Veikkausliigan voimasuhteet alkavat hahmottua: ”Maalipörssin voitto on kolmen kauppa”

Veikkausliigan alkukausi on ollut todella mielenkiintoinen ja jyvät alkavat hiljalleen erottua akanoista. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen käyvät nyt alkukautta läpi yksilöiden osalta.

Kuka on ollut Veikkausliigan alkukauden paras pelaaja?

JH:  Atomu Tanaka on ollut tehoiltaan ja peli-ilmeeltään ykkönen, mutta lähellä häntä on myös RoPS:n Boris Kokko, joka on maaliensa lisäksi pelannut erinomaisesti. Maalitykki luo fiksuilla liikkeillään ja vahvalla pallon suojaamisellaan tilaa myös muille pelaajille hyökkäyskolmanneksella. Puolustuspäästä esiin on pakko nostaa FC Interin Friday Faith Obilor. Uljas toppari on suurin syy, miksi joukkueella on edes kahdeksan pistettä. Paikkaa jatkuvasti heikon keskikentän keskustan hölmöilyjä. Ottaa pallollisenakin pelaajana isoa roolia ja potkii muita pelaajia eteenpäin.

EK: Tanaka on ollut loistava ja japanilainen on kokonaisvaltaisesti sarjan paras pelaaja tällä hetkellä. Tanakalta ei käytännössä löydy heikkoja osa-alueita ja tällä kaudella tehot hyökkäyspäähän ovat olleet huimia. Kausi on tosin sen verran nuori, että tässä vaiheessa yksittäisillä peleillä on todella suuri rooli, joten parhaan pelaajan määrittäminen on haastavaa. Tanaka on kuitenkin toistaiseksi ollut ylivoimaisesti paras.

Kuka on ollut suurin yllättäjä?

JH: Ville Saxman on noussut upeasti RoPS:n keskikentän herraksi, kun kapteeni Antti Okkonen loukkaantui kauden kynnyksellä. Ollut joukkueen parhaita pelistä toiseen ja tehojakin on tullut yhden maalin ja kahden syötön verran viiden ysikymppisen aikana. Suorituksen kovuutta korostaa se, että ennen mies nähtiin pääsääntöisesti laidalla.

Lahden nuori hyökkääjä Jasse Tuominen on ollut toinen positiivinen yllättäjä. Moni odotti ennen kautta pelaajalta läpimurtoa, mutta harva uskoi miehen takovan kolme maalia heti kauden alkuun.

EK: Jessen mainitsema Tuominen on ollut suurin yllättäjä. Viime kaudella Ykkösessä synti seitsemän osumaa 19 ottelussa, mutta kuluvalla kaudella Veikkausliigan neljässä ottelussa maaliverkko on soinut kolmesti. 20-vuotias hyökkääjä on jäänyt maaleitta vain yhdessä ottelussa ja kantaa valtavan suurta roolia Kuhnureiden hyökkäyksessä.

HIFK:n Juho Mäkelä ja KuPS:n Gbolahan Salami tiedettiin koviksi maalintekijöiksi, mutta olin lähtökohtaisesti varsin skeptinen molempien onnistumisen suhteen. Mäkelä on kuitenkin sulautunut HIFK:hon täydellisesti ja iskee kovalla prosentilla osumia vitosen viivan sisältä. Salami on väläytellyt potentiaaliaan ja näyttänyt, miksi teki Nigeriassa niin paljon maaleja.

Keneltä odotat vielä nähtyä enemmän?

JH: FC Interin Guy Gnaboyoun on pakko parantaa. Pakko. Miehen pitäisi olla joukkueen tähti, mutta tehoja ei ole tullut yhtään ja peliesitykset ovat olleet heikkoa sooloilua. Myös Interin toisesta kärjestä Benjamin Källmanista odotettiin sateentekijää hyökkäykseen preseasonin mahtavien otteiden vuoksi. Ei ole nauttinut enää kuitenkaan Job Dragtsman täydestä luottamuksesta. Superlupauksen aika koittanee kuitenkin vielä ja maalisarake ei jääne yhteen.

HJK:n paluumuuttaja Mikael Forssell ei ole päässyt näyttämään sarjapeleissä vielä mitään. Cupissa legenda osunut kahdesti alasarjajengejä vastaan. Huutaa lisää vastuuta. Harva kehtaisi passittaa Suomen kaikkien toiseksi parasta maalintekijää vain kolmeksi minuutiksi kentälle, niin kuin Mika Lehkosuo pelistä toiseen.

EK: SJK:sta voisi melkein nimetä kenet vaan, mutta varsinkin Roope Riskiltä ja Alexei Eremenko juniorilta on syytä odottaa parempaa suorittamista. Seinäjokelaisten tehokkuus nojaa pitkälti tähän kaksikkoon ja tulos näkyy sarjataulukossa. Duolla on kuitenkin valtavasti potentiaalia parempaan ja se tullaan varmasti näkemään vielä kauden edetessä.

KuPS:n Azubuike Egwuekwe oli talvella lähellä siirtoa Valioliigaan, mutta se kariutui viime hetkillä. Odotukset topparia kohtaan oli huipussa, mutta toistaiseksi nigerialainen ei ole esiintynyt Veikkausliigassa kummoisesti. Hyvänä esimerkkinä on Mäkelän iskemät maalit torstain kohtaamisessa. Kausi on tosin vielä alussa, joten Egwuekwe tullee parantamaan, kunhan on sopeutunut sarjaan kunnolla.

HJK:n maalivahtitilanne puhututti paljon ennen kauden alkua. Uskotko Klubin luottavan Thomas Dähneen koko kauden?

JH: En usko. Saksalainen ei kuitenkaan ole niin rautaa ollut, että hänellä uskaltaisi Eurooppaliigan lohkossa pelata, joka lienee seuran tavoite tuolla miehistöllä. Tehnyt liikaa hasardeja vuoden aikana. Veikkaan, että ykköskassaria kartoitetaan koko ajan. Etenkin kun Dähnen varamiehet ovat vielä pikkupoikia.

EK: Dähne on esiintynyt toistaiseksi kohtalaisesti, mutta saksalainen ei ole joutunut vielä suuriin testeihin. So far so good voisi sanoa, mutta uskon edelleen HJK:n lähtevän maalivahtihankinnoille ennen europelejä. Karsinnoissa kaikki on niin pienestä kiinni, että pieniinkään virheisiin ei ole varaa. Dähnellä on kuitenkin ollut jo paljon aikaa näyttää osaamisensa, mutta merkittävää kehittymistä ei ole tapahtunut.

Ketkä pelaajat tulevat taistelemaan maalipörssin voitosta?

JH: Maalipörssin voitto on kolmen kauppa. Viime vuoden ykköspyssyt Boris Kokko ja Juho Mäkelä ovat jo osoittaneet, että he taistelevat maalikuninkuudesta jälleen. Mäkelällä on vanhoilla päivillään uskomaton vainu boksissa. Kolmantena mukaan nousee Roope Riski, kunhan SJK saa pelin uomiinsa. Yksi maali tähän mennessä on Riskille varmasti pettymys miehen laukaisumäärällä. HJK:n  Alfredo Morelos voi olla kisan villi kortti, mutta häneen en vielä rahojani kuitenkaan laittaisi. Kolumbialaisen tahdin on pakko hyytyä jossain kohtaa.

EK: Jyvät alkavat hiljalleen erottua akanoista ja maalipörssin kärki alkaa saamaan muotoaan. Viime kauteen verrattuna ainakin pari samaa hyökkääjää tulee olemaan maalipörssissä korkealla, kun Mäkelä ja Kokko ovat osoittaneet olevansa kovassa iskussa. Alfredo Morelos on iskenyt palloa kovalla prosentilla sisään, mutta HJK:ssa maalit jakautuvat astetta tasaisemmin, mikä syö hieman kolumbialaisen tehoja. Myös KuPS:n Salami on varmasti korkealla maalipörssissä, koska tehoja on tullut hyvin jo alkukaudella. Tahti tulee tuskin kovin paljoa hiljenemään, kun kelit lämpenevät ja pelituntuma on parempi.

Veikkausliiga jatkuu tänään kolmen ottelun voimin. Alla on kuumimmat kysymykset jokaiseen kamppailuun liittyen.

Jatkaako Kuqin sirkus seinäjokelaisten alamäkeä?

SJK:n kausi on alkanut surkeasti. Joukkue on jäänyt jo 11 pistettä HJK:sta, mutta seinäjokelaisilla on yksi ottelu vähemmän pelattuna. Nyt pelin henki on hyvin yksinkertainen: SJK:n on pystyttävä ottamaan voitto, millään muulla ei ole mitään merkitystä. Perjantaina vastaan asettuu toiseksi viimeisenä majaileva PK-35, joten kyseessä on jopa legendaarinen kuuden pisteen ottelu. Vantaalaiset ovat pelanneet ajoittain erinomaisesti, mutta onnistumiset ovat toistaiseksi karttaneet nousijajoukkuetta ja tuloksena on vain yksi voitto viidestä pelistä. Perjantaina onkin luvassa todella mielenkiintoinen kamppailu.

Saako edes HJK kemiläiset liikkeelle?

PS Kemin yleisömäärät ovat puhututtaneet paljon. Sarjanousija pelaa ensimmäiset kotiottelunsa evakossa ja kaksi ensimmäistä peliä on vetänyt yhteensä vain 903 katsojaa. HJK:n ja perjantai-illan luulisi saavan myös yleisöä hieman enemmän lehtereille. Tällä kertaa Kemi pelaa Rovaniemen sijaan Oulussa.

Itse otteluun HJK lähtee luonnollisesti suurena suosikkina. Klubi ei ole hävinnyt viidestä ottelusta vielä ainuttakaan, mutta myös Kemin alku ollut vähintään kohtalainen. Sarjanousija on hävinnyt kolmesta ottelustaan vain yhden, kun tappio SJK:lle kääntyi lopulta kemiläisten voitoksi. Klubi on voittanut kaikki kolme kotiotteluaan, mutta vieraista ei täyttä pistepottia ole vielä irronnut kahdessa ottelussa.

Dominoiko Ilves Tammelassakin?

Ilves on aloittanut kauden loistavasti. Kahdesta vierasottelusta tuloksena on kaksi ottelua ilman päästettyä maalia. Tulos on kova, sillä tamperelaisten preseason sujui todella vaisusti. Viime kaudella Ilves voitti vain neljä peliä vieraissa ja nyt kasassa on jo puolet tuosta määrästä. Perjantaina haaste on tosin kova, kun vastaan asettuu kolmantena majaileva IFK Mariehamn. Saarelaiset ovat neljän ottelun tapiottomassa putkessa. Mainiosta pistepotista huolimatta IFK on kärsinyt hyökkäyspään tehottomuudesta. Maarianhaminalaiset ovat tehneet viidessä ottelussa vain neljä maalia, joista kolme on syntynyt Devir Orgillin toimesta. Vastaavasti IFK:n verkkoon on tehty vain kolme osumaa, mistä kuuluu suuri kiitos erinomaisesti torjuneelle Waltter Viitalalle.

Kierros alkaa kello 18.30. Tällä kaudella voit seurata Veikkausliigaa myös Ruutu -palvelun kautta.

Kansikuva: All Over Press