Kommentti: Mika Lehkosuon uhkapeli kannatti – voitto alleviivasi HJK:n akilleen kantapäätä

Ruutu LogoVoit katsoa HJK:n Eurooppa Liigan karsintaottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

HJK lähti haastavista asetelmista toiseen osaotteluun Connah’s Quay Nomadsia vastaan, mutta selviytyi tehtävästä lopulta kunnialla. Voitto tosin osoitti, mille osa-alueelle HJK tarvitsee vielä vahvistuksia.

Toisen osaottelun käsikirjoitus tuli heti alussa selväksi. Walesilaiset pyrkivät parhaansa mukaan pelaamaan kellosta minuutteja pois, vaatipa se sitten maalivahdin hanskojen vaihtoja tai mitä tahansa. Lisäksi Nomads koitti hajottaa pelin rytmiä rikkomalla paljon.

HJK ei tätä kuitenkaan säikähtänyt, vaan jauhoi maltillisesti omaa peliään. Moshtagh Yaghoubin hieman onnekas osuma vapaapotkusta helpotti varmasti joukkueen tekemistä. Vielä kun Akseli Pelvas tuplasi Klubin johdon reilun puolen tunnin pelin jälkeen, oli ottelupari käytännössä paketoitu.

Toinen puoliaika oli pelkkää kosmetiikkaa erityisesti Pelvaksen toisen osuman jälkeen ja HJK pallotteli reilut puoli tuntia kellosta pois, vaikka Nomadsilla lyhyt pirteämpi jakso olikin. Helsinkiläisillä oli tosin erinomaiset saumat useampaakin osumaan ja numerot imartelevat vierasjoukkuetta.

Walesilaiset lähtivät kamppailuun täysin samalla kokoonpanolla kuin ensimmäiseen kohtaamiseen. Mika Lehkosuo teki vastaavasti paljon muutoksia, sillä HJK:n avauskokoonpanossa oli peräti viisi eri pelaajaa kuin viikko sitten. Näin iso vaihtuvuus otteluiden välillä on harvinaista. Muutokset osoittautuivat kuitenkin toimiviksi.

Varsinkin topparina luutinut Aapo Halme esiintyi edukseen. Vieraspelissä HJK:n avauspelaaminen jäi liiaksi Faith Friday Obilorin harteille ja hyökkäykset päätyivät usein epätoivoisiin pitkiin syöttöyrityksiin. Halme suoriutui omasta roolistaan erinomaisesti ja oli vahva myös puolustusalueen pääpelissä, kun walesilaiset viljelivät paljon korkeita palloja.

Ousman Jallow’n paikkaa avauskokoonpanossa voidaan pitää pienoisena yllätyksenä, sillä gambialaisen sesonki on ollut haasteellinen. Käytännössä vain hajaminuutteja tällä kaudella pelannut Jallow toi ryminää helsinkiläisten hyökkäykseen. Viikko sitten avauskokoonpanossa ollut Evans Mensah jäi avauskohtaamisessa fyysisten walesilaisten jalkoihin, mutta olisi tuonut kotiottelussa tarvittaessa nopeita jalkoja viheriölle, mikäli HJK olisi joutunut jahtaamaan lisäosumia toisella puoliajalla. Lopussa muutamaksi minuutiksi kentälle päässyt Mensah pääsi kertaalleen loistavaan maalipaikkaan, mutta oikean jalan laukaus ei löytänyt tietään verkon perälle.

20-vuotiaan Sebastian Dahlströmin nostaminen kokoonpanoon vapautti Mosan vapaampaan rooliin keskikentälle ja näin ollen Mosa pystyi olemaan avauskohtaamiseen verrattuna huomattavasti enemmän pallossa. 22-vuotias keskikenttäpeluri kuuluikin ehdottomasti Klubin parhaimmistoon torstaina.

Toinen kohtaaminen oli HJK:lle mainio testi. Lähtökohdat otteluun olivat haastavat, minkä lisäksi taakkana oli valtavat paineet. Vaikka vastustaja oli yksi heikoimmista mitä Töölössä on europeleissä nähty 2000-luvulla, niin Nomads teki HJK:n pelaamisesta haastavaa. Klubi suoritui tulikokeesta kuitenkin kunnialla.

Seuraavaksi HJK:lla on edessään täysin eri kokoluokan haaste, kun helsinkiläiset kohtaavat FK Shkendijan. Makedonialaiset pudottivat ensimmäisellä karsintakierroksella moldovalaisen Dacia Chisinaun yhteismaalein 7-0.

Ottelut Nomadsia vastaan paljastivat myös HJK:n suurimman heikkouden. Joukkue tarvitsee ehdottomasti lisää ruutia hyökkäyspäähänsä. Helsinkiläisten pitäisi voittaa Veikkausliigan mestaruus nykyiselläkin materiaalilla, mutta europeleissä menestyminen vaatii kliinisesti viimeistelevän kärjen. Jatkossa maalipaikkoja ei aukea enää yhtä helposti kuin walesilaisia vastaan.

Viime vuonna Alfredo Morelos kannatteli helsinkiläisiä kauden kriittisimmillä hetkillä, mutta helsinkiläiset eivät ole vielä hankkineet kolumbialaisen korvaajaa. Nyt olisi sen aika.

Kansikuva: All Over Press