Jari Litmanen: ”Olisiko tasapelien vuoro?”

Olympiakos lähtee hakemaan ManUn päänahkaa (Getty Images)

Olympiakos lähtee hakemaan ManUn päänahkaa (Getty Images)

Viime viikolla pelattiin harvinainen neljän ottelun sarja. Itse en muista, että neljän ottelun rykelmä tällä tasolla olisi päättynyt neljään vierasvoittoon. Yleensä ainakin yksi yllätys saadaan mukaan – tai esimerkiksi City-Barca –pelissä mikään tulos ei olisi sinällään ollut yllätys. Ei varsinaisesti myöskään AC Milan-Atletico –ottelussa. Mutta joka tapauksessa: kaikki neljä lohkoykköstä näyttivät lohkokakkosille vahvuutensa ja vieläpä vierasotteluissa.

En usko, että sarja täysin jatkuu tiistaina ja keskiviikkona. Jokaisessa neljästä ottelusta vierasjoukkue on aika selkeästi suosikki menemään jatkoon, mutta erot ovat nyt todennäköisesti pienemmät kuin vaikkapa Leverkusenin ja PSG:n ottelussa viime viikolla tai ulosajon jälkeen ottelussa Arsenal-Bayern.

Viime kauden suurin yllättäjä ja finalisti Borussia Dortmund matkustaa Pietariin tiistaina. Olosuhteet ovat kohtuullisen haastavat jokaiselle vierailijalle Pietarissa ja etenkin tähän aikaan vuodesta. Dortmundin kautta on muutenkin kuvastanut ailahtelevaisuus. Joukkue pystyy edelleen huippuotteluihin, kuten lohkovoitto kivikovassa alkulohkossa osoitti, mutta romahduksia on tullut. Selvä suosikki Dortmund on, mutta italialaisen jalkapallopallon vivahteen Pietariin tuonut valmentaja Spalletti voi hyvin taikoa hyvin pitävän muurin Dortmundia vastaan. Pelityyliään Dortmund ei muuta koskaan, joten hyökkäyspeli edellä Klopp ja kumppanit ovat liikkeellä tiistainakin, mutta juuri tätä Zenit myös odottaa. Tulossa on mielestäni hyvin tasainen ottelu.

Tiistain toisessa ottelussa yli kahdenkymmenen sarjaottelun voittoputkessa porskuttava Olympiakos janoaa isoa päänahkaa fanaattisen kotiyleisönsä edessä. ManU olisi sellainen ja juuri nyt haavoitettavissa. ManU:n ottelut ovat perinteisesti valtavia tapahtumia Ateenassa ja näin on nytkin. Peliä on hehkutettu jo pitkään ja osin tämän vuoksi Olympiacos myös hölläsi kukkaron nyörejä ja hankki koko joukon uusia pelaajia tammikuun siirtoikkunan aikana. Espanjalaisvalmentaja Michel halusi joukkueeseen leveyttä ja sitä hän myös sai. Dortmund on suuri suosikki menemään otteluparista jatkoon, mutta juuri Ateenassa kaikki on mahdollista.

Turkkilaisten kaataminen kotonaan ei ole koskaan helppoa (Getty Images)

Turkkilaisten kaataminen kotonaan ei ole koskaan helppoa (Getty Images)

Keskiviikkona ”aina rauhallisessa” Istanbulissa kohtaavat Galatasaray ja Chelsea. Ottelun suurin huomio tulee kohdistumaan Didier Drogbaan, tosin hulina hänen ympärillään tulee olemaan vielä isompi Lontoon ottelussa. Ottelussa kohtaavat myös vanhat tutut, Jose Mourinho ja Roberto Mancini. Mourinholle ei ole mitään epäselvyyttä siitä, että Galatasaray on todella vaikeasti lyötävissä Istanbulissa. Turkkilaiset pudottivat jatkopeleistä väkivahvan Juventuksen ja jo se kertoo joukkueen iskukyvystä kotona. Mourinho haluaa ensisijaisesti siirtää ratkaisun Lontooseen, joten myös tässä ottelussa on iso tasapelin mahdollisuus.

Keskiviikon toisessa ottelussa ovat vastakkain Schalke ja Real Madrid. Real on ollut todella vahvassa lennossa La Ligassa viime aikoina eikä edes Schalken äänekäs kotiyleisö pysty tätä lentoa pysäyttämään. Real on selvä suosikki jo Saksassa ja vielä selvempi suosikki menemään jatkoon, sillä joukkue on yksi suurimmista ehdokkaista koko kilpailun voittoon. Schalke on sitkeä joukkue, etenkin kotonaan, mutta tasoero lienee tässä otteluparissa liian suuri. Pidän todennäköisenä, että Real ottaa vahvan kiinnityksen paikasta puolivälieriin jo keskiviikkona Gelsenkirchenissä.