Juhani Ojalalla kaksijakoinen tilanne Venäjällä

Huuhkajatoppari Juhani Ojalan Terek Grozny lähti vuosi sitten Venäjän sarjakauteen suurin odotuksin, mutta peli oli tukossa alusta lähtien ja voitot todella tiukassa. Vasta hyvä kevät pelasti Terekin sarjapaikan, mutta nyt uuden kauden alkuun tilanne on täysin toinen.

Viime kauden alussakin puolustus piti kohtuullisesti, mutta maalinteko oli Terekille tervanjuontia. Nyt sujuu kummassakin kenttäpäädyssä. Viikonloppuna kaatui sarjanousija Arsenal Tula puhtaasti 3-0 ja Terek on viidessä ottelussa tehnyt yhdeksän maalia ja päästänyt vain kaksi. Kymmenellä pisteellä joukkue kolkuttelee sarjataulukon kärkisijoja.

– Olemme tosiaan aloittaneet kauden paljon paremmin kuin vuosi sitten. Valmentaja on vaihtunut niistä ajoista ja se myös näkyy pelaamisessamme, Ojala toteaa.

– Hän on saanut pelaajiin eri asenteen ja tekemisen ilon, mikä näkyy sitten myös tuloksista.

Tadzhikistanilaissyntyinen Rashid Rahimov on entinen Venäjän maajoukkuepelaaja, joka aloitti valmentajanuransa itävaltalaisen Admira Wackerin peräsimessä vuonna 2002. Ennen Terek-pestiään Rahimov on valmentanut Venäjän pääsarjassa myös Amkar Permia – kahteen otteeseen – ja Lokomotiv Moskovaa.

Penkin puolella

Rahimov on tuonut ryhtiä Terekin peliin, mutta Ojalan itsensä kannalta tilanne ei ole paras mahdollinen. Vaihtopenkki on alkukaudesta tullut turhankin tutuksi. Andrei Semenov ja puolalainen Marcin Komorowski ovat pelanneet säännöllisesti keskuspuolustuksessa.

– Oma tilanne on sikäli tietysti huono, etten ole pelannut vielä yhdessäkään pelissä, Ojala myöntää.

– Valmentajalla on omat luottotopparit ja minä en niihin kuulu.

Mitään aikeita maiseman vaihtamisen suhteen Ojalalla ei kuitenkaan ole. Hän on nokkimisjärjestyksessä suhteellisen selvä kolmonen ja kausi on pitkä, joten kahdella topparilla Rahimov tuskin haluaa – tai edes pystyy – vetämään kautta läpi.

– Pitää kuitenkin jaksaa tehdä töitä hyvällä asenteella päivästä toiseen. Näyttöpaikka tulee ihan varmasti sitten jossain vaiheessa ennemmin tai myöhemmin. Pitää vain käyttää se myös hyväkseen.

Vaihtopenkin puoleltakin Ojala jaksaa riemuita joukkueen pelaamisesta tällä hetkellä. Viime kauden säilymistaistelu on takanapäin ja tähtäin nyt ihan eri sijoituksissa.

– Uskon että taistelemme tällä kaudella paikoista ensi kauden eurocupeissa, Ojala sanoo luottavaisena.