Puntarissa suomalaiset eurojoukkueet: ”Uskomaton kyky pupeltaa tiukoissa paikoissa”

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan.

Suomalaisjoukkueet aloittavat torstaina taipaleensa Eurooppa liigan karsinnoissa. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen puivat läpi otteluparien lähtökohtia.

HJK saa torstaina vastaan walesilaisen Connah’s Quay Nomadsin. Miten isona ennakkosuosikkina HJK lähtee kamppailuun?

JT: ISONA! Walesin suurseurat Swansea City ja Cardiff City pelaavat Englannin sarjoissa, mikä kertoo kaiken olennaisen walesilaisesta seurajoukkuejalkapalloilusta. Myös se, että futissivusto Transfermarkt onnistui arpomaan markkina-arvot vaan kahdelle Nomadsin pelaajalle, ilmaisee kuinka pienestä seurasta on kysymys. Vaikka Atomu Tanaka puuttuu kokoonpanosta reisivamman vuoksi, pitäisi kovavireisen Klubin hoitaa ”walesilainen pubijengi” perustekemisellä.

EK: Todella selvänä ennakkosuosikkina, putoaminen Nomadsille lähentelisi neljän vuoden takaista Tallinnan katastrofia. Alfredo Moreloksen äskettäinen poistuminen on toki muuttanut hieman asetelmia Klubissa, mutta joukkueen pitäisi pystyä kaatamaan walesilaiset tästä huolimatta. HJK:n puolustus on toiminut läpi kauden niin loistavasti, että walesilaiset eivät tule saamaan montaa maalipaikkaa kahdessa kohtaamisessa. Suurempi kysymysmerkki on, miten tehokkaasti Klubi pystyy omat paikkansa hyödyntämään.

Mihin HJK voi kompastua otteluparissa?

JT: HJK:lla on parina viime kautena ollut uskomaton kyky pupeltaa tiukoissa paikoissa. Joukkue ei ole kestänyt painetta, vaan silloin kun Klubia on testattu – kuten viime kaudella IFK Göteborgia vastaaan – ollaan nähty pahoja sulamisia. Viime kausien Klubille leimallista on ollut meneminen pelilliseen kipsiin johtomaalien jälkeen. Vaikka Nomadsin pitäisi olla Klubille suupala, pudottivat walesilaiset vuosi sitten norjalaisen Stabaek IF:n yhteismaalein 1–0, joten täydellisestä huumorijengistä ei puhuta. Klubin pahin vihollinen on kliseisesti Klubi itse.

EK: Nomads oli viime kaudella Walesin Valioliigan vähiten maaleja päästänyt joukkue, ja esimerkiksi Stabæk sai kahdessa ottelussa yhteensä kolme laukausta maalia kohti. Joukkue tullee muodostamaan perinteisen bussin, jonka kanssa HJK voi joutua painimaan tosissaan. Etenkin, kun hyökkäys vielä hakee hieman muotoaan Moreloksen poistumisen jäljiltä. Atomin puuttuminen on paha kolaus ja Akseli Pelvaksen taso eurokentillä on pienoinen kysymysmerkki. HJK:n nopea avausmaali voisi lähes paketoida otteluparin välittömästi, kun taas Nomadsin avausmaali voisi pistää HJK:n puntin tutisemaan kunnolla. Klubi on kuitenkin kotikentällään sen verran kovaa valuuttaa, että kääntänee kamppailun edukseen viimeistään siellä.

SJK:lla kävi kohtalainen arpa, kun edessä on reissu Islantiin. Minkälaisista lähtökohdista ottelupariin lähdetään?

JT: Otteluparissa kohtaa kaksi joukkuetta, joiden alkukausi kotimaan kentillä on jättänyt paljon toivomisen varaa. SJK:n surkeutta ollaan puitu jo monet kerrat, mutta Islannin kärkijoukkueisiin lukeutuvan KR:n kausikaan ei ole sujunut odotusten mukaan ja 26-kertainen maan mestari on vasta seitsemäntenä. KR:n edellinen kotivoitto on niinkin kaukaa kuin toukokuun 14. päivä. Islantilaiset ovat kuitenkin siinä määrin etulyöntiasemassa, että se on kokenut joukkue eurokentillä. SJK:lle tulevan otteluparin merkitystä ei voi liikaa korostaa ja sitä kuvastaa hyvin joukkueen matkustaminen Islantiin jo tiistaina, kaksi päivää ennen ottelua.

EK: Voitto PS Kemistä oli jo hieman vakuuttavampaa tekemistä SJK:lta. Tärkeään kamppailuun olisi ollut huomattavasti haastavampaa lähteä, mikäli edellisestä kuudesta ottelusta olisi tullut vain yksi voitto. Varsinkin SJK:n keskikenttä toimi ottelussa erinomaisesti. Europelit ovat eräänlainen vedenjakaja seinäjokisten kauden suhteen. Toistaiseksi lakeuksilla on riittänyt säpinää, mutta nyt olisi mahdollisuus ”uuteen alkuun”. Eikä vastustaja missään nimessä ole ylitsepääsemätön. Viisi vuotta sitten HJK eteni jatkoon kukistamalla KR:n yhteismaalein 9-1.

VPS on todella suuren haasteen edessä, kun joukkue kohtaa slovenialaisen Olimpija Ljubljanan. Minkälaiset mahdollisuudet vaasalaisilla on edetä jatkoon?

JT: Vaasalaisilla on edessään iso haaste, mutta voimasuhteita on kuitenkin vaikea arvioida ennen otteluita. Aivan Slovenian ykkösseura Mariborin tasoinen joukkue Olimpija Ljubljana ei ole, mutta kovia pelureita joukkueesta löytyy, muun muassa kippari Branko Ilic, joka on edustanut maataan 64 kertaa. Joukkueen valmennuksestakin löytyy mielenkiintoinen nimi. Kroatialainen Igor Biscan muistetaan Sami Hyypiän seurakaverina Liverpoolista, jossa toppari pelasi vuodet 2000-05. Managerina 38-vuotias Biscan on kuitenkin keltanokka ja tämä on vasta hänen uransa toinen pesti. Vaasalaisilla onkin iskun paikka, sillä avausosa Elisa Stadionilla tulee olemaan Olimpijan ensimmäinen Biscanin alaisuudessa.

EK: VPS on Eurooppa liigan karsintojen suomalaisjoukkueista selvästi suurimman haasteen edessä. Olimpija on pienessä käymistilassa ison muutosten jälkeen, kun taas VPS:n peli on toiminut Veikkausliigassa erinomaisesti. Materiaali kääntää vaakakuppia kuitenkin selvähkösti slovenialaisten suuntaan.

Arviosi otteluparien voittajista?

JT: HJK:n uskon menevän helpohkosti jatkoon. SJK–RK taas on iso kysymysmerkki. Seinäjokiset ovat väläytelleet ja joukkueessa on laatua, kunhan pelaajat vaan pääsisivät samalle sivulle ja Facundon kaltaiset turhakkeet pysyvät penkillä. Vepsu on ainoa suomalaisjoukkue, joka lähtee ottelupariinsa altavastaajana, mutta heidän peli on kuosissa, joten uskon vaasalaisten yllättävän askelmerkkejään uuden managerin alaisuudessa etsivän Olimpijan. Klubi ja Vepsu jatkoon, SJK hyytyy lauluun.

EK: HJK:n pitäisi selvittää Nomads rutiinilla, ja samaa voisi sanoa Olimpijasta Vepsun suhteen. SJK:lla on oiva mahdollisuus jatkoon, mutta se vaatisti täydellistä nappisuoritusta. Uskon HJK:n olevan ainoa jatkoon etenevä joukkue suomalaisista.

Kansikuva: All Over Press