Kävelyä vetten päällä – Eusebion laboratorio toimii Real Sociedadissa

Ammoisina aikoina, vuosia, vuosia sitten yläasteaikainen uskonnon opettajani torui allekirjoittanutta, ettei ”Herramme nimeä saa käyttää väärin”. Tuosta päivästä lähtien olen tätä ohjenuoraa noudattanut ankarasti, samalla takaraivossani jyskyttäen nuo sanat. Mutta nyt on tullut se hetki, mikä olisi ehdottomasti tuon säännön rikkomisen arvoinen. Sillä Eusebio Sacristán Mena on La Liga -seura Real Sociedadin uusi vapahtaja, Jumalasta seuraava.

Tai ehkei nyt ihan raamatullinen hahmo, mutta erittäin merkittävä joka tapauksessa. Rima, jonka Eusebion piti päävalmentajana ylittää ei ollut häävin korkea. Rimaa ei itse asiassa edes ollut. Olisi riittänyt, että Eusebio olisi päässyt kuvitteelliselle korkeushyppypatjalle ja fanit ja seura olisivat olleet tyytyväisiä. Mutta hän ei tyytynyt vain ylittämiseen, se haluttiin tehdä selvästi ja silmiä hivelevällä tavalla.

Syy riman matalaan korkeuteen oli Real Sociedadin päättävien elinten hirvittävä kananmunapieru, jonka seurauksena seuran ruorissa sai hääriä luvattoman pitkän ajan (lähes vuoden) David Moyes. Toisaalta, joukkuetta on luotsannut 2000-luvulla myös Chris Coleman, joten ihan linjassa tässä päätöksessä kai mentiin. Eikä mitään henkilökohtaista kumpaakaan herrasmiestä vastaan, mutta Moyesin ajasta kaiken oleellisen kertoo voittoprosentti, joka oli 28,57.

Kasvava valmentaja

52-vuotias Eusebio on loistava esimerkki siitä, miten kasvaa jalkapallovalmentajana järkevästi ja maltilla, unohtamatta kuitenkaan lopullista päämäärää. Jalkapalloileva maailma tuntee aivan liian monta huonoa esimerkkiä siitä, kuinka entinen pelaaja olettaa marssivansa pääsarjajoukkueen peräsimeen ja olevansa Napoleonin kaltainen valloittaja. Jokaisen jalkapalloa seuraavan onneksi Eusebio ei antautunut moiseen.

Sacristán pelasi aktiiviurallaan hyvästi yli 500 ottelua muun muassa Valladolidin ja Barcelonan kaltaisissa seuroissa ja hän viiletti ammattilaisnurmilla 20 vuoden ajan. Tämä ei silti tarkoittanut, että hän olisi tulevaisuuden huippuvalmentaja. Esuebio aloitti valmennusuransa ruohonjuuritasolta ja perusti jalkapallokoulun 6–12-vuotiaille junioreille. 2003–2008 hän vietti rakkaassa Barcelonassaan silloisen päävalmentajan Frank Rijkaardin taustatiimissä. Heikosti menneen Celta-pestinsä jälkeen suuntasi Eusebio polkunsa jälleen Kataloniaan ja valmensi usean kauden ajan Barcan B-joukkuetta, jonka jälkeen oli aika pelastaa kaunis seura nimeltään Real Sociedad de Fútbol kurimuksesta.

Kurssin kääntäminen

Merkittävää La Realissa työskentelyssä ei ole ollut kurssin kääntäminen jo heti ensimmäisellä kauden puolikkaallaan 2015-16, vaan tapa, jolla Eusebio operoi nykyisin. Tilastot kertovat tässäkin tapauksessa paljon: jos joukkue pitää palloa keskimäärin enemmän kuin Real Madrid voitanee puhua pallonhallintaan perustuvasta pelitavasta. Syöttöprosentti ottelua kohden on lähes 81 ja joukkue pyrkii pelaamaan vastustajan hyökkäyskolmanneksella.

Karrikoidusti ajateltuna Eusebio on tuonut olennaisen osan Barcelonaa La Realiin, mutta mistään varsinaisesta mini-Barcasta on turha puhua. Sociedadissa arvostetaan baskimaiseen tyyliin fyysistä ja työteliästä joukkuetta, jota Eusebion poppoo on.

Pelinrakennusvaihe perustuu jo klassiseksi muodostuneeseen leveällä pelaaviin toppareihin ja heidän väliin, tai lähelle, tippuvaan puolustavaan keskikenttäpelaajaan. Eusebio haluaa joukkueensa pelaavan leveällä, kun pallo on omalla joukkueella eli hallita tilaa mahdollisimman selkeästi. Mainitsemisen arvoista on myös toimivat syöttökombinaatiot ja pelaajien sijoittuminen siten, että mahdollisimman iso osa kentästä on pelikolmioiden täyttämiä. Laitaeteneminen on suuressa roolissa Eusebion filosofiassa.

Työmaata on

Real Sociedad voitti viime maanantaina Malagan vieraissa 2–0 ja on 18 pelatun kierroksen jälkeen La Ligassa viidennellä sijalla. Vaikka peli on hyvin uomissaan ja Euro-paikka on hyvin realistinen tavoite, löytyy pelaamisesta silti rutkasti parannettavaa.

Keskimääräiseen pallonhallintaprosenttiin (55,3) suhteutettuna La Real laukoo saman verran kuin Deportivo de La Coruña (12,4 vetoa ottelua kohden), vaikka pallonhallinta ja onnistuneet syötöt ovat selkeästi Sociedadin eduksi. Ja Depor, kun ei ole ollut mikään varsinainen pisterohmu tällä kaudella.

Myös otteet ovat ajoittain ailahdelleet todella rajusti. La Real on esimerkiksi pessyt Atletico Madridin kotikentällä 2-0, mutta ottanut vieraskentällä aiemmin mainitulta Deportivolta rehellisen turpareissun 5–1-lukemin.

Eusebio Sacristán on luonut San Sebastián ylpeydelle paljon uutta ja kokeilulaboratorio tulee todennäköisesti jatkumaan. Villeimmät spekulaatiot ovat viemässä espanjalaisluotsia Barcelonan peräsimeen Luis Enriquen seuraajaksi. Tämä olisi täysin looginen lopputulema ottaen huomioon Eusebion barcalaisuuden niin pelitavallisesti kuin ajatusmaailmallisestikin.

Unibet TV:sta katsot kauden kaikki La Liga -matsit – rekisteröidy asiakkaaksi ja nauti huippufutiksesta!

Kuva: Getty.

Lähteet: Whoscored ja Wikipedia.