Kommentti: Ronaldolla kunnia pelissä

Portugali on edennyt Ranskan EM-kisoissa välieriin kuin varkain voittamatta peliäkään varsinaisella peliajalla. Tilastosta huolimatta portugalilaiset ovat välierässä ennakkosuosikkeja Walesia vastaan. Wales on ollut kisojen superyllättäjä, mutta illan otteluun se joutuu lähtemään varamiehisenä Aaron Ramseyn ja Ben Daviesin pelikieltojen myötä. Lähtökohdat tarjoavat täten Portugalin Cristiano Ronaldolle pääsyä finaaliin hakemaan revanssia vuoden 2004 EM-kisoista, jolloin teini-ikäinen hyökkääjä jäi kyyneleet silmissä hopealle.

Ronaldolla ykköstähden asema vaakalaudalla

Välierän kiistatta mielenkiintoisin yksityiskohta on Ronaldon ja hänen seurakaverinsa sekä hyvän ystävän Gareth Balen kohtaaminen. Ronaldon on pakko jättää Real Madridin ”kakkosmies” varjoonsa kentällä. Muuten Madridissa aletaan puhua vallanvaihdosta ja komentaja Ronaldo menettää natsansa. Siihen 31-vuotias supertähti ei varmasti ole vielä pariin vuoteen valmis.

Joku voisi sanoa, että ei se valta yhden pelin perusteella vaihdu, mutta minä sanon, että kyllä se kokonaisen turnauksen jälkeen voi vaihtua. Bale on nimittäin ollut Ronaldoa huomattavasti ratkaisevampi pelaaja kisoissa ja erottunut edukseen. Ronaldo sen sijaan on sulautunut harmaaseen massaan Portugalin miehistössä. Supertähti on pelannut vasta yhden supertähden arvolle näköisen ottelun. Se oli Unkaria vastaan, jolloin Ronaldo otti joukkueensa reppuselkään tehoillaan. Muutoin on ollut hiljaista.

Hyökkääjä on tuhlannut tukun maalipaikkoja. Eikä asiassa ole pahinta se, kuinka monta paikkaa on tuhlattu, vaan miten ne on tuhlattu. Ronaldo on ollut maalipaikoissa todella huolimaton ja jopa hosunut niissä. Tästä esimerkkinä kaksi identtistä suoritusta, joissa hän on vetänyt takaa tulleista ”ilmapalloista” huti, vaikka on ollut ypöyksin vain maalivahti vastassaan. Yritykset ovat olleet juuri sen näköisiä, että miehen itseluottamus ei ole ollut tarvittavalla tasolla olla kylmä maalipaikoissa ja tappaa pelejä. Nyt hän osuu maalipuiden väliin vain silloin tällöin ja kukaan ei tiedä milloin. Kauden aikana seurajoukkueessa nähty suoritusvarmuus maalipaikoissa on loistanut poissaolollaan. Tarjoilun laatuun on turha vedota, sillä kyllä niitä namupaikkoja on ollut.

Nauttiako voitoista, jos ei itse pelaa hyvin?

Nyt kun tavalliselta jalkapallon seuraajalta kysyy, kuinka Ronaldo on kisoissa pelannut, niin vastaus on ”huonosti”. Ronaldolla on varmasti pakkomielteinen tunne kääntää tämä mielikuva vielä ratkaisupeleissä. Esimerkiksi turnausvoitto ei varmasti maistu Ronaldolle yhtä hyvälle, mikäli mies tietää alisuorittaneensa. Ronaldo haluaa olla se isoin tekijä. Hän haluaa kunnian ja maineen itselleen, eikä vain olla osa sitä. Esimerkiksi tämän vuoden Champions Leaguen voitossa hän oli tarvittavan iso tekijä pokaalin voittamiseen. Ronaldo teki ison läjän maaleja turnauksen varrella ja ampui ratkaisevan rangaistuslaukauksen muutoin vaisussa finaalissa. Tähän mennessä Ranskassa hän ei ole ollut se sama mies. Hän ei ole ollut oikeasti umpihuono, mutta ei ole loistanutkaan, jota häneltä aina odotetaan. Nyt on viimeinen hetki kääntää kurssi.

Kansikuva: Getty