Jättiläiset kohtaavat Mestarien liigassa: Onnistuuko Dortmund jälleen pysäyttämään Real Madridin?

Mestarien liiga jatkuu kahdeksan ottelun voimin eikä illan mielenkiintoisimmasta kamppailusta ole epäselvyyttä. Vahvasti kauden aloittanut Borussia Dortmund saa vieraita Espanjasta, kun Mestarien hallitseva voittaja Real Madrid vierailee jälleen Westfalenstadionilla, jossa espanjalaisilla on ollut perinteisesti vaikeuksia.

Real Madrid ja Dortmund ovat tulleet toisilleen hyvin tutuksi viime vuosien Mestarien liigan kohtaamisten myötä. Kauden 2012-13 turnauksessa joukkueet kohtasivat peräti neljästi, kun kaksikko arvottiin ensin samaan alkulohkoon ja myöhemmin välierissä. Kotivoiton ja vierastasurin myötä Dortmund oli etevämpi lohkossa ja eteni pudotuspeleihin piikkipaikalta. Välierissä saksalaiset olivat jälleen etevämpiä. Dortmund eteni finaaliin yhteismaalein 4-3.

Real Madrid sai maksettua kalavelkoja seuraavan vuoden turnauksessa, kun joukkueet kohtasivat puolivälierissä. Espanjalaiset nappasivat avausosassa kotivoiton maalein 3-0, mutta Dortmund pisti pelin tiukaksi johdettuaan toista kohtaamista kotonaan avauspuoliajan jälkeen lukemin 2-0. Kovasta loppukiristä huolimatta Real Madrid eteni jatkoon ja lopulta aina turnauksen voittoon asti.

Real Madridin yllä tummia pilviä

Viime kauden Mestarien liigan voittoon sekä La Ligan hopeasijaan päätynyt Real Madrid teki kesällä epätavallisen vähän muutoksia. Kesän ainoa kunnon hankinta oli Juventuksesta kahden kauden jälkeen Madridiin palannut Alvaro Morata. Lähtijöiden listakaan ei ole pitkä, sillä vain Jesé sekä vähälle vastuulle jääneet Alvaro Arbeloa ja Denis Cherysev vaihtoivat maisemaa.

Madridilaisten syksy ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista. Joukkue johtaa toki La Ligaa, mutta otteissa on ollut paljon parantamisen varaa. Kuuden ottelun saldona on neljä voittoa ja kaksi tasapeliä, mutta valkoiset ei ole vielä kohdannut sarjan suurimpia suosikkeja. Tasapelit tulivat juuri kahdessa viimeisimmässä ottelussa, kun madridilaiset jakoivat pisteet niin Villarrealin kuin Las Palmasinkin kanssa. Las Palmasia vastaan Real Madrid teki lähes seurahistoriaa, kun Cristiano Ronaldo vaihdettiin kentältä muun syyn kuin loukkaantumisen takia kentältä pois.

Real Madrid aloitti myös Mestarien liigan hieman yskähdellen, vaikka kahden viikon takaisesta avauspelistä voitto irtosikin. Sporting oli pitkään kiinni todellisessa jättiyllätyksessä, mutta Real Madrid onnistui nousemaan kotikentällään Cristiano Ronaldon ja Alvaro Moratan viime hetkien osumilla lopulta voittoon.

Madridilaisilla on ollut pahoja loukkaantumismurheita pitkin syksyä, kun moni avainpelaajista on kärsinyt pienistä vaivoista eikä joukkue ole saanut juuri parasta avausta mihinkään otteluun. Tiistain kohtaamisesta Los Blancolista puuttuu kaksi erittäin tärkeää palasta, kun sekä Casemiro että Marcelo ovat loukkaantumisten takia sivussa. Varsinkin Casemiron puuttuminen joukkueen keskikentältä on näkynyt karulla tavalla. Brasilialaisen loukkaantumisen jälkeen madridilaiset ovat jämähtäneet kahteen peräkkäiseen tasapeliin, mikä kuvastaa osittain miehen tärkeyttä joukkueen keskikentällä. Marco Asensio ottanee paikkansa avauskokoonpanosta, vaikka espanjalainen on Casemiroa astetta hyökkäävämpi pelaaja.

Dortmund on ollut Real Madridille haastava vastustaja Mestarien liigassa. Valkoiset ei ole voittanut yhtään joukkueiden keskinäisistä kohtaamisista vieraissa, vaan tuloksena on ollut kaksi tasapeliä ja kolme tappiota. Los Blancosin edellinen tappio Mestarien liigan lohkovaiheessa on juuri Dortmundia vastaan lokakuulta 2012. Tämän jälkeen Real on pelannut 22 tappiotonta lohkovaiheen ottelua putkeen.

Real Madridilla oli aihetta juhlaan joukkueiden kohdattua edellisen kerran pudotuspeleissä. Kuva: AOP

Real Madridilla oli aihetta juhlaan joukkueiden kohdattua edellisen kerran pudotuspeleissä. Kuva: AOP

Dortmund luottavaisena haastamaan mestaria

Dortmund lähtee tiistai-illan kamppailuun hyvävireisenä. Sen lisäksi, että joukkue on voittanut kolme viimeisintä Bundesliiga-otteluaan vakuuttavasti, ruhrilaiset kävivät hakemassa tyrmäävän 0-6-vierasvoiton Legia Varsovasta Mestareiden liigan avauskierroksella. Joukkueen maaliero neljästä edellisestä kilpaottelusta on huima 20-2, ja se on dominoinut vastustajiaan käytännössä jokaisessa tämän kauden ottelussaan. Pelaajat ovat sitoutuneita ja noudattavat hienosti valmentaja Thomas Tuchelin luomaa pelisysteemiä, jossa tiettyjen raamien sisällä sallitaan myös vapauksia.

Pientä huolta Dortmund-leirissä on viime päivinä aiheuttanut muutamien avainpelaajien vammat. Valmennusryhmä sai kuitenkin hyviä uutisia ottelupäivän aattona, kun Pierre-Emerick Aubameyang, Andrè Schürrle, Marc Bartra sekä Adrian Ramos todettiin pelikuntoisiksi. Varsinkin Aubameyangin toipuminen kokoonpanoon on valtava asia kotijoukkueelle. Alati vaarallinen gabonilaishyökkääjä on tehnyt tällä kaudella jo kuusi maalia.

Dortmund luotsi Tuchel kertoo valmennusryhmänsä analysoineen vastustajan viime ottelut tarkasti. Realin kirkkaimman tähden, Cristiano Ronaldon, tämän hetkinen vire on herättänyt paikoin keskustelua. Tuchel kuitenkin uskoo lusitaanin olevan iskussa:

– Cristiano on yksi maailman parhaista jalkapalloilijoista ja uskomaton voittaja, joka pystyy auttamaan joukkuettaan jo pelkällä läsnäolollaan. Suurimmat pelit tapaavat saada parhaan irti suurimmista pelaajista, joten valmistaudumme kohtaamaan parhaan mahdollisen Ronaldon,  toteaa saksalaiskäskyttäjä Uefan tiedotteessa.

Dortmund on tunnetusti vahva kotijoukkue. Viime kauden Eurooppa liigassa Die Schwarzgelbe heilutti verkkoa kolmen maalin keskiarvolla kotonaan, maalierolla 24-5. Sen maailmankuulu päätykatsomo, 25 000 kannattajan Gelbe Wand (Keltainen seinä), antaa äänekkään tukensa joukkueelle pelistä toiseen tehden valtavasta, mutta intiimisistä stadionista ikävän paikan vierasjoukkueelle. Westfalenstadion, nykyiseltä nimeltään Signal Iduna Park, on luonnollisesti myyty loppuun jo hyvissä ajoin, joten odotettavissa on loistava tunnelmainen ja hieno jalkapalloilta yli 80 000 katsojan täyttäessä lehterit.

Arvio

Dortmund on joukkueista paremmassa vireessä tällä hetkellä. Se on näyttänyt pystyvänsä haastamaan kenet tahansa kotikentällään, ja se lähtee illan otteluun kovalla itseluottamuksella voittoputken siivittämänä.

Real Madrid on pisteiden valossa pelannut kelpo syksyn, mutta juuri nyt sen pelissä on aavistuksen saksalaisia enemmän kehitettävää. Realin puolustus on näyttänyt ajoittain haavoittuvaiselta. Loukkaantumistilanne tuo myös omat haasteensa Zinedine Zidanen miehistölle. Madridilaisten potentiaali on silti kaikkien tiedossa, ja se on edelleen kiistatta yksi maailman kovimpia seurajoukkueita.

Oletettavasti Dortmund pystyy laittamaan Real Madridin ottelussa ahtaalle. Kummankin joukkueen nykyvireen ja keskinäisen historian huomioiden on täysin mahdollista, että isännät saavat ottelusta myös jotain mukaansa.

Ottelu alkaa kello 21.45. Voit seurata Mestarien liigaa Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa.

Kansikuva: Getty