Esittelyssä HJK:n ensimmäinen eurovastustaja FC Kööpenhamina

Historiallisesti ensimmäisenä suomalaisjoukkueena jalkapallon Eurooppa Liigan lohkovaiheeseen päässyt HJK kohtaa lohkonsa ensimmäisessä ottelussa vieraskentällä Tanskan suurseura FC Kööpenhaminan. Kymmenkertainen Tanskan liigan mestari on tehnyt kovia muutoksia pelaajaryhmäänsä eikä alkukausi Tanskan liigassa ole sujunut aivan odotetunlaisesti. HJK kohtaa kuitenkin kovan joukkueen, joka varsinkin kotikentällään on vaikea voitettava lohkon jokaiselle joukkueelle.

Vastassa todellinen pohjoismaalainen suurseura

FC Kööpenhamina on nuori seura, jolla on silti pitkä historia. Se perustettiin vuonna 1992 kahden erittäin perinteisen kööpenhaminalaisseuran fuusiuduttua yhdeksi isoksi emoseuraksi. Seura voitti heti ensimmäisellä kaudellaan Tanskan liigan mestaruuden, mutta todellinen dominanssi alkoi 2000-luvun vaihteessa, jonka jälkeen seura ei ole sijoittunut kertaakaan Tanskan liigassa mitalisijojen ulkopuolelle. 2000-luvun puolessa välissä Kööpenhamina panosti pelaajistoon kovasti ja kaudeksi 2006-2007 seura selvisi historiansa ensimmäistä kertaa Mestareiden Liigan lohkovaiheeseen. Todelliset maineteot nähtiin kuitenkin vasta muutama vuosi myöhemmin, kun seura eteni kaudella 2010-2011 Mestareiden Liigan alkulohkosta jatkoon kuudentoista parhaan joukkueen joukkoon. Viime vuodet ovat olleet menestyksen suhteen hieman hiljaisempia, vaikka seura voittikin toissavuonna Tanskan liigan mestaruuden. Kyseessä on kuitenkin todellinen pohjoismaalainen suurseura, joka tavoittelee menestystä kotimaan kentillä ja Euroopassa jokaisella kaudella.

Kööpenhamina on uudistunut lähes täysin kesän siirtoikkunan aikana

Kööpenhaminan päävalmentaja Stale Solbakken on voittanut jo viisi Tanskan liigan mestaruutta ja jahtaa tällä kaudella menestystä myös eurokentillä. Kuva: Getty

Ståle Solbakken (Getty)

Huuhkajien maajoukkuemaalivahti Lukas Hradecky tuntee Kööpenhaminan joukkueen hyvin, sillä mies pelaa ammatikseen kaupungin toisessa suurseurassa Bröndbyssä. Hradeckyn mukaan Kööpenhamina on tällä hetkellä rakennusvaiheessa, sillä joukkueeseen hankittiin siirtoikkunan aikana hirveä määrä uusia pelaajia.

-Ei HJK tule kohtaamaan mitään muutaman vuoden takaista super-Köpistä. Joukkueen peli on ollut alkukaudella melkoista hakemista, kun sisään on tullut kesän aikana vähintään tusina uutta pelaajaa. Helpolla Klubi ei tule silti pääsemään, sillä kasassa on kova ja nimekäs joukkue, joka kypsyy koko ajan entistä paremmaksi.

Kööpenhaminaa valmentaa norjalainen Ståle Solbakken, joka oli nostamassa seuraa sen suurimpaan kukoistukseen 2000-luvun kultavuosina. Historiallisen Mestareiden Liigan pudotuspelivaiheeseen pääsyn jälkeen Solbakken lähti koittamaan onneaan Saksan Bundesliigan Kölniin, josta mies sai potkut joukkueen jouduttua akuuttiin putoamiskurimukseen. Solbakken löysi kuitenkin itselleen nopeasti uuden kodin Englannista, kun Valioliigasta kauden 2011-2012 jälkeen divariin pudonnut Wolverhampton nimitti miehen uudeksi päävalmentajakseen. Menestys kovin odotuksin kauteen lähteneen seuran riveissä jäi kuitenkin vaisuksi ja mies sai jälleen potkut Tammikuussa seuran romahdettua sarjan 18. sijalle. Tämän jälkeen mies lomaili hetken ja palasi takaisin valmennustouhuihin kauden 2013-2014 alla Kööpenhaminan palkattua miehen nostamaan joukkue samalle tasolle kun hänen viime valmennusvisiittinsä aikana.

Kööpenhaminan tärkeimmät nimet keskikentällä

Solbakken on peluuttanut alkukaudella joukkuettaan perinteisessä 4-4-1-1 formaatiossa. Uusien pelaajien myötä kokoonpano on elänyt kovasti, eikä joukkueelle ole vielä toistaiseksi muodostunut vakioavauskokoonpanoa, jolla joukkue esiintyisi viikosta toiseen. Hradeckyn mukaan joukkueen tärkeimmät miehet löytyvät keskikentältä.

-Nuori ghanalainen keskikenttäpelaaja Daniel Amartey on varmaan joukkueen ainoa kenttäpelaaja, joka on pelannut tällä kaudella joukkueen jokaisessa ottelussa. Kyseessä on todellinen superlupaus ja loistava keskikentän tasapainottava pelaaja. Minun mielestäni joukkueen selkeästi paras pelaaja on 23-vuotias Tanskan maajoukkuekeskikenttäpelaaja Nicolai Jorgensen, jonka lopullisen läpimurron ovat estäneet ikävät loukkaantumiset. Mies ei ollut kehissä joukkueen edellisessä kamppailussa, mutta sillon kun hän pelaa, on hän selkeästi Köpiksen tärkein ja paras yksittäinen pelaaja. Hän on joukkueen ykköspelinrakentaja, mutta pystyy myös ratkaisemaan otteluita omilla henkilökohtaisilla suorituksillaan.

Joukkueen pelitapa on muuttunut 2000-luvun menestysvuosista

Kööpenhamina on tunnettu läpi sen nuoren historian hyökkäävästä jalkapallosta. Seura on panostanut tosissaan akatemiatoimintaan ja luonut seuraan pelaajaputken, jossa jokainen seuran alainen juniorijoukkue pyrkii pelaamaan samanlaisella pelitavalla kuin seuran edustusjoukkue. Kööpenhamina onkin nostanut tasaiseen tahtiin omia junioreitaan edustusjoukkueen matkaan ja joukkueen nykyinen kokoonpano on hyvin pohjoismaalainen. Tällä kaudella valmentaja Solbakken on kuitenkin muuttanut joukkueen pelitapaa totutusta lyhytsyöttöpelistä entistä suoraviivaisempaan suuntaan.

-Köpiksen pelityyli on tällä kaudella huomattavasti suoraviivaisempi kuin muutamalla edellisellä kaudella. Yksinäiselle kärkimiehelle Andreas Corneliukselle pelataan aika paljon palloja pystyyn ja hän sitten tiputtelee ja jakaa palloa hyökkäyksiin nouseville laitureille ja keskikenttäpelaajille. Tällä kaudella media on syyttänyt Köpistä kovasti yksilöinä pelaamisesta ja siltä se kieltämättä paikkapaikoin on myös näyttänyt.

Puolustus täynnä eri maiden maajoukkuepelaajia

Pysyykö Jørgensen pelikunnossa? (Getty)

Pysyykö Jørgensen pelikunnossa? (Getty)

Joukkueen mahdollista avauskokoonpanota HJK:ta vastaan on hieman vaikea ennakoida, sillä uusien pelaajien myötä Kööpenhaminan kokoonpano on elänyt kovasti kauden jokaisessa ottelussa. Joukkueen ykkösmaalivahtina aloittanee melko varmasti täksi kaudeksi seitsemän vuoden tauon jälkeen Tanskan liigaan palannut kolminkertainen arvokisakävijä Stephen Andersen, joka kamppailee tiukasti Tanskan maajoukkueen ykkösmaalivahdin paikasta. Puolustuslinjassa Kööpenhamina luottaa ruotsalaisuuteen, sillä kolme neljästä avauksen puolustajasta lienee rakkaasta länsinaapuristamme. Vasen laitapakki Pierre Bengtsson on Ruotsin maajoukkueringissä, kuten myös kokeneet ja Eurooppaa nähneet topparit Per Nilsson ja Mikael Anttonsson. Puolustuslinjan neljännen paikan ottanee Norjan maajoukkuelaitapakki Tom Hogli, joka siirtyi täksi kaudeksi Kööpenhaminan riveihin alkulohkon toisesta joukkueesta Club Bruggesta.

Keskikentällä tunkua avauskokoonpanoon

Keskikentällä jo mainittu 19-vuotias ghanalainen Amartey avaa varmasti, jos on vain kunnossa. Samat sanat pätevät Hradeckyn esille nostavaan Nicolai Jorgenseniin, joka on tällä hetkellä sivussa pienten vaivojen vuoksi. Kolmas varma avaaja lienee seuran oma kasvatti ja joukkueen kapteeni Thomas Delaney. Laiturin paikalle vahvimmin on tyrkyllä Fulhamissa Valioliigassa läpimurtonsa tehnyt Alexander Kacaniklic, joka siirtyi Kööpenhaminaan kauden mittaisella lainasopimuksella aivan siirtoikkunan viimeisinä hetkinä. Ruotsin maajoukkuelaituri on suomalaisille tuttu pelaaja, sillä mies pelasi Lauri Dalla Vallen kanssa yhdessä Liverpoolin junnujoukkueissa ja siirtyi ”LDV”n kanssa samassa vaihtokaupassa Fulhamiin muutama vuosi sitten. Kööpenhaminan keskikentän materiaalin laajuudesta kertoo paljon se, että Hollannin liigassa erinomaisesti esiintynyt ja Kööpenhaminan riveissä yli sata ottelua pelannut supertaitava brasilialainen keskikenttäpelaaja Claudemir joutune tyytymään vaihtopelaajan rooliin. Keskikentälle on kovasti tyrkyllä myös Tanskan maajoukkuerinkiin kuuluva vikkelä Bashkim Kadri, joka siirtyi Kööpenhaminaan täksi kaudeksi sarjan toisesta joukkueesta OB:sta.

Hyökkäyspää täynnä kysymysmerkkejä

Juoksuvoimainen Andreas Cornelius ei onnistunut Englannin Valioliigassa, mutta on paukuttanut kovalla tahdilla maaleja Tanskan pääsarjassa. Kuva: Getty

Cornelius on paukuttanut maaleja (Getty)

Kööpenhamina on kärsinyt pienoisista hyökkäysongelmista alkukaudella, vaikka joukkue pelasikin kotonaan maalirikkaan ottelun Mestareiden Liigan viimeisellä karsintakierroksella Leverkusenia vastaan. Kööpenhamina on tehnyt kuudessa pelaamassaan liigaottelussa vain kuusi maalia ja Solbakken on etsinyt kovasti parasta mahdollista kaksikkoa hyökkäyspäähän. Varmana avaajana voidaan pitää seuran omaa kasvattia, 21-vuotiasta Andreas Corneliusta, joka on paukutellut nuoresta iästään huolimatta jo yli 20 liigamaalia kasvattajaseuralleen. Cornelius kävi koittamassa siipiensä kestävyyttä Valioliigaseura Cardiffissa, joka hankki miehen riveihinsä viime kaudeksi peräti kymmenen miljoonan euron siirtosummalla. Valtava siirtosumma toi kovat paineet, eikä Cornelius onnistunut lainkaan sekasortoisessa ympäristössä. Mies esiintyi walesilaisseurassa vain kahdeksassa liigaottelussa ja palasi salaisella siirtosummalla kasvattajaseuransa riveihin Tammikuun siirtoikkunan viime hetkillä. Corneliuksen kärkiparina liigaotteluissa on viime aikoina pelannut nuori oma kasvatti Danny Amankwaa, joka ei ole toistaiseksi onnistunut tekemään yhtään maalia virallisissa miesten otteluissa. Näin ollen näyttäisi vahvasti siltä, että monipuolinen Belgian junnumaajoukkueet läpi kolunnut Steve De Ridder nousisi avaukseen HJK:ta vastaan.

HJK:lla täydet mahdollisuudet yllätykseen

Ennakkokaavailuissa Kööpenhamina kamppailee tiukasti lohkon toisesta sijasta Club Bruggen kanssa. Torino on lohkon suurin ennakkosuosikki, mutta Kööpenhaminan ja Bruggen välillä ei etukäteen arvellen ole hirveän suurta tasoeroa. Kööpenhaminan alkukausi on ollut sekasortoinen, eikä joukkue ole vielä hitsautunut lainkaan yhteen. Sen vahvat yksilöt pystyvät voittamaan otteluita, mutta HJK:lla on kurinalaisella peliesityksellä kaikki mahdollisuudet venyä ainakin tasapeliin reippaat 38 000 katsojaa vetävällä Parkenin stadionilla. Se vaatii erinomaista esitystä, mutta Mika Lehkosuon alaisuudessa HJK on näyttänyt pystyvänsä venymään tiukoissa paikoissa parhaimpaansa. Kööpenhaminaa ei kannata missäännimessä aliarvioida, sillä sen materiaali on vahva ja täynnä pohjoismaalaisia maajoukkuepelaajia. Vastaan asettuu Pohjoismaiden parhaan sarjan mahdollisesti paras joukkue, joten ottelu toimii samalla hyvänä vertailukohtana siihen, miten naapurimaissamme homma toimii.

Eurooppa liigaa torstaina: FC Kööpenhamina – HJK klo 20.00. Ottelu suorana Nelonen Pro, Ruutu.fi sekä Jim (maksuton).