Kaksi vuotta sitten kaikki lauloivat hänen nimeään, nyt Will Grigg on taas tulessa

Betsafe Logo 10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Kesän 2016 EM-kisat muistetaan monista asioista. Huliganismi, Islannin sensaatiomaiset otteet ja monet muut yllätykset ovat tuoreena muistissamme. Samalla myös yksi pelaaja, joka ei lopulta pelannut kisoissa minuuttiakaan, nousi täydestä tuntemattomuudesta kansainväliseksi sensaatioksi. Yksi kannatuslaulu teki Will Griggistä supertähden ja kisojen puhutuimman yksittäisen pelaajan. Nyt hyökkääjä on jälleen otsikoissa, tällä kertaa jalkapalloilullisista ansioista.

Yksi harmiton video teki Will Griggistä supertähden

Lienee totta, ettei juuri kukaan Brittien saarten ulkopuolelta ollut kuullutkaan Will Grigg nimisestä pelaajasta ennen Ranskan EM-kisoja. Vuonna 1991 syntynyt Grigg oli ja on vieläkin varsin perinteinen alasarjajyrä. Ennen edellisiä EM-kisoja Grigg voitti Englannin kolmanneksi korkeimman sarjatason League Onen maalikuninkuuden ja innokkaimmat odottelivat maaliahneen hyökkääjän kehittyvän jopa Valioliigatason pelaajaksi. Kiitos Griggin maalien, nousi Valioliigassakin muutama vuosi takaperin pelannut Wigan viime kaudeksi Englannin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Kyseisen nousun toinen avainpelaaja oli muuan Jussi Jääskeläinen, joka päätti oman komean uransa muutama viikko sitten.

Griggiä on aina pidetty varsin vallottavana persoonana ja hän onkin ollut aina joukkueensa suosituimpien pelaajien joukossa. Maalitykki nousi nopeasti myös lähinnä rumana ja teollisena rugbykaupunkina pidetyn Wiganin jalkapalloseuran kannattajien sydämiin. Kannattajat jumaloivat uutta sankariaan niin paljon, että internetiin alkoi ilmestyä mitä mielenkiintoisimpia lauluja maaleja takovasta hyökkääjästä. Lopulta yksi viaton, seuran pitkäaikaisen kannattajan Sean Kennedyn julkaisema kappale muutti Griggin elämän lopullisesti. Ysärihitti Freed From Desiren sävelmää mukaillut ”Will Grigg´s on fire” alkoi saavuttaa kovaa suosiota sosiaalisessa mediassa ja ei kestänyt kauaakaan, kun laulu alkoi raikaa jokaisessa Wigan kotipelissä.

Kesällä 2016 koko Eurooppa lauloi Griggin nimeä

Laulun suosio ei lopulta rajoittunut vain Wiganin otteluihin, sillä menevä ja humoristinen laulu alkoi kerätä suosiota ympäri Englantia ja lopulta käytännössä jokaisen Valioliiga-seuran kannattajat hoilasivat kyseistä laulua oman hyökkääjänsä nimellä. Koska kyseinen kappale alkoi saavuttaa valtavaa suosiota, heräsivät myös erinäiset musiikintekijät apajille. Bristolilainen elektropop-duo Blonde teki nopeasti tsäntin pohjalta kappaleen, joka nousi lopulta brittien sinkkulistan kärkipaikoille koko kesän ajaksi. Huumorintajustaan tunnetut irkut ottivat luonnollisesti ilmiöstä kaiken mahdollisen irti. Internetiin levisi useita videoita, joissa hieman miestä vahvempaa nauttineet futiskannattajat soittivat hätäkeskukseen tilatakseen kotinsa edustalle paloautoja Will Griggin ollessa liekeissä.

Kesän 2016 EM-kisoissa kannatuslaulun suosio levisi ympäri Eurooppaa. Siinä missä monen muun maan kannattajat keskittyivät kisojen ulkopuolella pahantekoon, ottivat pohjoisirlantilaiset täysillä ilon irti harvinaisesta EM-lopputurnauspaikasta. Kannatuslaulut raikuivat ja myös muiden maiden kannattajat otettiin iloisesti mukaan karkeloihin. Lopulta Grigg-ilmiö kantautui myös pelaajien korviin ja esimerkiksi Saksan tähtitoppari Mats Hummels hauskuutti toimittajia lehdistötilaisuudessa vastaamalla koko Saksan puolustuslinjan olevan kauhusta kankea Will Griggin edessä. Hummelsin mukaan Saksan pukukopissa oli tapeltu kovasanaisesti ennen Pohjois-Irlanti ottelua siitä, kuka pelaaja pääsisi vaihtamaan pelipaitoja internet-ilmiön kanssa. Grigg itse tuntui suhtautuvan omaan kasvaneeseen statukseensa lähinnä hämmentyneenä. Kesän kisojen jälkeen mies ihmettelikin useaan otteeseen valtavaa suosiotaan twitter-tilillään ja jakoi hymiöiden saattelemana eteenpäin kannattajien mitä oudoimpia videoita ja kuvia.
Grigg on luotettava alasarjahyökkääjä

Grigg siis voitti ennen EM-kisoja Englannin kolmanneksi korkeimman sarjatason maalikuninkuuden ja johdatti Wiganin kohti tarunhohtoista Championshipia. Odotukset olivatkin kovat, vaikka EM-kisareissu oli Griggille lähinnä turistimatka. Paljon ruusuisemmin ei sujunut seuraava kausi Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Wigan oli lopulta sarjataulukossa toiseksi viimeinen tehden vähiten maaleja kaikista sarjaan osallistuneista joukkueista. Myöskään henkilökohtaisella tasolla kausi ei ollut Griggille onnistunut, sillä edellisellä kaudella peräti 25 maalia paukuttanut hyökkääjä onnistui maalinteossa vain viidesti. Grigg alkoi vaikuttaa väliinputoajalta. Hän oli liian hyvä pelaaja Englannin kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle, mutta hänen tasonsa ei tuntunut kuitenkaan riittävän astetta kovempiin karkeloihin.

Samat sanat taitavat päteä myös Wiganiin, sillä juuri nyt The Latics on vahvasti matkalla takaisin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Griggin kausi ei ole kuitenkaan sujunut aivan odotusten mukaisesti, sillä toissakauden maalikuninkaalla on kasassa vasta kahdeksan maalia, mikä on odotuksiin nähden suurehko pettymys. Wiganilla on kuitenkin kasassa varsin mielenkiintoinen ja nimekäs joukkue, sillä James Vaughanin ja Nick Powellin kaltaiset entiset suurlupaukset ovat varmasti monelle brittifutista seuraavalle tuttuja nimiä. Aikoinaan kovin odotuksin tarunhohtoiseen Manchester Unitediin siirtynyt Powell on pelaamassa uransa parasta kautta, sillä keskikenttäpelaaja on tehnyt liigamatseissa jo kolmetoista maalia ja kamppailee samalla koko sarjan maalikuninkuudesta.

Johdattaako Grigg Wiganin eurokentille asti?

Viime viikonloppuna Grigg kuitenkin palasi jälleen kerran otsikoihin. Syynä oli tarunhohtoinen FA Cup, joka osoitti jälleen taianomaisuuttaan neljännen kierroksen otteluissa. Valioliigan keskikastin West Ham matkasi Wiganin vieraaksi ja odotusarvo oli se, että Hammers voittaa ottelun ilman suurempia ongelmia, varsinkin kun päävalmentaja David Moyes päätti juoksuttaa kentälle likimain parhaan mahdollisen kokoonpanon. Toisin kuitenkin kävi, sillä muuan Will Grigg päätti johdattaa joukkueensa viidennelle kierrokselle. Grigg paukutti kaksi maalia, nousi FA Cupin maalipörssin kärkeen ja West Hamin cup-juna pysähtyi ensimmäiselle mahdolliselle asemalle.

Jo nyt lienee varmaa, ettei Griggistä koskaan tule Valioliigapelaajaa, mutta hän on elävä esimerkki internetin voimasta. Jalkapallokenttien puolella hyökkääjä ei vielä ole pystynyt ihmetekoihin, mutta hän on jäänyt ikuisiksi ajoiksi miljoonien jalkapallofanien sydämiin ympäri maailmaa. Ja jo se on saavutus, jota Grigg tuskin koskaan uskoi saavuttavansa.

Kansikuva: Charles McQuillan/Getty Images