GFT rakentaa joukkuetta rauhassa – ”Tämä on ollut tulosten valossa huonoin kausi”

Futsal-liigan mestaruuden kolme kertaa voittanut Golden Futsal Team, lähtee lauantain kotiotteluun seitsemänneltä sijalta. Vastassa on pisteen päässä kahdeksannella sijalla majaileva PP-70, jolle GFT hävisi kauden avausottelunsa 2-3.

GFT on Suomen toiseksi menestynein futsalseura. Sillä on liigamestaruuksien lisäksi viisi Suomen Cupin ja kolme Super Cupin voittoa. Vaikka sen viimeisin liigamestaruus on kaudelta 2008–2009, on se silti suuri tekijä kotoisessa sarjassa.

Joukkueen urheilutoimenjohtaja Panu Autio ei ole tyytyväinen kauden ensimmäiseen puoliskoon.

– Tämä on ollut tulosten valossa huonoin kausi toistaiseksi. Autio sanoo.

– Tekeminen harjoituksissa on ollut hyvää ja laadukasta, mutta peleissä ei ole vielä palaset loksahtaneet kohdalleen. Luottavaisia kuitenkin ollaan.

GFT:n maalivahti Antti Koivumäki on siirtynyt ulkomaille pelaamaan ja se on myös osaltaan vaikuttanut joukkueen esityksiin.

– Viime kauden ykkösmaalivahtimme lähti ammattilaiseksi Romaniaan ja futsalissa maalivadin merkitys joukkueelle on tärkeä. Toki meidän tämänhetkiset veskarimme ovat pelanneet ihan hyvin, joten senkään taakse ei voi mennä.

Joukkueessa ei vielä puhuta mestaruuden tavoittelusta, vaan enemmänkin aina seuraavan ottelun voittamisesta.

– Pystymme voittamaan kenet tahansa, mutta pelit pitää kohdata yksi kerrallaan. Pelaamissamme peleissä on näkynyt se, että voimme voittaa otteluita.

Lauantain ottelusta Autio odottaa tiukkaa taistelua.

– Se ei ole helppo ottelu. Vastassa on fyysinen joukkue, jossa on hyvä vääntäjiä. Meidän täytyy käyttää vahvuuksiamme ja tehdä maaleja, koska se on ollut vähän ongelma tällä kaudella.

Futsalin näkyvyys Suomessa on vielä melko pientä vaikka harrastajamäärät ovat kokoajan kasvaneet. Autio näkee, että parhaiten lajin näkyvyys kasvaa, kun futsalin parissa toimivat ovat ylpeitä lajistaan ja tekemisestään ja kasvattavat sitä kautta tietoutta.

– Suomen mediassa on ehkä vähän konservatiivisuutta melko uusien lajien suhteen. Esimerkiksi maajoukkueen Pohjoismaiden mestaruusturnauksen voitosta ei juurikaan uutisoitu, vaikka se oli aika kova juttu.

2014 Espooseen paluun tehnyt Autio oli Suomen ensimmäinen ulkomailla ammatikseen pelannut futsalpelaaja. Nyt maajoukkueen kaikkien aikojen paras maalintekijä hoitaa pelaamisen oheen myös urheilutoimenjohtajan pestiä Golden Futsal Teamissa.

– Kotimaisten futsalseurojen organisaatiot ovat vielä melko ohuita, pelaajat ovat usein isosti talkoohengellä mukana taustarooleissa. Minulle se on ollut ihan luontevaa. Olen ollut mukana valmennuksessa ja vähän koittanut kartoittaa, ketkä olisivat meille hyviä uusia pelaajia.

GFT:n nuorten joukkue pelaa alle 21-vuotiaiden sarjaa ja miesten liigajoukkue pyrkii pitämään hyvin yhteyttä nuorten joukkueeseen treenipelien ja valmennusjohdon välisten keskustelujen kautta.

– Yritämme pitää tietynlaiset yhteiset perusperiaatteet pelaamisessa ja käytämme lähtökohtaisesti samaa pelikirjaa U21:ten kanssa, vaikka junnujengillä ei ole lähtökohtaisesti samaa mahdollisuutta treenata yhtä ammattimaisesti, Autio toteaa.

Romaniaan lähtenyt Antti Koivumäki on tällä hetkellä Suomen ainoa futsalammattilainen ulkomailla. Aution mukaan suomalaispelaajilla on hyvät mahdollisuudet päästä ulkomaille pelaamaan varsinkin nyt, kun portit ulkomaille ovat auenneet Aution itsensä ja Kampuksen Dynamoa edustavien Mikko ja Jukka Kytölän kautta. Kytölän veljekset ovat pelanneet Italiassa.

Myös maajoukkueen valmentaja, kroatialainen Mićo Martić on avannut hyvien suhteidensa kautta ulkomaiden kenttiä suomalaisille.

– Jos pelitaidot ovat sillä tasolla, että se riittää ammattilaistasolle niin varmasti paikkoja aukeaa. Paljon on kiinni myös pelaajan omasta rohkeudesta. Futsalammattilaisen elämä ei ole niin hohdokasta ja palkkiot eivät ole jalkapallon tasolla, Autio kiteyttää.

– Se vaatii suurta intohimoa ja omistautumista lajille, hän jatkaa.

Autio on itse pelannut Espanjassa sekä Venäjällä ja hän kertookin, että pelaaminen ulkomailla kehitti todella paljon taidollisesti, mutta myös henkisesti. Suomen futsal-liigan hän kertoo menneen paljon eteenpäin taktisessa pelaamisessa, mutta ulkomailla tilannenopeus ja prässipelaaminen ovat vielä paljon edellä. Myös pelaajien taitotaso on vielä korkeampi kuin Suomessa.

– Kun lähdin Espanjaan, Suomessa oli vielä taktinen osaaminen melko lastenkengissä. Nyt Suomessa hyvin valmennetut joukkueet ovat taktisesti jo melko hyviä, Autio kertoo.

Huhtikuussa Autio on maajoukkueen mukana EM-karsinnoissa

Pohjoismaiden mestaruus antoi pelaajille paljon itseluottamusta ajatellen tulevia otteluita.

– Meillä on vahva peli-identiteetti ja hyvin valmennettu joukkue. PM-turnauksen mestaruus antoi vahvistuksen sille.

Kolmoskorista karsintoihin lähtevä futsalmaajoukkue kohtaa Portugalin ja Romanian ja se on joukkueelle todella suuri haaste, mutta Autio näkee sen myös mahdollisuutena. Maajoukkue on leireillyt hyvin ja joukkuehenki on vahva.

GFT – PP-70 Lauantai 17.12.2016 klo 15.00

Opinmäen liikuntahalli

Kansikuva: AOP