Ykkössuosikki HJK:lla kohta kiire – maalivahti ja hyökkääjä puuttuvat

Mika Väyrynen liittyi HJK:hon Leedsista ja pääsi saman tien tositoimiin Mestarien liigaan (Getty Images)

Mika Väyrynen liittyi HJK:hon Leedsista ja pääsi saman tien tositoimiin Mestarien liigaan (Getty Images)

Hallitseva Suomen mestari HJK lähtee jälleen kerran ykkössuosikkina huhtikuun alussa alkavaan Veikkausliigakauteen. Pelaajaryhmä on laadukas, mutta toistaiseksi vielä varsin kapea.

Mistä maalivahti?

HJK:n monivuotinen ykkösmaalivahti Ville Wallén päätti uransa viime kauteen ja siirtyi joukkueen valmennusryhmään. Vai päättyikö ura sittenkään?

HJK on etsinyt koko talven ajan ykkösvahtia, mutta hiljaista on ollut. Lauantain Liigacupin pelissä HJK:n maalivahtina toimi juuri Wallén, joka pelasi kauden ensimmäisen pelinsä. Jos Wallén pelaa vielä Liigacupin välierän, on se merkki siitä, että hän saattaa edelleen olla joukkueen pelaava maalivahti ainakin alkukauden ajan. Maalivahdin hankinnasta voi esittää perustellusti kovaakin kritiikkiä seurajohtoa kohtaan, sillä tarkoitus oli, että uusi maalivahti olisi ollut joukkueen mukana jo tammikuun alussa. Nuori kakkosvahti Saku Eriksson ei ole vielä valmis liigapeleihin.

Miksi HJK ei ole sitten onnistunut värväämään uutta maalivahtia?

Suomessa pelaavista maalivahdeista TPS:n Jukka Lehtovaara irtoaisi varmasti edullisesti, mutta potentiaalisen maalivahdin loukkaantumishistoria on niin synkkä, että HJK ei ainakaan vielä voi riskeerata tämän suhteen. Jesse Joronen pelasi viime kauden lainalla FC Lahdessa Fulhamista. Nuori maalivahti on Suomen parhaimmistoa, mutta se tiedetään myös Lontoon suunnalla. Jorosen sopimus päättyy tämän kauden jälkeen, mutta Fulham on aloittanut jo jatkoneuvottelut. Ongelmaksi tulee Jorosen kohdalla kansainvälinen siirtoikkuna. Jos siirto ei toteudu huhtikuun loppuun mennessä, voi hän siirtyä vasta elokuussa. Se on liian myöhäistä HJK:lle. Jos HJK haluaa Jorosen itselleen huhtikuussa, tarvitsee Olli-Pekka Lyytikäisen kaivaa taskustaan iso pino puntia.

Ulkomailta tulevat maalivahdit ovat aina kysymysmerkkejä. Talvella testissä kävivät italialainen Paolo Tornaghin ja venäläinen Artur Nigmatullin. Tornaghin pelasi yhden Liigacupin pelin, mutta HJK:lle hän ei kelvannut. Hetkeä myöhemmin Tornaghin sai sopimuksen MLS-liigaan, joten potentiaalia maalivahdissa varmasti on. Nigmatullinin taustoilta paljastui dopingkäry, eikä hän pelannut HJK:ssa edes yhtään testipeliä.

Fakta on se, että Wallén oli niin hyvä maalivahti saamastaan kritiikistä huolimatta, että rima maalivahdin suhteen on asetettu todella korkealle.

Joku suunnitelma HJK:n seurajohdolla on pakko olla. Onkohan esimerkiksi Jorosen kanssa neuvottelut edelleen kesken? Vai voisiko Joronen liittyä joukkueeseen vasta elokuussa ennen europelejä? Sitä ennen maalilla pelaisivat Wallén ja Eriksson.

Puolustus on rautaa

Video: Gideon Baah’n saapuminen Klubiin

HJK:n puolustuslinja vahvistui täksi kaudeksi kahdella kovalla nimellä, kun Veli Lampi ja Gideon Baah siirtyivät helsinkiläisjoukkueeseen. Lampi palasi Suomeen pitkän ulkomaankierroksen jälkeen ja Baah siirtyi Klubiin Hongasta. Kaksikon lisäksi HJK:n puolustuspäässä avainmiehiä ovat topparit Tapio Heikkilä ja Valtteri Moren sekä kokenut laitapakki Sebastian Sorsa. Topparin paikalla voi tarvittaessa pelata myös Markus Heikkinen, joka palasi Lammen tavoin HJK:hon usean vuoden ulkomailla pelaamisen jälkeen. Myös Baah viihtyy topparin paikalla.

Paperilla puolustus on siis erittäin kova, mutta loukkaantumisia se ei juurikaan kestä. Nuori Roni Peiponen saattaa saada vastuuta laitapakkina Veikkausliigapeleissä.

Zenelin saappaat

Keskikentän pohjalle HJK:lla on heittää kaksi kovanluokan pelaajaa: Teemu Tainio ja Markus Heikkinen. Tainio oli viime kaudella Veikkausliigan parhaimmistoa – meno tuskin hyytyy tälläkään kaudella, jos mies pysyy vain ehjänä. Europeleissä päävalmentaja Sixten Boström saattaa hyvin peluuttaa Heikkistä topparina.

HJK:n viime kauden tehomies Erfan Zeneli siirtyi Israeliin ja jätti isot saappaat täytettäväksi. Boströmin papereissa Zenelin ykköskorvaaja on Nikolai Alho. Toisella laidalla paikka on pedattu Demba Savagelle, joka on liigan parhaimmistoa. Keskikentän hyökkäävässä roolissa tällä hetkellä ykkösnimet ovat Rasmus Schüller ja Robin Lod, joita haastaa myös laidalla viihtyvä Sebastian Mannström. Keskikentälle on vaihtoehtoina myös nuoret Obed Malolo sekä Fredik Lassas, mutta heillä on vielä matkaa liigatasoon.

Keskikentällä HJK:lla on selkeitä puutteita. Puolustavassa roolissa Heikkinen ja Tainio ovat liigan eliittiä ja eiköhän heistä ainakin toinen ole aina pelikunnossa. Toisella laidalla Savage ja keskellä Schüller ja Lod ovat liigan eliittiä, mutta Alho tuskin vielä pystyy Zenelin saappaat täyttämään. Myös Mannström on jäänyt HJK:ssa hieman sivuraiteille, eikä omaa roolia ole löytynyt.

Mikään suuri yllätys ei olisi, jos HJK pääsisi kevään aikana sopimukseen loukkaantumisesta toipuvan Mika Väyrysen kanssa. Hän olisi juuri sellainen pelaaja, jonka HJK keskikentälle tarvitsisi. Väyrysen lisäksi tarvetta olisi vielä monipuoliselle ja maaliahneelle pelaajalle, joka pystyisi pelaamaan myös laidalla.

Forssell ei riitä

HJK:n ykköshyökkääjä on ainakin toistaiseksi vielä Mikael Forssell, joka on ollut hyvässä maalivireessä talven peleissä. Muita hyökkääjiä joukkueessa ei ole, joten maalivahdin lisäksi akuutilla hankintalistalla on myös hyökkääjä.

Lauantain Liigacupin pelissä testimies Konan Oussou teki kaksi maalia, mutta häneltä kaivataan vielä lisää näyttöjä. Boströmin papereissa uuden hyökkääjän pitäisi olla erityylinen kuin Forssellin, jolloin heitä voisi peluuttaa kärjessä mahdollisesti myös samaan aikaan. Takuuvarmaa maalitykkiä on vaikea löytää, sillä heidän perässään on jokainen joukkue maailmassa. Jostain sellainen on nyt kuitenkin taiottava.

HJK on suurin mestarisuosikki jo tällä kokoonpanolla, mutta joukkueen tarkoitus on menestyä myös Euroopassa. Siihen nykyinen materiaali ei vielä riitä.

Uusi maalivahti, Mika Väyrynen, monipuolinen keskikenttäpelaaja ja yksi nopeajalkainen maalitykki. Siinä puuhaa HJK:n seurajohdolle kevään ajaksi.

Video: HJK-SJK Liigacupissa 8.3.2014