Ykkösen Grande Finale – onko KTP:sta Veikkausliigajoukkueeksi?

KTP on hävinnyt kolme viimeistä otteluaan, mutta omaa edelleen parhaat saumat Ykkösen mestariksi. HIFK kärkkyy kotkalaisten virheitä kuitenkin iskuetäisyydellä, kun lauantaina pelataan sarjan viimeinen kierros.

Vuosi 2014 on ollut huima kotkalaisen futiskannattajan silmin. Talvella kaksi riitaisen historian jakavaa seuraa saatiin viimein yhteistyöhön, kun FC KooTeePee ja KTP löivät hynttyyt yhteen. Tulos oli suorastaan pramea, sillä muodostunut FC KTP (edustusjoukkueesta käytetään nimeä KTP) aloitti Ykkösen kauden 13 ottelun tappiottomalla putkella.

Pohjat hyvälle alulle eivät olleet huonot. Sami Ristilän FC KooTeePee sijoittui Ykkösessä viime vuonna kolmanneksi. KTP kuului Kakkosen Itäisen lohkon keskikastiin. Yhdistelmäjoukkue vahvistui kauden alla muun muassa Tuomo Turusella, josta tehtiin myös kapteeni. Huikeimmaksi hankinnaksi osoittautui Seinäjoelta lainattu Jussi Aalto, jonka sopimusta jatkettiin kesällä loppukauden mittaiseksi. Hyökkääjä oli varsinkin alkukaudella kovassa kunnossa ja on iskenyt ennen viimeistä kierrosta 25 maalia. Seurajohto on onnistunut varsin hyvin myös ulkomaalaispelaajien värväyksessä.

Syksyn ratkaisupelien alla Ristilä sai vielä tutun paluumuuttajan, kun MYPA luopui kauden 2013 Kotkassa pelanneesta Valeri Minkenenistä rahahuoliensa vuoksi.

Totaalinen ramppikuume kotkalaisiin on kuitenkin iskenyt. Joukkue on hävinnyt kolme edellistä otteluaan (JJK, Ilves ja FC Jazz). Kymmenestä viimeisestä kamppailusta pisteitä on kertynyt 13. Sarjassa toisena etenevän HIFK:n vastaava lukema on 22.

Vaiherikas historia

Kotkalaisfutiksen lähihistoriaan mahtuu paljon. 2000-luvun alussa seura aloitti uuden tulemisen perinteikkään KTP:n konkurssin jälkeen FC KooTeePeen nimissä. Reserviryhmäksi perustettu ”Vokaalit” pelasi vuonna 2001 Kakkosta ja sai mukaansa monta kaupungin entistä liigapelaajaa. Kaksi vuotta myöhemmin Arto Tolsa Areenalla nähtiin taas liigajalkapalloa. Lähtö alemmas olisi tosin tullut jo heti ensimmäisellä kaudella, mutta tuolloin pelastukseksi koitui FC Jokerien sarjapaikasta luopuminen. Tällä hetkellä viimeiset liigaottelut Kotkassa on nähty syksyllä 2008 Tommi Kautosen aikakaudella.

Syksyllä 2014 kaikki näyttäisi jälleen olevan Kotkassa valmista Veikkausliigaa varten. Arto Tolsa Areena täyttää pelipaikkana liigakriteerit. Fasiliteettejä ja kenttää olisi hyvä nykyaikaistaa, mutta heikoimmasta päästä olosuhteet eivät tule olemaan liigassakaan. Erityisen pääsarjakelpoisen KTP:sta tekevät yleisömäärät. KTP on tuonut lehtereille Ykkösessä keskimäärin 2098 silmäparia per ottelu ja jo tuolla luvulla nousee liigassa keskitasolle. Parhaiten väkeä oli paikalla toukokuisessa Haka-kamppailussa, jonka näki 2859 katsojaa.

Voiko Kotkan ylpeys sitten vielä tuhria mahdollisuutensa liiganousuun? Sami Ristilän joukot kohtaavat viimeisellä kierroksella jo varman Kakkoseen putoajan Jipon. Eroa toisena etenevään HIFK:hon on kaksi ja kolmantena tulevaan PK-35 Vantaaseen kolme pistettä. Helsinkiläiset päättävät kauden FC Jazzia ja vantaalaiset Hakaa vastaan. Suuri ihme tai tarkemmin sanottuna sulaminen saa tapahtua, jos KTP onnistuu tilaisuutensa möhlimään.

”Kabinettinousijat”

Viime viikkojen suurin puheenaihe Veikkausliigan ja Ykkösen osalta ovat olleet ensin mainitun häntäpään joukkueiden taloudelliset tilanteet. TPS näyttää tällä hetkellä vahvimmalta tippujakandidaatilta, mutta FC Hongan ja MYPA:n taloudelliset vaikeudet saattavat sekoittaa vielä pakkaa.

Mikäli espoolaiset eivät liigalisenssiä saa tai kouvolalaiset päättävät olla sitä hakematta avautuu portti Ykkösen toiseksi sijoittuneelle. Seuraava kysymys on tietysti, kuinka hyvin esimerkiksi HIFK liigakelpoisuusvaatimukset täyttää. Joukkue nousi täksi kaudeksi Ykköseen, eikä varmasti odottanut näin nopeaa menestystä. Potentiaalia organisaatiossa on, mutta aika näyttää miten esimerkiksi olosuhdehaasteet saadaan ratkottua.

Ykkösen hopeamitalistin jälkeen protokollassa tulee liigan putoajajoukkue, mikäli paikkoja on edelleen vapaana. Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa tosin halusi Ylen haastattelussa toppuutella hurjimpia spekulaatioita toteamalla, että asioita tullaan pohtimaan tapauskohtaisesti. Suomen pääsarja voidaan hänen mukaansa ensi vuonna pelata myös vähemmällä kuin 12 joukkueella.

KTP mainostaa omilla verkkosivuillaan lauantain ottelua Jippoa vastaan Grande Finalena. Sitä se onkin! Luvassa on upea tapahtuma kovin panoksin, joka sytyttää varmasti sekä katsojat että median. Spektaakkelin näyttämönä toimii Arto Tolsa Areena.