Kommentti: Tuomarifarssista huolimatta Huuhkajien päät voidaan ottaa pois pensaasta

Suomen jalkapallomaajoukkueelle syötettiin Reykjavikin illassa todella karvasta kalkkia, kun Islanti nousi voittoon lisäajan lisäajalla. Twitter-kansa on ruotinut ottelun ratkaisseen tuomarifarssin todella kattavasti, joten sen puimiselle tuskin on enää tarvetta. Se minkä puimiselle on tarvetta on Suomen esitys Islannin vieraana, josta voidaan ottaa monia asioita tuleviin karsintapeleihin.

Jos vertaa Suomen eilistä esitystä karsinnat avanneeseen Kosovo-otteluun, oli Huuhkajien tekemisessä eroa kuin niillä kuuluisilla öillä ja päivillä. Tietysti täytyy muistaa vastustajien olleen hyvin erityyppisiä. Vaikka Islanti piti palloa, puolusti Suomi todella hyvin, poislukien tietysti turmaksi koituneet erikoistilanteet.

Erityisesti hitaampien hyökkäysten puolustamisessa Suomi oli todella vahva. Islannin pyöritystä seuranneet paikat tulivat käytännössä pelkästään rankkarialueen ulkopuolelta. Niinpä vaikka Islanti kolisuttelikin tolppia, eivät valaanpyytäjät päässeet oikeasti murtautumaan Suomen tiiviin linjan läpi missään vaiheessa.

Huuhkajien 3–5–2-ryhmitys näyttääkin toimivan kovempia joukkueita vastaan. Tietysti hyökkäävämpi pelaaminen ja pallonhallinta olisivat katsojien mieleen, ongelma vaan on se, ettei Suomi pysty nykymateriaalillaan haastamaan isompiaan kuin puolustustaistelun kautta. Ja niitä isompia on tällä hetkellä noin puolet Euroopan maajoukkueista. Tässä valossa Huuhkajien esitystä voi pitää rohkaisevana, sillä puolustaminen oli oikeasti laadukasta.

On oikeastaan äärimmäisen surullista, että Suomen turmioksi koituivat lopulta erikoistilanteet. Lähinnä asemasotimiseen kesän EM-kisoissa keskittyneiden islantilaisten vahva erikoistilannepelaaminen Gylfi Sigurdssonin loistavien keskitysten saattelemana ei voinut tulla Huuhkajille yllätyksenä. Heikosta erikoistilanteiden puolustamisesta siis risut Hans Backen johtaman valmennuksen suuntaan.

Isoimmat kehut Suomen puolelta – loistavasti torjuneen Lukas Hradeckyn ohella – ansaitsee laidoilla urakoinut kaksikko. Vasenta laitaa tikannut ja 2–1-johtomaalin iskenyt Robin Lod oli kenties Suomen paras pelaaja. Panathinaikoksen mies ehti tukemaan vähäisiä hyökkäyksiä, mutta oli aina alhaalla auttamassa keskuspuolustusta. Myös oikealla uurastanut Kari Arkivuo pelasi loistavan ottelun, jonka yksittäisenä huippuna oli tietysti millintarkka keskitys Teemu Pukin 1–0-osumaan. Wingbackeille täytyy antaa tunnustusta väsymättömän uurastuksen lisäksi myös hyvästä ylöspäin pelaamisesta, sillä Suomen laitapeli oli valovuoden kuukauden takaista Kosovo-peliä edellä.

Vasemmalla urakoinut Robin Lod pelasi todella hyvän ottelun. Kuva: AOP

Vasemmalla urakoinut Robin Lod pelasi todella hyvän ottelun. Kuva: AOP

Myös Huuhkajien peli-ilme ansaitsee kehuja. Keskikentällä tuttuun tyyliinsä raastanut Perparim Hetemaj oli Suomen ilmentymä, mutta myös miehekkäästi operoineet topparit pelasivat hyvän ottelun. Paulus Arajuuri on tuonut kaivattua äijämäisyyttä keskuspuolustukseen ja Sauli Väisänenkin pelasi ehdottomasti mukiinmenevän ottelun.

Kenties suurin muutos on kuitenkin tapahtunut Teemu Pukissa, joka näyttää haahuilevan ja fyysisesti heikon pojan sijaan pelurilta, joka haluaa voittaa palloja. Vaikka hyvä ilme ei tappion tullessa lämmitä, on se ensimmäinen askel kohti valoisampaa tulevaisuutta. Muutos on valtava Mixu Paatelaisen jo valmiiksi luovuttaneen näköiseen Suomeen viime karsinnoissa.

Kolmas positiivinen asia on luonnollisesti maalipaikkojen tehokas hyödyntäminen. Käytännössä Suomi niittasi pallon pussiin kummastakin maalipaikastaan. Laadukas viimeistely on ehdottomasti elinehto Huuhkajien mahdolliselle kisapaikalle, sillä Suomen täytyy jatkossakin keskittyä puolustamiseen, eikä maalipaikkoja tule liiaksi siunaantumaan.

Niinpä, päät voidaan ottaa pois pensaista. Oli Backesta mitä tahansa mieltä, on ruotsalainen oivaltanut Suomen menestyksen vaativan puolustusvoittoista pelitapaa. Ei Huuhkajien pelaaminen missään nimessä kaunista ollut, mutta se on valitettavasti ainoa tapa millä maajoukkueemme voi pärjätä. Toisin sanoen Backe on ymmärtänyt suhteuttaa pelitavan käytössä olevaan materiaaliin ja tuleviin vastustajiin.

Jos Suomi saa otettua mukaansa Islantia vastaan nähdyn peli-ilmeen ja oppii puolustamaan erikoistilanteita voivat Huuhkajat oikeasti kaataa isompia maita tulevaisuudessa.

Kansikuva: All Over Press