Kommentti: HJK lähti mopolla moottoritielle tylyin seurauksin

Betsafen Kasinolla jaetaan tänä kesänä tuhansia ilmaiskierroksia ja käteistä. Osallistu kampanjaan, pelaa kampanjapelejä ja nappaa osuutesi!

HJK:n eurotaival päättyi karuun pettymykseen, kun KF Shkëndija kuittasi paikan kolmannelle karsintakierrokselle yhteismaalein 4-2. Varsinkin helsinkiläisten hyökkäyskalusto osoittautui kevyeksi kansainvälisille kentille.

Torstaina pelatun ratkaisevan osaottelun avauspuoliajan jälkeen tilanne näytti HJK:n suhteen vielä kohtalaisen hyvältä: maali toisella puolikkaalla riittäisi jatkopaikkaan. Sinivalkoisten lopullinen kiri jäi kuitenkin vaisuksi ja vierailijat olivat lähempänä maalintekoa. Lähes lopullinen niitti helsinkiläisten jatkohaaveille tuli parikymmentä minuuttia ennen loppua, kun Ivan Celikovic tälläsi vierailijoille tärkeän avausmaalin. Pian kävi myös selväksi, että HJK:sta ei enää ollut horjuttamaan makedonialaisia vaan kiri jäi piippuun.

Klubin tämän vuoden seikkailu Euroopassa oli poikkeuksellisen sekava. Neljästä ottelusta oikeastaan vain kotiottelu Connah’s Quay Nomadsia jäi positiivisen puolelle, mutta toki vastustajakin oli käytännössä luokaton.

HJK:n otteet ailahtelivat myös otteluiden sisällä valtavasti. Esimerkiksi avauspuoliajat Shkëndijaa vastaan HJK voitti maalein 2-1, kun taas jälkimmäiset puolikkaat menivät makedonialaisten eduksi lukemin 0-3.

Klubille sattui otteluissa poikkeuksellisen paljon yksilövirheitä puolustuspäässä, mistä on esimerkkinä käytännössä kaikki Shkëndijan tekemät osumat. Tämän suhteen ero kuluvan kauden Veikkausliigan otteluihin oli valtava.

HJK olisi tarvinnut täysin virheetöntä puolustuspeliä, jotta jatkopaikka olisi ollut mahdollinen. Klubin hyökkäyskalusto on hakenut muotoaan Alfredo Moreloksen lähdön jälkeen ja tämä näkyi myös viheriöllä. Torstaina aloittanut hyökkäyspään kolmikko Demba SavageOusman JallowAkseli Pelvas ei ole varsinkaan kansainvälisillä kentillä vakuuttava. Ousman Jallow teki toki paljon töitä ja yritti ahkerasti, mutta gambialainen on enemmänkin jalkoja tuova vaihtomies kuin joukkuetta kannatteleva maalinsylkijä.

Moreloksen jättämä aukko jäi paikkaamatta HJK:lta ja se kostautui karulla tavalla. Esimerkiksi viime kaudella kolumbialainen viimeisteli karsintaotteluissa peräti neljä HJK:n seitsemästä osumasta. Kuluvalla kaudella jälki oli vieläkin hurjempaa Veikkausliigassa. Klubi olisi ehdottomasti tarvinnut rutinoituneen maalintekijän, jotta menestys Euroopassa olisi ollut mahdollista.

Kuvaavaa on, että HJK:lta on vaikea löytää neljän ottelun perusteella erityisiä onnistujia edes yksilötasolla. Pelvas teki toki kaksi maalia Nomadsin verkkoon varmistaen jatkopaikan, minkä lisäksi Mosa pelasi kyseisessä ottelussa pirteästi, mutta muuten onnistujat olivat vähissä. HJK olisi ehdottomasti kaivannut hyökkäyspäähänsä Atomu Tanakaa tuomaan juonikkuutta.

180 minuutin perusteella parempi joukkue meni luonnollisesti jatkoon, siitä ei ole kahta sanaa. Tästä huolimatta HJK:n valmennukselle jäi varmasti mietittävää esimerkiksi tehtyjen vaihtojen suhteen.

HJK:lla on edessään haastavat ajat. Kahtena edellisenä vuotena erinomaisten alkukausien jälkeen joukkueen konttaaminen on alkanut europelien aiheuttamassa ruuhkassa. Nyt Klubi on voittanut edellisestä kuudesta ottelustaan vain yhden eikä Veikkausliigan mestaruus ole missään nimessä kirkossa kuulutettu.

Ainakin VPS antaa pomminvarmasti väkevän vastuksen HJK:lle. Vaasalaiset osoittivat europeleissä, että alkukauden pirteät otteet Veikkausliigassa eivät ole sattumaa. Vepsu kaatoi neljässä ottelussa Bröndbyn ja Olimpija Ljubljanan kolmesti, mikä on huima suoritus suomalaiselta joukkueelta. Siitä voisi HJK:kin ottaa mallia.

Kansikuva: All Over Press