Kolumni: Veikkausliiga nousi uudelle tasolle

Jalkapallon Veikkausliigassa nähtiin viime torstaina ensimmäistä kertaa 43 vuoteen kahden perinteisen helsinkiläisseuran HJK:n ja HIFK:n välinen kohtaaminen. Ottelu osoitti heti sen, että tämä oli sitä, mitä Veikkausliiga on kaivannut.

Niin kauan kuin itse muistan, on suomalaista pääsarjatason jalkapalloa haukuttu potkupalloksi ja mielikuva on ollut enemmänkin amatöörimäinen ja jopa kielteinen. Kukaan ei ole halunnut mennä katsomaan Veikkausliigaa, koska taso ei ole samanlaista kuin Valioliigassa.

Taso ei ole ollut eikä tule olemaan kentällä Valioliigaa, mutta näillä leveysasteilla myös Veikkausliiga on varteenotettava sarja ja pelien taso on ollut hyvää. Suurin ongelma on ollut siinä, että katsomoista on puuttunut tunnelma. Sama tunnelma, joka esimerkiksi Ruotsin sarjoissa on.

Itse kävin katsomassa viime kesänä AIK:n ja Brommarpojkarnan välisen ottelun Friends Arenalla. Kannattajat siellä pitivät yllä tunnelmaa, mutta ei se pelin taso lopulta kovinkaan paljon eronnut suomalaisesta jalkapallosta. Itseasiassa tunnelman ja katsomokulttuurin osalta ei myöskään löytynyt suurempaa eroa. Arena ei ollut loppuunmyyty ja Brommarpojkarnalla oli muutama hassu kannattaja yhdessä katsomossa. Arena oli tosin ensiluokkainen ja huomattavasti parempi kuin Helsingin Sonera Stadium puhumattakaan vanhemmista stadioneista.

HIFK – Veikkausliigan pelastus

Ennen kuin HIFK nousi edes Veikkausliigaan, oli monella sellainen tunne, että mikäli tuo punainen joukkue nousisi liigaan, laittaisi se koko liigaan uudelle tasolle. Enkä tarkoita pelillistä tasoa, vaan kannattajakulttuurin osalta.

Osataan sitä Suomessa pelata jalkapalloa ja kannustaa sitä (Kuva: All Over Press)

Osataan sitä Suomessa pelata jalkapalloa ja kannustaa sitä (Kuva: All Over Press)

HIFK:ta on seurannut jo mutasarjoista lähtien Stadin Kingit, jotka ovat käyneet kannustamassa joukkuetta niin kotona kuin vieraissa. Stadin Kingit ovat näyttäneet todellista fanikulttuuria, vaikka lieveilmiöitäkin on ollut. HIFK:n katsojapotentiaali on suuri, sillä saman seuran jääkiekko-otteluita käy jatkuvasti katsomossa useampi tuhat ihmistä ja kannattajia löytyy vaikka millä mitalla.

HIFK on sellainen brändi, joka ei jätä ketään kylmäksi. Tämän takia voi väittää, että IFK:n vaeltaminen Veikkausliigassa on parasta, mitä sarjalle on koskaan tapahtunut. HJK:lla on vahva brändi ja se on tunnettu Veikkausliigassa, mutta se kaipasi vierelleen toisen vahvan brändin. HIFK:n punainen vaate ei jää myöskään huomaamatta pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Joukkue on aina jokaisessa sarjassa ollut se pieni ärsyke, mikä on herättänyt huomiota ja tämän todistaa vaikka joukkueen vieraspelien katsojamäärät.

Vuosisadan ottelu

Torstaina nämä kaksi suurta joukkuetta sitten kohtasivat toisensa ensimmäisen kerran puolivuosisataan. Tunnelma Helsingissä ennen ottelua oli jännittynyt. Pari tuntia ennen ottelua istuessani raitiovaunussa kohti Sonera Stadiumia, Ooppera talon liepeille oli kerääntynyt jo lukuisia punaiseen pukeutuneita sekä poliisiautoja ja poliiseja odottamaan kannattajien marssia.

HIFK:n ja HJK:n kannattajat marssivat Sonera Stadiumille (Kuva: All Over Press)

HIFK:n ja HJK:n kannattajat marssivat Sonera Stadiumille (Kuva: All Over Press)

Tämä aiheutti keskustelua myös raitiovaunussa ja kiinnitti ratikassa olevien huomion. Jotkut tiesivät, että HIFK ja HJK ovat kohtaamassa toisensa, vaikka eivät itse otteluun olleet menossakaan. Jo se kertoi, että jalkapallon pääsarja on nostanut päätään Helsingissä.

Media uutisoi ottelusta pitkin päivää (ja jopa viikkoa) ja herkeämättä seurasi, että joko on tapeltu. Yksi pieni nujakointi lopulta oli löytynyt, mutta ei sen kummempaa. Kannattajien marssi sujui rauhallisesti, kuten itse ottelutapahtumakin.

Itse ottelutapahtuma jätti niin täpötäyteen Sonera Stadiumiin kuin median edustajiin ja ottelua televisiosta seuranneisiin lähtemättömän vaikutuksen. Tällaista suomalainen jalkapallo voi parhaimmillaan olla.

Tunnelma oli parempi kuin monessa jääkiekko-ottelussa tällä kaudella. Sonera Stadiumin pullistelevat lehterit kannustivat joukkueita läpi ottelun. Kovinkaan montaa hiljaista hetkeä ei ottelussa tullut, vaan tunnelma oli jotain aivan uskomatonta.

Myös pelaajat kiittelivät pelin jälkeen vuolaasti kannattajia ja sitä tunnelmaa, mikä Stadiumilla oli. Twitter pullisteli jo ottelun aikana kehuja jalkapallotunnelmasta. Tällaista herkkua on mahdollista saada myös Suomeen, ilman, että mikään ulkomaalainen seura tulee tänne esittäytymään. HIFK:n Esa Terävän sanoin: ”Voi kun tätä saisi lisää”.

Ja saadaanhan sitä, nyt kaikki sankoin joukoin katsomaan suomalaista jalkapalloa. Se on mainettaan parempi sarja ja yleisö on se, joka sen tunnelman sinne katsomoihin tekee. Se nähtiin viime torstaina. Pidetään Veikkausliigapaikkakunnilla katsomot täynnä ja nostetaan suomalainen jalkapallo sille tasolle, jolle se kuuluu.

Koe tunnelma vielä kerran