Kansainväliset ilmiöt nostattavat suomalaista jalkapallokulttuuria

Jalkapallo on Suomessa kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Suurin yksittäinen syy tähän on tietysti miesten maajoukkue Huuhkajat, joka selvitti tiensä historiallisesti ensimmäistä kertaa arvoturnaukseen. Vaikka taival EM-kisoissa loppuikin alkulohkoon, jättivät maajoukkueen urhot lähtemättömän jäljen kansan sydämiin.

Maajoukkueansioiden ohella suomalainen jalkapallokulttuuri on rikastunut muun muassa UEFA:n Supercupin finaalin myötä. Helsingin olympiastadionilla pelatussa ottelussa Real Madrid voitti Eintracht Frankfurtin 2-0. Saksalaisjoukkue ei tietenkään aivan loistokkaimpaan maailman kärkeen kuulu, mutta Espanjan pääkaupungin klassikkojoukkueella on Suomessakin lukuisia kannattajia. Tapahtumaa todisti paikan päällä yli 31 000 maksanutta katsojaa, joista tietysti valtaosa oli suomalaisia jalkapallon ystäviä.

Tällä hetkellä helsinkiläinen HJK pelaa Eurooppaliigan lohkovaiheessa, jossa se kohtaa muun muassa espanjalaisen Betisin sekä italialaisen AS Roman. Isojen huippujoukkueiden vierailut Suomessa ovat jotain sellaista, mitä täällä pohjoisessa ei ole ainakaan kilpailullisissa tapahtumissa totuttu näkemään. Vaikka tulos onkin ollut laiha, yleisö on silti halunnut stadionin lehtereille todistamaan huippujalkapalloa kotimaan kamaralla.

Kansainvälisen menestyksen ja huomion lisäksi suomalaiset seuraavat intohimoisesti kotimaista sarjaa Veikkausliigaa ja usean eri kaupungin joukkueet ovat saaneet paikallisen yleisön liikkeelle liki ennennäkemättömällä tavalla. Laji herättää keskustelua myös itse pelin ulkopuolella ja ilmiöt sekä tapahtumat saavat yhä enemmän palstatilaa erilaisista julkaisuista.

Suomessa myös erilaiset jalkapallodokumentit ja sarjat ovat olleet ihmisten huulilla. Muun muassa dokumenttisarja Sunderland ’Til I Die ja henkilöihin kiteytyvät dokumentit Cristiano Ronaldosta sekä viimeisimpänä Erling Braut Haalandista tuovat lajin parhaat suomalaisten silmien eteen ennennäkemättömällä tavalla.

Norja on Suomen pohjoinen rajanaapuri ja pohjoismaa siinä missä Suomikin, joten tästäkin syystä norjalaispyssy Haaland on kiinnostava hahmo meikäläisten keskuudessa. Myös suomalaiset huiput keräävät mainetta ulkomailla tänäkin päivänä. Vaikka Sami Hyypiä ja Jari Litmanen ovatkin jo lopettaneet, tilalle on tullut Lukas Hradeckyn ja Teemu Pukin kaltaisia kulttipelureita. Heitä rakastetaan omissa seurajoukkueissaan.

Huippufutis on suomalaisten mieleen

Myös ulkomaiset jalkapallosarjat kiinnostavat ja monilla onkin omat suosikkijoukkueensa ja -pelaajansa ulkomailla. Olihan vielä joitain vuosia sitten aika, kun suomalainen huippufutis oli valovuosia jäljessä maailman kärkeä. Monet vihkiytyivätkin esimerkiksi Bayern Münchenin, Liverpoolin, Ajaxin tai FC Barcelonan kannattajiksi ennen kuin oman kaupungin joukkue tai Huuhkajat alkoi pärjätä mainittavan arvoisella tavalla.

Monet, oikeastaan kaikki, maailman huippuliigat ovat katsottavissa Suomessa erilaisten suoratoistopalveluiden kautta. Tämä tietysti on helpottanut osaltaan maailman parhaan jalkapallon seuraamista. Suomalaiset voivat seurata Valioliigaa, La Ligaa, Bundesligaa, Serie A:ta ja monia muita pienempiä sarjoja suorina lähetyksinä – usein myös suomeksi selostettuna ja studio-osioden kera.

Samassa tahdissa jalkapallon seuraamisen kanssa Suomessa ovat yleistyneet myös lajiin liittyvät yhteisölliset elementit. Muun muassa kaveriporukan illanviettojen yhteydessä tapahtuva vedonlyönti on Suomessa suosittua ja jalkapallo on yleinen veikkaamisen kohde. Suomalaisyleisölle vedonlyöntiin on monia eri palveluntarjoajia ja yksi niistä on Griffoncasino. Heidän palveluistaan löytyy muun muassa livepelaamiseen soveltuva Football Studio game shows -osiosta.

Suomi oli pitkään jalkapallon kääpiövaltio, mutta viimeaikainen pienikin menestys on nostanut lajin arvostuksen uusiin mittasuhteisiin. Pelaajia arvostetaan entistä enemmän ja maajoukkueen kantavista voimista on tullut suomalaisten suosikkeja. Tämä positiivinen kehitys on tietysti poikinut hyviä asioita lajin pariin, sillä uudet nuoret toivot saavat näyttöpaikkoja pääsarjoissa ja suomalaiset pelaajat herättävät aiempaa enemmän kiinnostusta maailmalla.

Urheiluklisee ”onnistumiset ruokkivat onnistumisia” pitää paikkansa nimenomaan suomalaisen jalkapallon kohdalla, sillä pitkään murheen alhossa vaeltanut laji on saanut tuulta purjeisiinsa ja seilaa tällä hetkellä vahvassa myötätuulessa kohti isompaa kansainvälistä huomiota.