Kommentti: Epäilyt olivat turhia – Yllätysten kisat finaalia vaille paketissa

EM-kisat ovat huipennusta vaille paketissa. Ennen kisoja oli paljon epäilyä muun muassa joukkuemäärän suhteen, mutta epäillyt ovat osoittautuneet turhiksi ja kisat jäävät historiankirjoihin monista positiivista yllättäjistä.

EM-kisat alkoivat hieman synkissä tunnelmissa, tosin kentän ulkopuolella. Varsin englantilaiset ja venäläiset ottivat yhteen Marseillessa ja veivät päähuomion itse otteluilta. Myrsky kuitenkin laantui vähintään yhtä nopeasti kuin se alkoikin. Kroatian kannattajat innostuivat soihduttelemaan Espanjaa vastaan, mutta siihen negatiiviset asiat jäivätkin. Näitä välikohtauksia tuskin monet edes enää muistavat.

Vaisun alun jälkeen ne oikeat kannattajat astuivatkin esiin. Tämän johdosta Will Grigg’s on Fire raikaa nykyään suomalaisilla festareillakin ja Islannin fanit ihastuttivat mailmaa Hu-huudoillaan. Esimerkiksi näistä kisat tullaan enemmänkin muistamaan kuin jostain tuolien heittelystä.

Myös huolet liian suuresta joukkuemäärästä olivat turhaakin turhempia. Kisat olisivat olleet melkoisen paljon tylsempi ilman vaikkapa ensikertalaisia Islantia ja Walesia, jotka selvittivät tiensä kisoihin ansaitusti karsinnoista. Myös monet muut pienemmät maat esiintyivät ennakkoluulottoman pirteästi ja selvittivät tiensä jatkoon. Pudotuspelien ulkopuolelle jäivät lohkojensa jumboiksi jääneet Romania, Venäjä, Ukraina Tšekki, Ruotsi, Itävalta sekä lohkokolmosten rankingin viimeiset Turkki ja Albania. Viidestä kisojen ensikertalaisesta vain yksi jäi pudotuspelien ulkopuolelle. Puheet joukkuemäärästä voitaneen lopettaa. Euroopasta riittää 24 laadukasta joukkuetta kilpailemaan maanosan mestaruudesta.

Varsinkin kisojen alussa monet ottelut eivät nousseet viihdyttävyydeltään kaikkien aikojen otteluiden joukkoon. Tähän on osasyynä maalieron suuri merkitys, kun lohkokolmosistakin neljä pääsii jatkoon. Tällöin oli melkeinpä järkevämpää tyytyä maalin tappioon kuin hakea riskillä tasoitusta, koska päästetyt maalit merkitsevät niin paljon. Pohjois-Irlanti ja Portugali selvittivätkin tiensä jatkoon maalieron myötä, kun taas lohkokolmosten Turkin ja Albanian pelit tulivat päätökseen.

Ranskan EM-kisat jäävätkin historiankirjoihin monista positiivisista yllättäjistä sekä kannattajien luomasta hienosta tunnelmasta. Islannin ja Walesin hienot tarinat luovat uskoa myös Suomessakin, että ehkä mekin vielä jonain päivänä.

Takana on jo 50 ottelua ja jäljellä ainoastaan kisojen kruunu. Finaalissakin saatetaan nähdä monia ikimuistoisia hetkiä, kun Portugali metsästää historiansa ensimmäistä mestaruutta arvokisoissa. Myös Cristiano Ronaldo voi tehdä historiaa, sillä Portugalin kapteeni on toistaiseksi tasoissa Michel Platinin kanssa EM-kisojen historian parhaana maalintekijänä, kun molemmilla on kasassa yhdeksän osumaa. Toki myös esimerkiksi kisoissa toistaiseksi kuusi maalia viimeistelleellä Antoine Griezmannilla olisi hattutempun myötä mahdollisuus kiriä kaksikon rinnalle. Kisoissa on nähty toistaiseksi niin paljon yllätyksiä, että finaalissakin aivan kaikki on mahdollista.

EM-finaali Ranska-Portugali alkaa kello 22.00. Yle TV2 näyttää ottelun luonnollisesti suorana. 

Kansikuva: Getty