Kisaraati: Ennakkosuosikit hakevat vielä askelmerkkejä – ”Yksikään mestarisuosikeista ei säväyttänyt”

EM-kisojen ensimmäinen kierros on lähes kokonaan pelattu ja toistaiseksi on nähty monia mielenkiintoisia otteluita. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Jaakko Tiira, Roope Liimatainen sekä Eemeli Kosonen tekevätkin nyt pienen katsauksen ennakkosuosikkien ja yllättäjien otteisiin.

Lähes kaikki joukkueet ovat jo aloittaneet taipaleensa EM-kisoissa. Mitkä joukkueet ovat toistaiseksi olleet vakuuttavimpia?

JT: ITALIA! Tai siis Azzurri on ollut ainoa, joka on oikeasti vakuuttanut tähän mennessä. Antonio Conten miehistö osoitti, että se on joukkue eikä huippupuolustuksella varustettu ryhmä tule olemaan suupala kenellekkään. Pelillisesti Englanti pelasi suurimmaksi osaksi hyvää jalkapalloa ja piti pelin Venäjää vastaan vahvasti hyppysissään aina lisäajalle asti. Toisaalta Kolmen Leijonan otteissa näkyi pelaajiston ja ryhmityksen kierrättäminen viimeisissä harjoituspeleissä, sillä valmiilta peli ei missään nimessä näyttänyt.

Pienemmistä maista tykästyin kovasti Walesiin, jonka pakka näyttää olevan hyvin kasassa. Walesilta löytyvät vahvat kärkiyksilöt yhdistettynä tiiviiseen puolustukseen tekevät siitä potentiaalisen mustan hevosen. Myös Saksalle hävinnyt Ukraina oli yllättävänä pirteä. Sisällissodan runteleman Ukrainan maajoukkue näytti, että se pystyi luomaan tilanteita jopa Saksaa vastaan sekä puolustamaan tiiviisti huippujoukkueen edessä.

RL: Yksikään suurimmista mestarisuosikeista ei varsinaisesti säväyttänyt ensimmäisellä kierroksella. Suurin osa nappasi kyllä voiton ja arvokkaat kolme pistettä, mutta pelillisesti kukaan ei vielä esiintynyt mestarin elkein. Italiaa kohtaan odotukseni eivät kisojen alla olleet suuret, joten heidät täytyy hienon Belgia -voiton myötä nostaa tässä kohtaa jalustalle. Saksa ei vakuuttanut, mutta hyvin taistellutta Ukrainaa vastaan napattu 2–0-voitto oli tietynlainen myrskyvaroitus muille ennakkosuosikeille. Saksa osaa voittamisen jalon taidon, eikä siinä tyylipisteitä jaeta.

Pienemmistä maista etenkin Irlanti teki suuren vaikutuksen, vaikka ei lopulta onnistunut voittamaan Ruotsia. Mikäli tulevissa peleissä jalka pysyy kaasulla otteluiden loppuun saakka, voi Valioliiga-pelaajilla varustettu nippu olla äärimmäisen hankala vastustaja isommilleen.

EK: Ensimmäisellä kierroksella ei ole isoja yllätyksiä juuri nähty, vaan ennakkosuosikit hoitivat starttinsa kunnialla. Kovinkaan monen suurmaan otteet eivät olleet erityisen vakuuttavia, mutta ensimmäiset ottelut ovatkin yleensä niitä hankalimpia ja vain voitot merkitsevät. Toistaiseksi vakuuttavimpia olivat Saksa ja Italia. Saksa nappasi hallitun ja konemaisen voiton pirteästi pelanneesta Ukrainasta, vaikka Mats Hummels oli sivussa ja hyökkäyspelaaminen hakee vielä lopullista muotoaan. Italian voitto Belgiasta oli kova hauiksen näyttö eikä mikään joukkue varmasti halua kohdata Azzurreja pudotuspeleissä.

Mitkä vastaavasti olivat suurimpia pettymyksiä avausotteluissaan?

JT: Liekkö kotiyleisön paine vai mikä, mutta Ranska oli todella heikko avausottelussa. Isäntämaan oon kiittäminen Dimitri Payetin huikeaa yksilötaitoa tärkeistä avauspisteistä, muuten Ranska oli todella kesy ja kaukana mestarisuosikista. Henkilökohtaisesti ihmetystä herätti joukkueen heikko puolustuspelaaminen, sillä Romanian hyökkäys on yksi kisojen heikoimmista, mutta silti Ranska oli ajoittain pahoissa vaikeuksissa omassa päässä. Vaikka pisteet lopulta irtosivatkin on Gallian Kukolla todella iso tason nosto edessään, mikäli isäntämaa mielii taistella edes välieräpaikoista.

RL: Belgia. Joukkue on nostettu suuriin valoihin kisojen alla, eikä sen joukkue kalpene paperilla yhdellekään muulle maalle. Huipputähdillä varustettu joukkue oli Italiaa vastaan ennakkosuosikki, mutta kärsi pahan 0–2-tappion kisa-avauksessaan. Suuressa kuvassa mitään ei vielä ole hävitty, mutta paljon on tehtävää, jotta Belgia tulee yltämään niihin odotuksiin, mitkä sen harteille on laskettu. Seuraavaksi vastaan asettuu Irlanti, joka ei missään nimessä tule olemaan helppo pala FIFA-rankingin kakkoselle. Tuosta ottelusta olisi keinolla millä hyvänsä napattava voitto tai muuten farssin ainekset alkavat olla kasassa.

EK: Roopen mainitsema Belgia oli ehdottomasti suurin pettymys ja paljon on tapahduttava, mikäli joukkue mielii taistella mestaruudesta. Myös Englanti oli pienoinen pettymys. Joukkueella ei näyttänyt olevan mitään hätää ja kaikki oli kontrollissa, mutta niin vain Venäjä onnistui tasottamaan aivan lopussa. Vastaavasti monet muut suurmaat lisäsivät johtoaan tai käänsivät ottelut voitoiksi viimeisillä minuuteilla. Englannilla on kasassa mielenkiintoinen joukkue, mutta monella pelaajalla ei ole juurikaan kokemusta kansainvälisistä peleistä. Myös Turkki oli pieni pettymys, sillä pelitilanteisiin nähden Kroatia olisi voinut takoa taululle rumemmatkin lukemat. Siinä ottelussa oli tosin paljolti kyse Kroatian erinomaisuudesta.

Luka Modric ja Kroatia aloittivat kisat erinomaisesti. Kuva: Getty

Luka Modric ja Kroatia aloittivat kisat erinomaisesti. Kuva: Getty

Kisojen alla puhuttiin paljon mahdollisista mustista hevosista. Mitkä maat ykköskorin takaa uskot yltävän pisimmälle?

JT: Edellä mainitsemani Wales voi olla kova. Lohikäärmeillä on hyökkäysvoimaa kiitos Gareth Balen ja vahva kolmen Valioliiga-miehen alakerta. Nämä ovat eväitä joilla voi pärjätä arvoturnauksessa. Toinen potentiaalinen musta hevonen omissa papereissani on tänään kisaurakkansa avannut Itävalta. Hyvät karsinnat pelanneesta maasta löytyy laadukkaita pelaajia, kuten hyvät kaudet Valioliigassa pelannut topparipari Sebastian PrödlKevin Wimmer. Myös karsinnoissa liekehtinyt Marco Janko sekä vahvan kauden Stokessa pelannut Marko Arnautovic kannattaa ottaa seurantaan. Näihin kun vielä yhdistetään supertähti David Alaba, niin Itävallalla on yllätysvalmis nippu käsissään eikä lohkosta jatkoon pääsyn pitäisi ainakaan olla suuri haaste.

RL: Kroatia oli vahva kisa-avauksessaan Turkkia vastaan ja on valmis etenemään turnauksessa pitkälle. Huipputähdillä varustettu keskikenttä on pirullinen haaste kaikille joukkueille Unkarista Saksaan tai Albaniasta Ranskaan. Sen sijaan Puola ei vakuuttanut, vaikka nappasikin Pohjois-Irlannista kolme pistettä. Uskon heidän parantavan turnauksen edetessä ja nousevan lopulta kenties koko kisojen mustaksi hevoseksi asti.

EK: Pojat edellä ovat oikeilla linjoilla. Kroatia oli todella vahva ja uskon joukkueella olevan kaikki saumat yltää kisoissa todella pitkälle, vaikkakin puolustus heikkenee ainakin väliaikaisesti kapteeni Darijo Srnan palattua kotimaahan suremaan isänsä kuolemaa. Srna oli avausottelussa erinomainen ja joukkueen puolustus on muutenkin se heikoin osa-alue. Kroatia taistelee kuitenkin lohkonsa voitosta yhdessä Espanjan kanssa.

F-lohko käynnistyy tänään. Portugalin edelliset arvokisat päättyivät alkulohkoon kaksi vuotta sitten, mutta millaisena näet joukkueen mahdollisuudet Ranskassa?

JT: Portugali on sinällään mielenkiintoinen joukkue, että kisojen suvereenin supertähden Cristiano Ronaldon takana on käynnistymässä uusien tähtien esiinmarssi kansainvälisellä näyttämöllä. Näitä nuoria talentteja on tarjolla varsinkin keskikentälle. Nimistä voisi nostaa esiin ainakin Valencian Andre Gomesin tai Sporting Lissabonin Joao Marion. Joukkueesta löytyy kuitenkin Pepen tai Ricardo Carvalhon kaltaisia vanhoja konkareita, joten Portugalin voisi kliseisesti todeta olevan hyvä sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Oikeastaan ainoa puute joukkueessa on hyökkääjät. Toki Ronaldo paukuttaa käsittämättömiä maalimääriä vuodesta toiseen, mutta selkeän 9-paikan miehen puuttuminen voi osoittautua ongelmalliseksi, jos vastustaja nappaa Ronaldon pihteihin. Joka tapauksessa Portugali on jalkeilla laadukkaalla miehistöllä ja hätyyttelee ehdottomasti paikkaa välierissä, finaaliin asti en kuitenkaan usko joukkueen yltävän.

RL: Totta kai Ronaldo on jo omalla tekemisellään suuri peloite jokaiselle vastustajalle, mutta muilla osa-aluilla Portugali ei ole aivan parhaimpien maiden tasolla. Lusitaanit eivät ole erityisen vaikeassa alkulohkossa ja jatkopelit kutsuvat heitä lähes satavarmasti. Mitalipeleissä en joukkuetta näe, vaikka toki yksittäisissä otteluissa voi tapahtua mitä vaan, etenkin kun kentällä on Ronaldon kaltainen ratkaisija. F-lohkossa niin ikää pelaava Itävalta on kova haaste lusitaaneille ja yksi ehdokas yllättämään isompiaan myös jatkopeleissä.

EK: Portugali nousee ja kaatuu Ronaldon vireen myötä. Kevät meni henkilökohtaisella tasolla hieman vaisusti, mutta on mielenkiintoista nähdä mikä on miehen kunto kisoissa. Portugali on kuitenkin perinteisesti pärjännyt EM-kisoissa mainiosti, sillä viisien edellisten EM-kisojen heikoin sijoitus on seitsemäs vuodelta 2008. Helppo alkulohko sopii Portugalille erinomaisesti ja jatkopaikka on lähes selviö. Pudotuspeleissä kaikki on mahdollista kovan puolustuksen ja Ronaldon myötä, mutta suurimpiin ennakkosuosikkeihin joukkue ei lukeudu.

Kansikuva: Getty