Huuhkajat kohtaa Unkarin Budapestissä – edessä pakkovoitto

Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa myöhään perjantaina Unkarin EM-karsintojen F-lohkon neljännen kierroksen ottelussa. YLE TV2 lähettää ottelun suorana klo 21.00 alkaen.

Lähtökohdat

Suomi on kolmen pelatun ottelun jälkeen lohkon kolmantena, täydet yhdeksän pistettä karsinnoissa keränneen Pohjois-Irlannin ja lohkokakkosen Romanian takana. Se on saalistanut kolmesta ottelusta neljä pistettä, kuten myös illan vastustaja Unkari. Suomen ensimmäiset kaksi ottelua Färsaaria ja sitten Kreikkaa vastaan olivat tuloksellisesti hyviä, mutta 0-2-kotitappio Romanialle avasi monen silmät siitä, miten kaukana suomalaiset vielä todellisuudessa kisapaikasta ovat. Suomi lähtee nöyränä Budapestin myöhäisillan kamppailuun, josta tuliaisiksi kelpaa ainoastaan täysi pistepotti.

Unkarin pelilliset esitykset ovat sen sijaan olleet nousussa. Viime joulukuussa päävalmentajaksi valittu Attila Pintér sai potkut heti avauskamppailun, tappiollisen Pohjois-Irlanti-ottelun jälkeen syyskuussa, ja Unkarin jalkapalloliitto nimesi tilalle entisen maajoukkuepelaajan Pal Dardain, joka jatkaa tehtävässään ainakin vuoden loppuun asti.

Dardain alaisuudessa Unkari on ryhdistäytynyt. Ensin se taisteli 1-1-tasapelin Romanian vieraana, sen jälkeen tuloksena oli odotettu – mutta niukka – vierasvoitto lohkon jumbosta Färsaarista lukemin 1-0.

Molemmat maat tarvitsevat kipeästi pisteitä jatkopaikkaa ajatellen. Aika Unkarin kohtaamiselle ei ole missään nimessä ihanteellinen, sillä kotijoukkue on saanut valmentajanvaihdoksen kautta peliinsä runsaasti uutta puhtia. Myöskään joukkueiden edellisten kohtaamisten tulokset eivät juuri mairittele Huuhkajia. Edellisistä 15 ottelusta saldona on kolme voittoa, saman verran tasapelejä ja yhdeksän tappiota maalierolla 15-46.

Ottelun ratkaisu

Suomi on ollut aikaisemmissa kahdessa ottelussa Kreikkaa ja Romaniaa vastaan hyökkäyksellisesti melko aseeton. Keskikentällä palloa on pelattu paljon Roman Eremenkolle, joka on pyrkinyt heittämään pelivälineen pystyyn kärjessä viilettävälle Teemu Pukille tai vaihtoehtoisesti astetta nopeammalle Riku Riskille. Eremenkolle ei tunnu juuri jäävän vaihtoehtoja, elleivät laiturit ole nousseet niin leveälle, että ”Roma” pystyisi pelaamaan pallon laitaan, josta yritettäisiin saada keskityksiä maalille. Korkeista palloista ei juuri iloa Huuhkajille ole, sillä hyökkäyspään pääpelivoima ei ole kaksinen.

Romaniaa vastaan Suomella ei ollut varsinaista hätää missään vaiheessa. Suomen puolustus sai avata peliä rauhassa, mikä helpotti paljon pallon saamista keskikentän miehille. Suomi ei ole mukavuusalueellaan silloin, kun vastustaja prässää agressiivisesti.

Suomen suurimmaksi heikkoudeksi ollaan monesta eri kolkasta nostettu erikoistilannepelaaminen. Viime Romania-ottelun avausmaali syntyi kulmapotkusta, jossa Kreikkaa vastaan loistanut puolustaja Jarkko Hurme hoiti miesvartiointinsa huonosti, ja Bogdan Stancu puski vierailijat johtoon. Toisenlaisesta näkökulmasta maalivahti Niki Mäenpää olisi voinut tulla ulos maaliltaan vangitakseen pallon, sillä keskityys suuntautui viiden metrin viivalle. Joka tapauksessa samanlaiset merkkaus- ja kommunikointivirheet eivät saa toistua, jos Suomi aikoo Unkarin kaataa.

Unkari yrittänee ottaa hyvän itseluottamuksen turvin pallonhallinnan itselleen heti alusta alkaen. Joukkue puolustaa kurinalaisesti, ja pyrkii iskemään nopeasti. Pääpaino on kuitenkin nollan säilyttämisessä omassa päässä.

Turhia hienouksia ei nähdä, vaan tässä ottelussa pätee tosiaankin se sanonta, että maalit ratkaisevat. Huuhkajien moderni laitapakki Jarkko Hurme on myös samoilla linjoilla. ”Jos kolme pistettä haluaa saada, on myös maali tehtävä”. Tsekkaa miehen haastattelu tästä kokonaisuudessaan.

Seuraa heitä

Vuoden jalkapalloilijaksi Suomessa valittu Roman Eremenko on Suomen keskikentän – ja koko joukkueen – kiistaton ykköstähti. Mestarien liigaa TsSKA Moskovan riveissä pelaava Eremenko omaa tulisen laukauksen, ja rytmittää Suomen peliä keskikentällä kapellimestarimaiseen tapaan.

Unkarin kapteeni Balázs Dzsudzsák on ryhmän kirkkain tähti. Moskovan Dynamon vasen laituri on alati vaarallinen ripeiden jalkojensa ja erinomaisen laukauksensa ansiosta. Dzsudzsák iski loppuminuuttien elintärkeän tasoitusmaalin Romaniaa vastaan.

Nykyinen Unkarin päävalmentaja Pal Dardai nosti ryhmäänsä takaisin Hoffenheimin hyökkääjän Ádám Szalain, joka osui heti toisessa pelaamassaan ottelussa Färsaaria vastaan. Entinen päävalmentaja Pintér jätti suurimpiin tähtiin lukeutuvan Szalain pois EM-karsintojen avausottelusta, ja sai myös sen takia kosolti kritiikkiä unkarilaiskannattajilta ja maan jalkapallojohdolta.

Arvio

Unkari on kotiedun turvin pienoinen ennakkosuosikki, mutta Suomen pelaajamateriaali on vähintään samantasoinen. Ottelu päättyy Budapestin illassa tasatulokseen 1-1.

Kiskase EM-karsintavetosi sisään Betssonilla mobiilisti. Valitse kohteet futiksen EM-karsinnoista, lyö mobiiliveto 20 euron panoksella ja nauti otteluista tietäen, että et voi hävitä! Jos veto ei siis osu, saat rahasi takaisin ilman kierrätysvaatimuksia. Tsekkaa ohjeet linkin takaa.