Top 10: Suomen tämän hetken parhaat jalkapalloilijat

Faneille.com LogoFaneille.com – Urheilumedian Zlatan.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi Faneille.com päätti listata maamme kymmenen tämän hetken parasta jalkapalloilijaa. Kilpailu kymmenen parhaan joukkoon pääsystä oli tiukkaa ja myös ehdottomia laatupelaajia jäi listan ulkopuolelle. Tämä kertoo siitä, että kaikesta negatiivisuudesta ja jalkapalloomme kohdistuneesta kritiikistä huolimatta piskuinen maamme tuottaa mukavan määrän erinomaisia futareita Euroopan suuriin sarjoihin.

10) Fredrik Jensen

Fredrik Jensen on monelle meille kotimaisen jalkapallon ystävälle melkoinen tuntematon suuruus. Porvoolaisen FC Futuran kasvatti siirtyi jo teini-iässä yhdessä veljensä Richardin kanssa maineikkaan hollantilaisseura Twenten pelaaja-akatemiaan. Twenten akuuttien talousvaikeuksien vuoksi noin 150 tuhannen asukkaan Enschedestä tuleva seura joutui myymään parhaat pelaajansa, mikä avasi näyttöpaikan omille nuorille lupauksille. Jensen nousikin ryminällä seuran ykkösjoukkueeseen pelaten debyyttikaudellaan lopulta 25 liigaottelussa joissa nuori mies onnistui maalinteossa neljä kertaa. Samalla hyökkäävä keskikenttäpelaaja debytoi myös Suomen maajoukkueessa, varsin ikimuistettavalla tavalla. Jensen vaihdettiin sisään vieraspelissä Itävaltaa vastaan ja hän ei ehtinyt olla kauaa kentällä ennen kun hänen laukoma pallonsa upposi kotijoukkueen verkkoon. Nykyisellään Jensenin pitäisi olla maajoukkueemme hyökkäyspelin tärkeimpiä palasia, vaikka päävalmentaja Markku Kanervan alaisuudessa peliaikaa ei ole siunaantunut hurjasti. Parikymppisen Jensenin parhaat vuodet ovat vielä kaukana tulevaisuudesta ja maaliahne keskikentän yleismies tulee varmasti tuottamaan paljon iloa meille suomalaisille maajoukkuepaidassa.

9) Jere Uronen

Jere Uronen oli kohuttu nuorislupaus, joka teki debyyttinsä kasvattajaseuransa TPS:n paidassa Veikkausliigasta vasta 16-vuotiaana. Lopulta ura TPS:n paidassa jäi yhteen puolikkaaseen kauteen, sillä hyvin menneen debyyttikauden jälkeen Uronen jatkoi matkaansa länsinaapurimme suurseura Helsingborgin riveihin. Uuteen sarjaan totuttelu ei vienyt vasemmalta laitapuolustajalta juurikaan aikaa vaan hän nousi heti avauskaudellaan ykkösjoukkueen mukaan ja suurempien seurojen tarkkailulistalle. Jatkuvat pienet vammat hidastivat hieman kehitystä, mutta kesällä 2016 oli aika jatkaa matkaa astetta kovempaan seuraan. Uudeksi osoitteeksi valikoitui belgialainen Genk, jonka riveissä Uronen pelaa käytännössä aina ollessaan pelikuntoinen. Uronen on nyt 23-vuotias ja lopettaessaan uransa reilun kymmenen vuoden päästä hän on hyvin todennäköisesti Suomen kaikkien aikojen paras laitapuolustaja. Kaiken mennessä nappiin Urosella on kaikki ominaisuudet luoda hieno ura Euroopan huippusarjoissa. Suurin este on lasisuus, sillä Uronen on lyhyellä urallaan viettänyt enemmän aikaa vesijuoksualtaassa kuin jalkapallokentällä. TPS-kasvattia on kuitenkin jo nyt kyselty Italian ja Ranskan pääsarjoihin ja siirto Belgiasta eteenpäin lienee vain ajan kysymys.

8) Joel Pohjanpalo

Moni varmasti ihmettelee, miksi Joel Pohjanpalo on tällä listalla näinkin alhaalla. Sijoitus on kieltämättä varsin kyseenalainen, mutta Pohjanpalon nykytasoa on hyvin vaikea arvioida minimaalisen pienestä peliajasta johtuen. On totta, että ”Jolle” on ollut peliaikaansa peilaten äärimmäisen tehokas, mutta valitettavasti peliaika on viimeisen puolentoistavuoden aikana siunaantunut noin neljän täyden jalkapallo-ottelun verran. 23-vuotias Pohjanpalo ei enää ole mikään varsinainen nuori lupaus vaan parhaita pelivuosiaan pikku hiljaa lähestyvä hyökkääjä, jonka pitäisi päästä mahdollisiman nopeasti ympäristöön, jossa häneen luotetaan. Näytöt Saksasta ovat niin vahvat, että mahdollisia ottajia pitäisi olla vaikka kuinka paljon. Viime kesän päätös jäädä Leverkusenin riveihin oli näin jälkikäteen ajateltuna väärä ja toivottavasti mies agenttinsa kanssa katselee uutta seuraa jo heti tammikuun siirtoikkunan aikana. Pohjanpalo on maalintekijä Jumalan armosta ja aidosti laadukkaista maalintekijöistä on aina pulaa hyvissäkin joukkueissa. Maajoukkuepaidassa Jolle on esiintynyt aina kelvollisesti, vaikka viime otteluissa itseluottamuksen ja pelituntuman puute on näkynyt auttamatta maalintekopaikoissa. Pohjanpalon palkka Leverkusenissa on kova, mutta nyt olisi aika miettiä pitkäkestoisemmin uran tulevaisuutta siirtymällä ympäristöön, jossa vastuuta tulee viikosta toiseen.

7) Paulus Arajuuri

Kukapa ei rakastaisi aina kaikkensa kentälle jättävää hymyilevää viikinkiämme? Paulus Arajuuri on muutaman viime vuoden aikana pelannut itsensä jokaisen maajoukkuekannattajan sydämiin periksiantamattomilla otteillaan maajoukkuepaidassa. ”Paukku” menee vahvasti samaan kategoriaan Jere Urosen kanssa siinä mielessä, että kummankin lupaavan pelaajan uraa ovat hidastaneet jatkuvat loukkaantumiset. Arajuuri nousi aikoinaan Veikkausliigan eliittiin IFK Marienhamnin riveissä ennen siirtoaan Ruotsin pääsarjajoukkue Kalmarin riveihin. Kalmarissa Arajuuri esiintyi hyvin ja kesällä 2014 edessä oli siirto Kasper Hämäläisen vanavedessä Puolan suurseura Lech Poznanin riveihin. Arajuuri pelasi Puolassa uransa toistaiseksi parhaat kaudet ja moni odotteli, josko sopimuksettomana pelaajana liikkunut isokokoinen toppari saisi sopimuksen johonkin tasokkaaseen eurooppalaiseen sarjaan. Lopulta mielenkiintoisten huhujen jälkeen kolmen vuoden sopimus Bröndbyn kanssa oli pettymys, mutta nyt Arajuuri saa ainakin vastuuta aina kunnossa ollessaan. 29-vuotias toppari on aloittanut Tanskassa vahvasti, vaikka viikosta toiseen pelikunnossa pysyminen on edelleen Arajuurelle vaikeaa. Bröndby taistelee tällä kaudella Tanskan mestaruudesta ja yksi iso syy sille on vahvasti pelannut suomalaiskaksikko.

6) Teemu Pukki

Teemu Pukki on nuorehkosta iästään huolimatta jo melko kokenut pelimies. Superlupaus nousi aikoinaan kasvattajaseuransa KooTeePee:n edustusjoukkueeseen 16-vuotiaana pojankloppina. Nuori maaliahne hyökkääjä kiinnostaa huippuseuroja ja moni Euroopan isojen sarjojen seura oli nuoren hyökkääjäsensaation perässä. Lopulta ensimmäiseksi etapiksi valikoitui Sevilla, jonka riveissä Pukki pääsi debytoimaan La Ligan puolella tammikuussa 2009. Kaiken piti olla valmiina lopullista läpimurtoa varten, mutta Pukki putosi takaisin Sevillan kakkosjoukkueeseen, jossa otteet olivat heikkoja. Olikin aika palta Suomeen hakemana itseluottamus takaisin Antti Muurisen osaavassa valmennuksessa. Moni muistaa Pukkin upeat maalit Schalkea vastaan, jonka myötä kotkalaishyökkääjä myös siirtyi Bundesliigan mahtiseuran riveihin. Schalkessä Pukki pääsi Raulin oppipojaksi ja vakiovaihtopelaajan rooliin. Kultakutri nousu nopeasti kannattajien suosikiksi, mutta vaihtopelaajan rooli ei tyydyttänyt ja matka jatkui Skotlannin Celticin riveihin. Vähemmän yllättäen fyysinen Skotlanti ei ollut oikea ympäristö heiveröiselle hyökkääjälle, mutta Bröndbyn riveissä Pukki tuntuu löytäneen henkisen kotinsa. Pukki on seuransa kaikkien aikojen kolmanneksi eniten maaleja Superligassa tehnyt pelaaja ja kovaa vauhtia nousemassa perinteikkään Bröndbyn seuralegendojen joukkoon. Huhuja siirrosta Tanskaa kovempaan sarjaan liikkuu tasaisesti, mutta nyt Pukki tuntuu olevan itselleen hyvin sopivassa ympäristössä, jossa onnistumisia tulee melko tasaiseen tahtiin.

Pukki on päässyt harjoittelemaan maalien tuulettelua viime vuosien aikana Bröndbyn paidassa. (AOP)

5) Robin Lod

Robin Lodin kehityskäyrä näyttää vahvasti ylöspäin. 24-vuotias HJK-kasvatti on aina tiedetty lupaavaksi pelaajaksi, mutta nousua maajoukkueen avainpelaajaksi näinkin nopealla aikataululla voidaan silti pitää pienoisena yllätyksenä. Vuonna 2014 Lod valittiin koko Veikkausliigan parhaaksi pelaajat ja mainiot otteet eurokentillä herättivät monen seuran kiinnostuksen. Lod teki hieman erikoisen ratkaisun siirtyessään Kreikan pääsarjan suurseura Panathinaikosin riveihin, mutta jälkiviisaana siirto alkaa vaikuttamaan onnistuneelta. Lod nousi liki välittömästi maineikkaan seuran avauskokoonpanoon ja nyt hän kuuluu joukkueensa parhaiden pelaajien joukkoon. Hyvä otteet Kreikassa ovat herättäneet myös suurempien sarjojen joukkueiden kiinnostuksen ja brittilehdistössä monipuolista keskikenttäpelaajaa on huhuiltu mm. Wolvesin ja Burnleyn riveihin. Älykäs Lod pystyy pelaamaan keskikentällä monessa roolissa ja juuri tästä syystä hän on kiinnostava nimi edellämainittujen seurojen papereissa. Lod on kehittynyt pelaajana vuosi vuodelta, joten on kiinnostava nähdä missä hänen kattonsa oikein menee. Seuraava seurasiirto tulee olemaan äärimmäisen tärkeä, sillä Lodin ikäisen pelaajan ei kannata lähteä ison palkkapussin perässä kuluttamaan vaihtopenkkiä.

4) Tim Sparv

Puhtaasti seurastatuksen puolesta Tim Sparvin ei kuuluisi olla tällä listalla näin korkealla. Sparv on kuitenkin loistava jalkapalloilija, jonka hyvyys ja merkitys on viimeistään tullut selville meille kaikille hänen oltuaan poissa lukuisista Huuhkajien karsintaotteluista. Sparv on näkymätön raataja, joka harvoin kerää suuria otsikoita. Hän tekee kuitenkin kanssapelaajistaan aina parempia viisaalla pelaamisellaan. Nuorempana Sparvia syytettiin liiallisesta alibipelaamisesta, mutta vanhemmalla iällään hänestä on kehittynyt oiva pelin rytmittäjä, joka osaa aina valita oikean syöttösuunnan pallon saatuaan. Sparvin viime vuodet ovat olleet hieman hajanaisia jatkuvien vammojen vuoksi, mutta viime kuukausina hän on taas pelannut isoja minuutteja viikosta toiseen tanskalaisseura Midtjyllandin keskikentällä. Kolmekymppinen Sparv pelaa juuri nyt uransa parhaita pelivuosia, mutta hänen tyyliset pelaajat usein vanhenevat hyvin, joten todennäköisesti saamme nauttia isokokoisen pelimiehen otteista maajoukkuepaidassa vielä useamman vuoden ajan.

3) Niklas Moisander

Niklas Moisander on aina ollut hieman aliarvostettu pelaaja Suomessa, osittain siitä syystä, että hän on pelannut uransa ylivoimaisesti parhaat ottelut seurajoukkuepaidassa. TPS-kasvatin ura on kuitenkin yksi maamme jalkapallohistorian hienoimmista, sillä harva suomalaispeluri on onnistunut pelaamaan isossa roolissa Euroopan huippusarjoissa kymmenen vuoden ajan. Moisander debytoi TPS:n riveissä jo teini-ikäisenä ja suuntasi 17-vuotiaana maineikkaan Ajaxin akatemiaan yhdessä kaksoisveljensä Henrikin kanssa. Ajax olikin se seura, jossa Moisander nousi kansainväliseksi huippupelaajaksi, vaikka väliin mahtui useamman vuoden breikki Zwollen ja AZ Alkmaarin riveissä. Moisander on käynyt hollantilaisen jalkapallokoulun, mikä näkyy miehen pelityylissä. ”Nikke” ei ole se fyysisin puolustaja, mutta pallollisena hän kuuluu koko maailman parhaiden topparien joukkoon. Maajoukkueen kannalta onkin valitettavaa, että Moisander päätti lopettaa maajoukkueuransa juuri päättyneisiin karsintoihin. Paulus Arajuuri ja kumppanit ovat hyviä pelaajia, mutta erityisesti Moisanderin pallollista pelaamista tulee tulevina vuosina varmasti ikävä.

2) Perparim Hetemaj

Jos Moisander on aliarvostettu pelaa Suomessa, samaa voidaan sanoa Perparim Hetemajsta. Italiassa ”Perpaa” kyllä arvostetaan, sillä hänet mainitaan usein sarjan parhaita keskikenttäpelaajia listattaessa. Perpan pelillinen evoluutio kurittomasta yksinpuurtavasta hyökkäävästä laiturista nykyiseksi keskikentän rakkikoiraksi on hurja, mutta onnistunut. Hetemaj ei varmasti olisi pelannut 200 Serie A-ottelua nuoruuden pelipaikallaan, mutta Italiassa ammattitaitoisessa valmennuksessa Perpasta on kehittynyt äärimmäisen fiksu kokonaisvaltainen keskikenttäpelaaja. Hetemaj ei ole tullut tunnetuksi hyökkäyspään tehostsaan, mutta tällä kaudella 12 pelatussa ottelussa on syntynyt kelvolliset tehot 2+3 ja kaksi maalia yhdellä kaudella on samalla Perpan henkilökohtainen ennätys Serie A-kentillä. Hetemajn kohdalla ei voi olla jossittelematta ajatuksella siitä, olisiko hän pystynyt siirtymään vielä Chievoa parempaan seuraan? Perpa on vakionimi jokaisen siirtoikkunan aikana Lazion ja Torinon tapaisiin ylemmän keskikastin seuroihin, mutta vielä ainakin toistaiseksi hän on pysynyt uskollisena Chievolle. Kolmekymppisellä keskikenttämiehellä on vielä useita hyviä kausia jäljellä tankissa ja kaiken kuullun perusteella Chievo tuskin tulee olemaan hänen viimeisin seuransa ulkomaan kentillä.

1) Lukas Hradecky

Suomella on useita hyviä roolipelaajia Euroopan huippusarjojen joukkueisiin, mutta Lukas Hradecky lienee silti ainoa edes etäisesti tähtipelaajan kriteerit täyttävä pelimiehemme. Hradecky on kaikessa hiljaisuudessa noussut Euroopan maalivahtien eliittiin ja on hyvin mielenkiintoista nähdä minkä tason seuraan TPS-kasvatti ensi kesänä oikein tulee siirtymään. Hradeckyä huhuiltiin kesällä Juventuksen ja Benfican kaltaisiin suurseuroihin, mutta Eintracht Frankfurt ei halunnut luopua parhaasta pelaajastaan alle kymmenen miljoonan euron siirtosummalla. Ensi kesänä Hradecky on vapaa agentti, joten kiinnostuneita seuroja on varmasti useita. Mr Clean Sheet lempinimen saanut ”Luke” on loistava reaktiotorjuja, joka on viime vuosina kehittynyt erityisesti pallollisessa pelissä. Nykyisellään Hradecky onkin kokonaisvaltainen huippumaalivahti, jonka pelistä on vaikea löytää suuria heikkouksia. 28-vuotiaana hän on vielä nuori maalivahti, joka pystyy pelaamaan huipputasolla vielä kymmenen vuoden ajan.

Kansikuva: All Over Press