voi irrota myös varsin helposti. Tämä voi tarkoittaa myös hieman puolustusvoittoisempaa peliä, mutta toistaiseksi siitä ei ole näkynyt merkkejä. 32 joukkueen kisat menisivät kuitenkin jo yli, joten nykyinen määrä on sopiva.

Wales, Albania, Slovakia, Pohjois-Irlanti sekä Islanti pelaavat ensimmäiset EM-kisansa. Millä maalla uskot olevan parhaat mahdollisuudet menestyä turnauksessa?

RL: Islannin tuhkimotarinan soisi jatkuvan vielä kisoissakin, mutta rehellisesti en usko heidän mahdollisuuksiin. Walesin ensimmäisen esityksen ja siitä saatujen kolmen pisteen myötä annan heille debytanteista parhaan ennusteen jatkopelin osalta. Kolmella pisteellä ollaan vähintään hyvin lähellä jatkoa.

JH: Wales tai Islanti. Walesilla on jo kolme pistettä ja yksi kisojen parhaista pelaajista, Bale joka voi yksin tehdä maalin mitä vain maata vastaan. Islannilla on helpohko alkulohko ja siltä jotkut jopa odottavat jatkoonpääsyä. Lars Lagerbäck on myös valmentajana aikamoinen konna.

Albanian ja Pohjois-Irlannin pelit jäävät todennäköisesti kolmeen. Taso ja leveys eivät riitä.

EK: Lähtökohtaisesti uskoin eniten Islannin ja Slovakian mahdollisuuksiin, mutta avauspelin tappio ennakkoon lohkon heikoimmalle joukkueelle eli Walesille heikentää Slovakian mahdollisuuksia. Slovakia voi kuitenkin jatkopeleihin yltäessään yllättää isompiakin joukkeita tiiviillä puolustuspelillään. Kaatoihan joukkue karsinnoissa esimerkiksi Espanjankin. Myös Islannilla on kaikki saumat yltää ainakin puolivälieriin asti suotuisan ottelukaavion myötä.

Kansikuva: Getty