Uskomaton futisilta – HJK dominoi, taisteli ja venyi

Torstai-iltana Sonera Stadiumilla tehtiin jälleen suomalaisesta jalkapallohistoriaa, kun HJK kaatoi dramaattisten vaiheiden jälkeen FC Kööpenhaminan maalein 2-1. Klubin voittomaalin teki pelin viimeisellä minuutilla Macoumba Kandji.

HJK pelasi avausjaksolla erinomaisesti niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaan. HJK antoi tuttuun tapaansa vastustajalle ajoittain pallohallinnan ja keskittyi itse puolustamaan tiiviisti. Tämä toimikin todella hyvin, eikä helsinkiläisillä ollut mitään hätää – tuttu kaava aikaisemmista Eurooppa-liigan peleistä.

Edellisen Torino-pelin tapaan HJK pystyi myös itse pitämään palloa, eikä näin joutunut koko ajan ottamaan itse vastaan. Tämä helpotti omaa puolustuspelaamista. Ajoittain HJK nosti myös omaa prässitasoansa ja sai näin aikaiseksi hyviä riistoja sekä Kööpenhaminan heikkoja avauksia.

Ensimmäisellä jaksolla HJK:n puolustuspelissä pisti silmään Sebastian Sorsan pelaaminen. Hänellä oli vastassaan Ruotsin A-maajoukkueen laitalinkki Alexander Kačaniklić, joka on äärimmäisen nopea pallon kanssa ja 1vs1-tilanteissa. Kačaniklićin taidot oli varmasti scoutattu hyvin, sillä Sorsa pelasi koko ajan niin lähellä ruotsalaispelaajaa, että hänelle ei pystytty pelaamaan palloa. Kačaniklić otettiin tauolla vaihtoon.

HJK:n maali avausjaksolla oli malliesimerkki rohkeasti hyökkäyspelaamisesta. Kolmen lyhyen syötön ja Mika Väyrysen rohkean haastamisen ja laukauksen jälkeen pallo ajautui Gideon Baah´lle, joka teki jo toisen maalinsa lohkovaiheessa.

Ensimmäisellä jaksolla kaikki toimi suunnitelmien mukaan.

Tainion loukkaantuminen kostautui

Terrieri Tainio kiitti kotiyleisöä mahdollisesti viimeisen pelinsä merkiksi (AOP)

HJK:n kapteeni Teemu Tainio loukkasi kylkensä ensimmäisellä jaksolla. Ensimmäisen 45-minuuttisen jälkeen hän kävi kättelemässä tuomarit, joten vaihto oli odotettavissa jo tauon aikana. Tainio kuitenkin palasi kentälle vielä toisella jaksolla, mutta siirtyi vaihtopenkillä muutaman minuutin jälkeen.

Tainion vaihto aiheutti HJK:lle isoja ongelmia. Hänen tilalleen tuli kentälle Rasmus Schüller, joka pelasi keskikentän pohjalla yhdessä Robin Lodin kanssa. Lod ja Schüller ovat samantyylisiä pelaajia, joista kumpikaan ei ole parhaimmillaan puolustavassa roolissa topparien edessä. Kun vielä Anthony Annan oli pelikiellossa, joutui HJK pelaamaan näin ensimmäistä kertaa ilman Tainiota ja Annania.

Mika Lehkosuo huomasi myös keskikentän pohjan ongelmat ja vaihtoi kentälle nopeasti Tapio Heikkilän. Heikkilä pelaa normaalisti topparina, mutta nyt hän tuli keskikentän pohjalle. Heikkilä onnistui kentällä varsin hyvin ja teki useita katkoja. Pallollinen pelaaminen ei kuitenkaan ollut Tainion tai Annanin tasolla. Tämä oli myös yksi syy, minkä takia HJK ei toisella jaksolla pystynyt enää pitämään palloa itsellään ja joutui koko ajan ottamaan vastaan.

Ongelmia lisäsi myös se, että Kööpenhamina nosti puolustuslinjasta yhden pelaajan keskikentälle, jonka jälkeen HJK oli lähes aseeton. Myös Nicolai Jørgensenin tulo kentälle vaikeutti HJK:n pelaamista.

Kööpenhamina pääsi myllyttämään lähes koko toisen jakson. Antonio Doblas koppasi kuitenkin muutaman vaarallisen laukauksen ja pariin otteeseen HJK:n puolustus pelasti pallon maaliviivalta. Jatkuva paine ja hyökkäyspelin puuttuminen aiheuttivat sen, että HJK:n linja valui koko ajan alemmaksi ja alemmaksi, jolloin Kööpenhamina pääsi luomaan jatkuvasti vaarallisia hyökkäyksiä. Sama ongelma näkyi HJK:n kolmessa ensimmäisessä Eurooppa-liigan lohkovaiheen pelissä toisella jaksolla.

Sonera Stadium hiljeni 89. minuutin kohdalla, kun Kööpenhamina nousi ansaitusti tasoihin. Tässä vaiheessa katsomossa monella oli varmasti päällimmäisenä ajatuksena, että ”taasko tässä kävi näin?”. Tasapeli ei olisi pitänyt hengissä jatkohaaveita.

Mutta sitten tapahtui jotain poikkeuksellista. Peliä oli pelattu kolme minuuttia yliaikaa ja HJK sai sivurajaheiton Kööpenhaminan päästä. Nopea heitto Robin Lodille, jonka loistava keskitys tavoitti maalin edestä Kandjin. Pusku painui vastustamattomasti alakulmaan. Katsomossa moni hieroi silmään, että voiko tämä olla mahdollista? Kerrankin suomalaisjoukkue nousi jalkapallossa voittoon viime hetken maalilla.

Maalintekijä Kandji pelasi torstaina erinomaisesti, vaikka tuntui olevan välillä tuomarin hampaissa. Maali kruunasi miehen illan ja tämä näkyi myös miehen tuuletuksessa. Samaan aikaan kun Kandji juhli maalia kulmalipun luona, jäi osa HJK:n pelaajista makaamaan kentälle kaikkensa antaneena. Se kertoi siitä, kuinka kovilla HJK toisella jaksolla oli.

Näitä hetkiä ollaan saatu kokea suomalaisessa urheilussa liian vähän (AOP)

Mahdollisuudet jatkopaikkaan

Tappion myötä HJK nosti pistesaldonsa kuuteen. Lohkon kärjessä on yhdeksällä pisteellään Club Brugge. Toisena olevalla Torinolla pisteitä on kahdeksan. Jumbona on Kööpenhamina, jolla pisteitä on neljä. Viimeisellä kierroksella jatkopaikasta taistelevat siis Club Brugge, Torino ja HJK. Tuskin moni osasi tätä odottaa kolmen ensimmäisen pelikierroksen jälkeen.

HJK matkustaa viimeisellä kierroksella Club Bruggen vieraaksi. Periaatteessa jatkopaikka on omissa käsissä. Voitolla HJK nousisi tasapisteisiin Club Bruggen kanssa. Tosin belgialaisten turvana on Helsingistä haettu 3-0-voitto. Tämä tarkoittaa sitä, että HJK:n pitäisi voittaa peli neljällä maalilla tai esimerkiksi 4-1, jolloin se kiilaisi Bruggen ohi varmasti.

Jos HJK ei pysty runsasmaaliseen voittoon, pitää sen toivoa apua FC Kööpenhaminalta. Jos tanskalaisjoukkue voittaa päätöskierroksella Torinon kotikentällään, riittää HJK:lle jatkopaikkaan voitto Club Bruggesta.

Jatkomahdollisuudet ovat siis pienet, mutta HJK on näyttänyt syksyn aikana, että kaikki on mahdollista, kun pelaajien henkinen kantti on vahva.