Kommentti: Portugali ei voi enää penkittää tähtilaituriaan

Portugali nuhjasi EM-kisojen F-lohkossa avausottelussaan tasapelin Islantia vastaan. Joukkue oli tehoton maalipaikoissa, sillä se teki vain yhden osuman 27 maalintekoyrityksestään. Lauantaina se kohtaa Itävallan ja joukkueelta odotetaan tällä kertaa parempaa tulosta. Jotta Portugali ei puske päätänsä jälleen seinään, on päävalmentaja Fernando Santosin keksittävä jotain uutta.

En nyt lähde neuvomaan 61-vuotiasta Santosia, joka valittiin Kreikassa valmennettuaan vuosikymmenen parhaaksi valmentajaksi vuonna 2010, mutta minulla on kokeneelle ketulle yksi kysymys. Voiko Ricardo Quaresmaa enää penkittää?

Islanti-ottelun tuloksen jälkeen toiseksi suurin yllätys pelissä oli Quaresman puuttuminen avauksesta. Heti tuli mieleen, että onko laitahyökkääjä loukkaantunut? Quaresma pääsi kuitenkin irti ottelun 76. minuutilla, jolloin Portugali haki voittomaalia vimmatusti. Besiktasin mies pelasi vain vartin, mutta hän ehti näyttämään jo siinä ajassa vaarallisuutensa. 32-vuotias konkari pääsi pelaamaan itsensä kertaalleen hyvään vetopaikkaan ja jakoi pari vaarallista keskitystä. Ainakaan puolikuntoisuudesta ei näkynyt merkkiäkään, joten Itävaltaa vastaan mies ansaitsisi isommat minuutit. Etenkin, kun Portugali pääsee todennäköisesti hyökkäämään välillä vastahyökkäyksiäkin, jolloin Quaresman vikkelille jaloille ja pelisilmälle löytyy käyttöä.

Kenen tilalle Quaresma pitäisi laittaa?

Islantia vastaan Quaresma tuli Joao Marion tilalle, joka on oikea laitapelaaja. Mario pelasi kuitenkin suhteellisen virkeästi, joten hänen pelipaikkaansa ei välttämättä kannata viedä. Lisäksi miehellä on takana vahva kausi Portugalin liigassa Sportingin paidassa, jossa hän laukoi kuusi maalia ja antoi komeat 11 maalisyöttöä. Maalitili maajoukkueessa on kuitenkin vielä avaamatta, kun otteluja on takana 12.

Sen sijaan sohvavalmentajan silmin pistäisin Andre Gomesin penkille ja Quaresma vasempaan laitaan. Taktiikaksi tulisi selkeä 4-4-2, kuten EM-kenraalissa Viroa vastaan, jolloin Quaresma teki kaksi ja syötti kolme 7-0-voitossa. Siksi oli käsittämätöntä, miten viidessä maalissa mukana ollut Quaresma kulutti penkkiä, sillä miehen yhteispeli tuossa ottelussa etenkin Cristiano Ronaldon kanssa oli sekä näyttävää että tehokasta.

Nani ja Ronaldo voivat jatkaa kärjessä ”vapaasti” liikkuen ja keskikentän keskustan tukkisivat Joao Moutinho ja Danilo Pereira niin kuin viime ottelussa. Valencia-pelaaja Gomeskaan ei ollut huono, mutta kun tehoja haetaan, niin ennemmin näen syöttäjän tai maalintekijän paikalla Quaresman kuin Gomesin nimen. Toki Gomes on eri pelipaikan pelaaja, mutta jonkun on tehtävä tilaa.

Mikä on Quaresman tärkein tehtävä?

Vastaus kysymykseen on helppo. Quaresman tehtävä on herättää viime pelissä maalipaikoissa uinunut peto nimeltä Ronaldo. Ulkosyrjäpotkun erikoismies pistäisi tarjoilun pelaamaan siihen malliin, että Ronaldonkaan ei tarvitse pelin jälkeen kiukutella sumppupuolustuksista. Fakta on se, että Portugalilla ei ole asiaa esimerkiksi neljän parhaan joukkoon ilman Ronaldon huipputurnausta. Näen Quaresman parhaana aseenkantajana Ronaldolle näissä Ranskan kisojen mittelöissä.

Kansikuva: Getty