Kommentti: Itävalta on yksi kisojen suurimmista pettymyksistä – kaikki kulminoituu supertähteen

Ennen Ranskan EM-kisoja moni jalkapallon seuraaja nosti F-lohkon Itävallan kisojen yhdeksi suurimmista mustista hevosista. Maalta odotettiin yllätystä historian toisissa EM-kisoissaan. Se ollaan myös saatu, sillä Itävalta on ollut yllättävän huono. Karsinnoissa hurmannut ja dominoinut joukkue on ollut kenties kisojen toiseksi pahin alisuorittaja tähän mennessä Venäjän jälkeen. Varsinkin joukkueen suurin tähti, Bayern Münchenin David Alaba, on ollut valtaisa pettymys.

Mitä Itävallalta on tähän mennessä nähty?

Päällimmäisenä mieleen tulee joukkueen saavuttama tasapelipiste Portugalilta. Piste, joka tuli ottelusta, jossa joukkue oli täysin jyrän alla. Itävalta pystyi luomaan vain kolme maalintekoyritystä Portugalin 23 vastaan. Vain Cristiano Ronaldon paha päivä toimistossa pelasti Itävallan ansaitulta tappiolta. Avausottelu Unkaria vastaan oli kaksijakoinen. Tuolloin joukkue pääsi vielä maalipaikoille, mutta puolustus vuosi kahden maalin verran.

Missä on Alaba?

Moni jalkapallon seuraaja pystyy sen koommin itävaltalaista jalkapalloa tuntematta nimeämään joukkueesta muutaman hyvän yksilön. Jopa huippuyksilön, kun puhutaan David Alabasta, Marko Arnautovicista ja Christian Fuchsista esimerkiksi.

Tähtipelaaja Alaba on kuitenkin ollut kenties joukkueen isoin floppi. Maajoukkueessa keskikentän keskustassa pelaavalta pommittajalta ei ole nähty kahteen peliin mitään. Ei yhtään mitään. Portugalia vastaan mies otettiin jopa vaihtoon reilun tunnin jälkeen. Juuri niiksi minuuteiksi, kun joukkue häntä olisi eniten tarvinnut paineen omassa päädyssä kasvettua. Alaban pallovarmuus ei ole häikäissyt kahdessa ottelussa. Mies on syöttänyt palloa vain 73 kertaa ja ne ovat menneet omille vain 71 prosenttisesti. Ero on huima, kun sitä vertaa esimerkiksi Axel Witseliin, Toni Kroosiin ja N’Golo Kantéen, jotka ovat syöttäneet palloa kaikki yli 92 prosenttisesti omille suurin piirtein samalla pelipaikalla. Toki Itävalta ja Alaba ovat päässeet vähemmän palloon kuin esimerkit, mutta silti Alaban on pakko nostaa suoritusvarmuuttaan, mikäli Itävalta haluaa pelata kisoissa vielä Islanti-ottelun jälkeenkin.

Bayern Münchenin luottomies ei ole myöskään päässyt maalipaikoille Unkari-ottelun ensimmäisen viisiminuuttisen tolppalaukauksen jälkeen. Tuon jälkeen Alaba on saanut vain yhden kudin maalia kohti.

Vielä ei ole liian myöhäistä

Uudistunut turnausmuoto mahdollistaa kuitenkin sen, että Itävalta pystyy puhdistamaan kilpensä komeasti voittamalla vain Islannin keskiviikkona. Tuolloin jatkopaikka olisi selviö ja kukaan ei enää muistelisi kahta ensimmäistä peliä, vaan kisat olisivat onnistuneet. Joukkue olisi saavuttanut varmasti tavoitteensa. Itävallan onkin helppo nyt nollata tilanne ja aloittaa ikään kuin turnaus alusta. Takana on vasta lämmittelykierros. Aikainen maali olisi Itävallalle lottovoitto, sillä se saisi laskea puolustuksensa alas, jolla se pystyi nollaamaan myös Portugalin. Islantia vastaan tehtävä lienee kivuttomampi.

Islannilla tilanne on käänteinen. Maa on pystynyt kisoissa yllättämään monet ja sitä pidetään yhtenä onnistujista. Vielä. Tappio Itävaltaa vastaan tarkoittaisi lohkon jumbosijaa ja kisojen päättymistä. Tuolloin kukaan ei muistaisi maan kahden ensimmäisen ottelun urotekoja.

Kansikuva: Getty