HJK on saanut yllättävän haastajan mestaruustaisteluun – miten pitkäksi hurja putki venyy?

HJK lähti kauteen suurimpana suosikkina ja helsinkiläiset ovat aloittaneetkin kauden vakuuttavasti. Klubi on kuitenkin saanut haastajan yllättävästä suunnasta, kun IFK Mariehamn on aloittanut kauden loistavasti.

Maarianhaminassa alkoi viime kauden jälkeen uusi luku, kun Pekka Lyyski jätti tehtävänsä joukkueen pitkäaikaisena päävalmentajana. Myös moni avainpelaajista vaihtoi talven aikana maisemaa. IFK:ta povailtiinkin monissa kausiennakoissa sarjan häntäpäähän, mutta uudet päävalmentajat Peter Lundberg ja Kari Virtanen ovat lyöneet epäilijöille luut kurkkuun.

IFK on napannut yhdeksästä ottelusta peräti 20 pistettä ja tappioita ei ole tullut sarja-avauksen jälkeen. Tuore valmennuskaksikko on saanut parsittua joukkueen pelin todella tiiviiksi ja jokaisen pelaajan vahvuudet tiedostetaan. Mariehamnin peli pohjautuu erityisesti tiiviiseen puolustuspeliin, jonka viimeisenä lukkona toimii loistavaa kautta pelaava Waltteri Viitala. IFK on pitänyt maalinsa puhtaana nyt viidessä peräkkäisessä ottelussa. Kokonaisuudessaan maarianhaminalaisten hurja nollaputki on kestänyt jo 485 minuuttia.

Viitalan ohella joukkueen tärkeimpiin pelaajiin kuuluu maalipörssiä johtava Dever Orgill. Jamaikalainen on tehnyt jo kuusi maalia, mikä on yli puolet maarianhaminalaisten osumista. Kukaan muu joukkueen pelaajista ei ole tehnyt yli yhtä maalia.

Kovassa iskussa olevat pelaajat on IFK:n vahvuus, mutta samalla akilleen kantapää. Joukkueen materiaali on kapea eikä kestä pahoja loukkaantumisia. IFK:lla on kaikki saumat haastaa tosissaan Klubi mestaruuskamppailuun. Maarianhaminalaisten on pystyttävä hoitamaan varsinkin kotiottelut kovalla prosentilla, mikä on onnistunut ainakin toistaiseksi. Joukkueen verkkoon ei ole tehty neljässä kotiottelussa vielä yhtään osumaa ja saldona on kaksi voittoa sekä tasapeliä.

Klubi yrittää palata sarjakärkeen

Maanantaina Veikkausliigassa pelataan yksi ottelu, kun HJK kohtaa kotonaan FC Interin. Sarjan kärkikastiin povattu Inter on aloittanut kauden surkeasti, sillä joukkue majailee seitsemän ottelun jälkeen yhdeksäntenä. Maanantain kamppailuun turkulaiset lähtevät allaan kolme tappiota.

Interin suurimmaksi ongelmaksi on muodostunut erityisesti hyökkäyspään pelaaminen. Ongelma on oikeastaan lähtöisin jo joukkueen kasaamisesta. Joukkueen puolustus on Faith Friday Obilorin ja Pape Sow’n johdolla laadukas, mutta hyökkäyksestä puuttuu ne todelliset syömähampaat. Nekään eivät välttämättä auttaisi, sillä joukkueen hyökkäyspelaamisessa on lähes kaikki pielessä. Etäisyydet kasvavat liian suuriksi, yhtenäistä prässiä ei ole ja lisäksi keskikentältä puuttuu pelintekijä, minkä myötä hyökkäykset katkeavat ennen kuin ne ehtivät kunnolla edes alkaa.

Klubi lähteekin maanantain kohtaamiseen suurena suosikkina. Helsinkiläiset ovat aloittaneet kauden odotetun vahvasti ja varsinkin kotikentällä meno on ollut rautaisaa. Kaikki neljä ottelua Sonera Stadiumilla ovat päättyneet HJK:n voittoihin yhteismaalein 12-3.

Ei Klubinkaan kausi ole ollut pelkästään ruusuilla tanssimista. Joukkueen edellinen ottelu vieraissa PK-35 Vantaata vastaan oli lievästi sanottuna vaisu, mutta niin vain kolme pistettä matkasi Helsingin puolelle maalein 2-1. Se on vahvan joukkueen merkki, että pystyy napsimaan voittoja heikollakin pelillä.

HJK lähtee otteluihin yleensä varovaisesti ja pyrkii pitämään palloa mahdollisimman paljon. Joukkue ei yritä hakea erityisen hanakasti nopeaa avausmaalia, vaan pyrkii ratkaisemaan ottelut toisella puoliajalla. HJK:n kahdeksan ensimmäisen ottelun avauspuolikkaiden maaliero onkin 3-5. Klubi on kuitenkin useimmiten ottanut ohjat haltuun jälkimmäisellä puolikkaalla, mistä kertookin maaliero 13-2. HJK on tehnyt yhteensä 16 maalia, joista peräti yhdeksän on syntynyt peliminuuttien 58-74 välillä.

Arvio

HJK jatkaa puhdasta kotiotteluiden sarjaa ja nappaa kolmannen peräkkäisen voiton. Interin mahdollisuudet piilevät nopeissa vastahyökkäyksissä. HJK:n puolustuslinja muuttuu aikaisempiin peleihin verrattuna, sillä Lum Rexhepi on pelikiellossa. Sebastian Sorsa tekee vastaavasti paluun kokoonpanoon, joten Ville Jalasto nähtäneen toisen topparin paikalla.

Avauspuolikas voi olla numeroiden valossa vielä tasainen, mutta HJK iskee toisella puoliajalla voittoon vaadittavat osumat. Pisteet jää Helsinkiin maalein 2-0.

Ottelu alkaa kello 18.30. Tällä kaudella voit seurata kaikki Veikkausliigan ottelut myös Ruutu -palvelun kautta.

Kansikuva: All Over Press