EM-kisojen moraalinen finaali jo puolivälierissä – ”Vastakkain kaksi turnauksen parasta joukkuetta”

EM-kisojen puolivälierät ovat selvillä ja ottelut jatkuvat torstaina. Faneille.comin toimittajat Tuomas Kurikka, Kalle Tamminen ja Jaakko Tiira perkaavat läpi suurimmat mestarisuosikit.

Islanti on raivannut tiensä puolivälieriin. Miten siinä näin pääsi käymään ja minkälaiset saumat joukkueella on Ranskaa vastaan?

Tuomas: On ollut aivan mieletön piristysruiske turnaukselle ja eurooppalaiselle jalkapallolle, että vitoskorista ponnistanut Islanti jatkaa kisoissa. Joukkue on jo voittanut puolelleen koko jalkapalloyhteisön sympatiat joukkuepelillään sekä äärettömän tehokkailla vastaiskuillaan. Jos joukkue olisi kaavion vasemmalla puolella, voitaisiin alkaa pohjustamaan jo finaalipaikkaa, mutta nyt vastassa tulee olemaan taas todellinen huippumaa ja kaikki ässät löytyvät isäntämaan hihasta. Itse tulen nostamaan Islannin lipun sunnuntaina mökin salkoon ja huutamaan viikinkihuutoja Paraisten rannoilla!

Kalle: Islanti on ollut toki kisojen positiivisin yllättäjä, mutta mielestäni joukkuetta on jatkuvasti aliarvioitu varsinkin kisoja televisioivan YLE:n puolelta. Fakta on kuitenkin se, että Islanti pelasi loistavat karsinnat voittaen mm. suvereenisti Hollannin ja Turkin, joten ei nämä EM-kisojen hienot otteet mistään aivan puskista ole tulleet ja vertaukset esim. Leicesteriin eivät mielestäni toimi. Islannin runko on ollut vuosia yhdessä ja näissä kisoissa maa pääsee nauttimaan systemaattisen prosessin hedelmistä. Lars Lagerbäck on aivan loistava valmentaja ja hän on saanut ulosmitattua Islannin potentiaalista kaiken mahdollisen. Ranskaa vastaan Islannilla on mahdollisuudet, jos se jaksaa puolustaa samanlaisella asenteella kuin Englantia vastaan. Viisi peliä kolmeen viikkoon on raju fyysinen otatus, joten pahoin pelkään, että Islannin fysiikka ei yksinkertaisesti enää riitää puolivälierissä.

Jaakko: Kallen kommentteihin on helppo yhtyä. Islannin pelaamaa jalkapalloa voisi luonnehtia vaikkapa ”kusipää-futikseksi”. Joukkue on koko ajan iholla, potkii jaloille minkä kerkeää ja luo vaarallisimmat tilanteensa sivurajaheitoilla. Islanti henkilöityy juuri pitkiä linkoja viskovaan Aron Gunnarssoniin. Kapteenin nauhaa kantava keskikenttämies paiskoo rajusti hommia ja näyttää siltä, että Cardiffin mies on valmis antamaan aivan kaiken joukkueen hyväksi. Kuten Kallekin jo mainitsi Islanti on ulosmitannut potentiaalinsa ja pelaa juuri sellaista jalkapalloa, jolla maa voi pärjätä, toisin kuin esimerkiksi Mixu Paatelaisen Huuhkajat. Mitä eiliseen Englannin kaatoon tulee, kaikki kunnia Islannille, mutta kyllähän saamattomat lädit pelasivat itse itsensä ulos kisoista.

Islannin pelaajat ottivat ilon irti puolivälieräpaikan varmistuttua. Kuva: Getty

Islannin pelaajat ottivat ilon irti puolivälieräpaikan varmistuttua. (Getty)

Italia voitti Espanjan neljän vuoden takaisen finaalin uusinnassa ja kohtaa puolivälierissä Saksan. Onko tämän parin voittaja suurin suosikki mestariksi?

Tuomas: Ehdottomasti on. Pudotuspeleissä lopulta kokoonpanolla tai aiemmilla otteluilla ei ole suoraa vaikutusta, kun yksittäinen ottelu voi aina kääntyä puoleen tai toiseen. Siitä huolimatta on helppo väittää tässä vaiheessa, että mestari tulee löytymään kaavion oikealta puolelta ja siellä vahvimpia ovat juuri nämä kaksi joukkuetta. Ja molemmat erityisesti oman maalinsa varjelun vuoksi, joka pienentää yllätysten mahdollisuuksia vastustajan maalitilin pysyessä nollilla

Kalle: Arvokisojen yhteydessä puhutaan yleensä moraalisista finaaleista ja Italian ja Saksan kohtaaminen täyttää mielestäni nämä kriteerit aika täydellisesti. Vastakkain on turnauksen toistaiseksi kaksi ylivoimaisesti parasta joukkuetta. Antonio Conten taktinen mestariteos Espanjaa vastaan oli jotain sellaista, mitä ei ole maajoukkuejalkapallossa nähty koskaan ennen ja on mielenkiintoista nähdä mitä mestarivalmentaja keksii Saksan varalle. Saksa ei ole koskaan voittanut Italiaa jalkapallon lopputurnauksessa, mutta tänä vuonna se on ollut vakuuttava ja marssinut ilman suurempia ongelmia puolivälieriin. Saksan kaavio on ollut kuitenkin kohtalaisen helppo, eikä maata vielä ole todenteolla testattu. Italia on kovin mahdollinen mittari ja tämän otteluparin voittaja on erittäin vahvoilla menemään päätyyn asti.

Jaakko: Kyllä on! Vastakkain on kaksi turnauksen parasta joukkuetta, kuten Kallekin jo totesi. Hallitseva maailmanmestari Saksa lähtee otteluun toki ennakkosuosikkina, mutta vahvan Espanjan totaalinen aseista riisuminen osoitti, ettei Italiaa voi enää aliarvioida. Italian suvereeni alakerta on kerännyt kehuja, mutta Espanjaa vastaan myös hyökkääminen oli tehokasta, erityisesti vastaiskut. Umpisurkean kevään Interissä pelannut Eder näyttää uudesti syntyneeltä ja todella keskinkertainen työhevonen Emanuele Giaccherini on yhtäkkiä yksi kisojen parhaista keskikenttäpelaajista. Rehellisyyden nimissä en osaa ennustaa kumpi ottelusta välieriin painelee, mutta tuon ottelun voittaja jatkaa turnausta selkeästi suurimpana mestarisuosikkina.

Saksa ja Italia kohtasivat edellisen kerran arvokisoissa vuoden 2012 EM-kisojen välierissä. Italia voitti Mario Balotellin maaleilla 2-1 ja eteni finaaliin. Kuva: Getty

Saksa ja Italia kohtasivat edellisen kerran arvokisoissa vuoden 2012 EM-kisojen välierissä. Italia voitti Mario Balotellin maaleilla 2–1 ja eteni finaaliin. (Getty)

Belgia on parantanut menoaan avaustappion jälkeen, mutta onko joukkue siltikään mestarikandidaatti?

Tuomas: Belgialta löytyy huippuyksilöitä joka puolelta kenttää, mutta jollain tavalla joukkueen yhteinen lanka on vielä hakusessa. Itse näen joukkueen ehdottomana finaalikandidaattina, mutta en ole vielä varma, riittävätkö eväät sen pidemmälle. Itse laittaisin rahani likoon hopeamitalien puolesta.

Kalle: Vastaan yksiselitteisesti: ei. Jos esimerkiksi Italia on ollut harmonisesti yhdessä soittava sinfoniaorkesteri, on Belgia kuin 11 poplaulajasta väkisin yhteen koottu yhtye. Päävalmentaja Mark Wilmontsin pelikirjana tuntuu olevan ”antaa poikien pelata”, sillä Belgian hyökkäyspelistä on vaikea löytää minkäänlaista punaista lankaa. Eden Hazardin kaltaiset yksilöt voivat voittaa yksittäisiä otteluita, mutta jo loistavasti puolustanut Wales tulee olemaan Belgialle paha vastustaja.

Jaakko: Edellisistä vastaajista poiketen vastaan kyllä. Kuuluin ennen turnausta Belgia-kriitikoihin ja jos maa olisi kaavion kovemmalla puolella, ei sillä todennäköisesti olisi asiaa mestaruuteen. Väylä finaaliin näyttää kuitenkin olevan hyvin aurattuna ja yksittäisessä ottelussa mitä vaan voi tapahtua. Belgian vahva puolustuslinja ja myrkyllinen vastaiskupeli tarjoaa sille hyvät eväät pitkälle menemiseen ja isompien haastamiseen. Toisin sanoen Belgia ei ole suurin suosikki, mutta ei sitä voi missään nimessä ulos laskuistakaan laskea.

Portugali on viidettä kertaa peräkkäin EM-kisojen puolivälierissä. Nyt vastaan asettuu Puola, joka ei ole vielä häikäissyt. Kumman uskot jatkavan matkaa välieriin?

Tuomas: Tämä on hyvä kysymys, kun vielä muistetaan, että molemmilla joukkueilla on maailmanluokan maalitykki riveissään. Portugali on kulkenut varmasti koko kisojen kivikkoisimman matkan, mutta taistellut silti itsensä toistuvasti jatkoon. Itse jaksan uskoa Puolan jäävän alakynteen, kun Portugalin takuumiehenä niin maalinteossa kuin etenkin puolustuksen lukkona tulee ottelussa toimimaan Pepe. Mies tunnetaan komeista filmauksistaan, mutta siitä huolimatta on juuri se mies, joka pystyy kääntämän taistelun Portugalin eduksi.

Kalle: Portugali esitti häikäisevän hienon puolustustaistelun Kroatiaa vastaan. Alkulohkovaiheen jälkeen tuskin kukaan uskalsi odottaa vastaavanlaista esitystä, mutta Cristiano Ronaldon ja Nanin johdolla jokainen pelaaja taisteli loppuun asti ja nollasi ennakkosuosikki Kroatian likipitäen täydellisesti. Portugali on omissa papereissani tämän kaaviopuolen selkeästi paras maa ja uskon sen etenevän aina finaaliin saakka. Puola ei ole häikäissyt, mutta maan perustaso on ollut kisoissa kova. Odotettavissa on tasainen ottelu, mutta Portugali on astetta laadukkaampi maa ja etenee tästä parista jatkoon.

Jaakko: Portugali on jaksanut näissä kisoissa yllättää. Ensimmäisessä kahdessa pelissä joukkue hukkasi järisyttävän määrän maalipaikkoja ja alkulohkojen viimeisessä ottelussa Unkarin tekemät kolme maalia eivät olleet vakuuttava työnäyte. Kuitenkin joukkue osoitti suuruutensa koottuaan pakkansa Kroatiaa vastaan. Vastaavasti Puola pelasi hyvin alkulohkossa jo mielestäni kohtalaisen hyvin Sveitsiä vastaan, mutta ei onnistunut naulaamaan ottelua. Jos Puola haluaa mennä välieriin, on Robert Lewandowskin herättävä, sillä pelkkä taistelu ja paikkojen järjestäminen ei riitä Arkadiusz Milikin tuhriessa parhaat tontit. Kuvitteelliset rahani laittaisin kuitenkin Portugalin välieräpaikalle. Yksinkertaisesti siitä syystä, että se pystyy jäädyttämään lähinnä muutaman yksilön varassa olevan Puolan hyökkäämisen ja iskemään omista saumoistaan vaadittavan osuman jatkoon pääsemiseksi.

Puolivälierien aikataulu

  • 30.6. klo 22:00 Puola–Portugali
  • 1.7. klo 22.00 Wales–Belgia
  • 2.7. klo 22.00 Saksa–Italia
  • 3.7. klo 22:00 Ranska–Islanti

Kansikuva: Getty