Huuhkaja-raati: Suomi lähtee poikkeuksellisen hyvästä liidosta kriittisiin peleihin – ”Lähtökohdat ovat parhaat tällä vuosikymmenellä”

Viaplay LogoVoit seurata Huuhkajien liitoa Viaplay -palvelun välityksellä

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueella on edessään lähihistorian tärkeimmät ottelut, kun joukkue kohtaa torstaina Kreikan ja sunnuntaina Unkarin. Faneille.comin toimittajat Roope Liimatainen, Jaakko Tiira ja Kalle Tamminen käyvät läpi Huuhkajien asetelmia UEFA Nations Leaguen lohkovaiheen viimeisiin otteluihin.

Minkälaisista lähtökohdista Huuhkajat lähtee ratkaiseviin kamppailuihin?

RL: Erittäin hyvistä, kuten tiedetään. Kreikan pitää tehdä kaksi maalia ja jättää Huuhkajat nollille. Mikäli isäntien verkko heilahtaa kerrankin, on heidän kytettävä tekemään neljä maalia. Pääpiirteissään Kreikan toivo lepää 2–0 -tuloksessa. Vaikka Huuhkajille kävisi Ateenassa kylmät, riittää sunnutain Unkari-kamppailusta tasapeli. Todennäköisyydet ovat nyt loistavasti esiintyneen Suomen puolella ja lohkovoitto siintää kirkkaana edessä. Ainoat sadepilvet ylle tuovat Tim Sparvin, Rasmus Schüllerin ja Jukka Raitalan loukkaantumiset, jotka pitävät koko kolmikon pois Markku Kanervan valikoimasta.

JT: Lähtökohdat ovat parhaat tällä vuosikymmenellä – varsinkin kun elävä Nations League -legenda Teemu Pukki on palannut pelikuntoon ja aurinkoakin kuumempaan sellaiseen. Lähtökohtaisesti huomio kiinnittyy torstain Kreikka-peliin, jossa on mahdollisuus paketoida lohkovoitto. Roope kertasikin skenaariot. Itse taas nostaisin esiin Ratinan mainion näytöksen lokakuussa, jossa Kreikka oli vastaantulija loistavasti esiintyneen Suomen käsittelyssä. Ottaen huomioon, että Suomen maali on pysynyt puhtaana jo neljästi putkeen, tuntuu lohkovoiton hukkaaminen jopa suomalaisesta jalkapalloihmisestä epätodennäköiseltä.

KT: Lähtökohdat ovat tietysti herkulliset, sillä kaksi tappiotakin voi riittää viemään Huuhkajat lohkovoittajana Kansojen liigan pudotuspeleihin. Pelaajistotasolla tilanne ei tosiaan ole aivan paras mahdollinen, sillä erityisesti Tim Sparvia ja myös hienosti viime aikoina pelannutta Jukka Raitalaa kyllä tulee ikävä. Positiivista on kuitenkin se, että valtaosa huuhkajista pääsee otteluun hyvästä vireestä ja joukkueen ympärillä tuntuu olevan juuri nyt liki ennennäkemätön pöhinä.

Suomella on neljän pelin jälkeen neljä voittoa. Mitkä ovat olleet joukkueen suurimmat vahvuudet?

RL: Tiivis puolustus, nälkäinen ja yhteinäinen joukkue sekä kliinisyys maalipaikoissa. Koskemattomana pysynyt maali ja vain kuusi laukausta kohti maalia ovat neljästä ottelusta häikäisevän kova tilasto. Huuhkajat puolustavat joukkueena erittäin hyvin. Toisessa päässä kenttää maalipaikat ovat jääneet välillä turhankin vähiin, mutta pitkälti Teemu Pukin ansiosta ottelut on käännetty silti voitoiksi. Kaikesta tekemisestä huokuu loistava yhteishenki ja luotto omaan tekemiseen.

JT: Tiiviisti organisoitu puolustus on nimenomaan menestyksen kulmakivi. Kehityksen aiempaan voi tuloksien ohella aistia siitä, että aiempi murheenkryyni, eli keskityspallot on saatu neutralisoitua tehokkaasti. Yleisesti ottaen Suomi on näyttänyt olevansa enemmän kuin osiensa summa. Joukkue liikkuu yhtenäisesti ja tekee kaikki ratkaisut kollektiivin kautta.

KT: Markku Kanerva on palannut hullujen vuosien jälkeä perusasioiden pariin. Mixu Paatelainen ja Hans Backe yrittivät tehdä Huuhkajista jotain sellaista, mikä ei sopinut käytettävissä olevalle pelaajamateriaalille. Rive on lähestynyt asiaa toisin ja Kansojen liigassa Suomi on pelannut juuri niin kuin pienen, mutta potentiaalisen maan kuuluukin pelata. Tiivistii kollektiivina puolustavaa Suomea vastaan on vaikea tehdä maalia ja viime otteluissa myös hyökkäyspelaamisessa on ollut nähtävissä selkeää parannusta ja ennaltaharjoiteltuja murtautumismalleja.

Missä Huuhkajilla on ollut eniten parannettavaa?

RL: Viimeisimmässä ottelussa Kreikkaa vastaan ei paljon parannettavaa jäänyt, se oli kerrassaan fantastinen esitys Huuhkajilta. Muutamaa päivää aiemmin Tallinnassa pelattu Viro-ottelu puolestaan ei ollut lainkaan niin vakuuttava työnäyte. Viron tasoista nippua vastaan olisi pitänyt pystyä luomaan enemmän maalipaikkoja, jotta pisteet eivät jää niin pienestä marginaalista kiinni. Onneksi Pukki onnistui räjäyttämään stadionin huutoon lisäajalla. Pallollinen pelaaminen ja maalipaikkojen luonti on kuitenkin se asia, mihin tulee jatkossa kiinnittää huomiota.

JT: Murtautumispelaaminen on Riveluution seuraava kehityskohde. Suomi pystyy ohittamaan prässin hyvin ja pääsee kontrolloidusti viimeiselle kolmannekselle, mutta siellä ajatus on toisinaan pätkinyt. Keskustasta murtautuminen on haastavaa kelle tahansa, mutta Suomella riittää työnsarkaa myös laitamurtautumisissa, jotta vaara-alueille päästäisiin lähettämään palloja kontrolloidusti hyvistä peli-asennoista.

KT: Suomi on pelannut Kansojen liigassa niin hyvin, että mitään selkeitä ja isoja parannuskohteita on vaikea löytää. Suomi ei ole päästänyt neljässä pelaamassaan ottelussa maaliakaan, joten puolustuspeli on toiminut toistaiseksi todella hyvin. Olen samaa mieltä siitä, että vastaiskupelaamisessa kaivataan selkeää monipuolisuutta, sillä pahimmillaan Suomen hyökkäyspelaaminen on ollut melko ennalta-arvattavaa. Kovavireinen Pukki kantaa harteillaan liikaa maalintekovastuuta, sillä toisena hyökkääjänä pelannut Jasse Tuominen ei ole mikään maalintekijä Jumalan armosta.

Ensiksi vastaan asettuu Kreikka, jonka Suomi kohtasi viimeksi. Minkälaista peliä tällä kertaa odotat?

RL: Ottelusta tulee Huuhkajille hyvin suurella todennäköisyydellä edellistä kohtaamista vaikeampi. Kreikan tuore valmentajanvaihdos varmasti herättelee joukkuetta ja valaa uutta taistelutahtoa. Myös se on haaste, ettei Rive tiedä nyt tarkasti miten vastustaja tulee pelaamaan ja ketkä oletettavasti ovat avauskokoonpanossa vastassa. Kreikassa puolestaan tunnetaan nyt hyvin Kanervan metkut. Tästä huolimatta lähtökohta on se, että Kreikan on napattava huippuvireisestä Suomesta kova tulos ja se ei ole todellakaan helppoa.

JT: Kreikka tosiaan on nyt pieni mysteeri, kun Angelos Anastasiadis tuli ryhmän peräsimeen. Kokenut 65-vuotias kreikkalainen on tehnyt hienon uran Kreikan pääsarjassa, jossa hän on valmentanut 15 kauden ajan. Suurvoittoja Anastasiadis ei ole saavuttanut, mutta tehnyt tasaista jälkeä keskikastin seuroissa. Kreikkalaisluotsi on tiukan pelikurin ystävä ja hänet tunnetaan kotimaassaan täsmällisenä pelin organisoijana. Tyyli siis saattaa tuottaa haasteita näin pikaisesti, sillä Kreikka ei ehdi harjoitella montaa kertaa ennen Suomen kohtaamista. Uskoisin kuitenkin, että nimivahva Kreikka ottaa kotiyleisönsä edessä aloitteen ja pyrkii hallitsemaan peliä pallolla, mikä luonnollisesti sopii Suomella mainiosti.

KT: Kreikka-ottelu tulee tuskin tarjoamaan suurempia yllätyksiä. Kotonaan pelaavat helleenit ottanevat pelin hallinnan itselleen ja Suomi puolustaa tiiviissä muodossa pyrkien turhauttamaan kuumaveristen kreikkalaisten peli-ilon. Kaikki paineet ovat Kreikalla, jonka tulee tehdä vähintään kaksi maalia säilyttääkseen jatkopaikkamahdollisuutensa hengissä. Mitä pidemmälle ottelu etenee maalittomissa lukemissa, sen parempi Suomelle. Viimeistään toisella jaksolla Kreikan on pakko ottaa riskejä, mikä sopii mainiosti Pukin ja Pyry Soirin kaltaisille tuulennopeille vastaiskuspesialisteille.

Viimeisenä vastassa on Unkari. Jos lohkovoitto ei ole ratkennut ennen tätä, niin pystyykö Huuhkajat naulaamaan jatkopaikan Budapestissä?

RL: Pystyy, mutta toivon sydämeni pohjasta ettei peli ole enää auki, kun Budapestissä pelataan. Huuhkajien täytyy lyödä naula arkkuun jo Ateenassa. Unkaria vastaan on historiaa näistä tärkeiden pelien epäonnistumisista. Niin upeasti on Kanervan Suomi tähän mennessä pelannut, että tuntuisi pahalta pudotukselta, mikäli Kreikka näistä astelmista kaataisi Huuhkajat parilla maalilla. Muutama viikko sitten Tampereen illassa Huuhkajat oli vielä huomattavasti edellä.

JT: Unkari on mielenkiintoinen ryhmä, joka on ollut murroksessa viime vuosina. Täytyy kuitenkin muistaa, että maa eteni reilut pari vuotta sitten EM-kisojen jatkopeleihin ja joukkueessa on muutamia erittäin laadukkaita pelaajia. Unkarilaisten motivaatio heille merkityksettömässä pelissä on sitten toinen kysymys. Jos Kreikka voittaa Suomen, niin Unkari nousu lohkokakkoseksi ja sitä kautta varsinaisten karsintojen kolmoskoriin vaikuttaa erittäin epätodennäköiseltä.

KT: Jos nyt mennään asioiden edelle, niin syksyinen Unkaria vastaan pelattava ottelu, valtavat panokset ja jättimäisen pettymyksen mahdollisuus. Ei kai historia nyt sentään voi toistaa itseään näin raa’alla tavalla? Mahdollisen Kreikka-tappion jälkeen vierailu Unkarin luona tulee olemaan äärimmäisen haastava paikka, erityisesti henkisesti, sillä jokaisen pelaajan takaraivossa varmasti pyörii ajatus taas yhden arvokisapaikan mokaamisesta. Optimistisempi puoli itsestäni kuitenkin muistuttaa, että täysin ilman panosta pelaava Unkari tuskin tulee otteluun kovin motivoituneena, joten vähintään tasapelin kaivaminen tästä ottelusta pitäisi olla täyttä realismia.

Ketkä yksilöt tulevat olemaan suurimmissa rooleissa tulevissa peleissä?

RL: Keskikentän loukkaantumisten takia Glen Kamaran rooli on entistäkin merkittävämpi. Myös hurjaakin hurjemmassa vireessä olevalla Pukilla olisi nyt loistava paikka nitistää Kreikan mahdollisuudet tekemällä maali. Mikä olisikaan hienompaa kuin katkaista kamelin selkä heti alussa laittamalla pallo isäntien verkkoon. Neljää maalia ei Kreikka tee Huuhkajia vastaan, se on varma. Pallon pitäminen on tärkeää, jotta ei tarvitse vetäytyä omiin ja odotella Kreikan ratkaisuja, siksi nostan Kamaran ohessa myös Robin Lodin.

JT: Pukki on maaliensa myötä kerännyt otsikot, mutta ei ole sinällään mielekästä yksilöidä Huuhkajia liiaksi, koska menestys on tullut juuri kollektiivisen onnistumisen kautta. Tietysti täytyy huomioida se, että nyt edessä ovat lohkon ennakkoon pahimmat pelit, joten alakerran johtajilta Lukas Hradeckyltä ja Paulus Arajuurelta kaivataan onnistumista. Lod on Roopelta hyvä nosto, sillä hän pystyy linkittämään hyökkäyksen ja puolustuksen, jonka lisäksi hänen tempokuljetuksensa tulevat olemaan kovaa valuuttaa vastahyökkäyksissä.

KT: Mielenkiintoista nähdä, miten Rive joukkueensa kentälle juoksuttaa. Keskikentällä on paljon poissaoloja, joten voisiko Roopen ja Jaakon mainitsema Lod jopa siirtyä pelaamaan keskelle tällaiseen tärkeään yksittäiseen otteluun? Hyökkäyspäässä toivoisin näkeväni ikävästä loukkaantumisesta pelikuntoon toipuneen Fredrik Jensenin, joka on astetta Jasse Tuomista monipuolisempi hyökkääjä. Lukas Hradecky on saanut olla näissä karsinnoissa rauhassa, mutta Kreikkaa vastaan Runosmäen Buffon saattaa joutua venymään useaan paraatipelastukseen.

Kansikuva: All Over Press