Viikon derby: Kroatian ikuinen derby täynnä tulta ja kuumia tunteita

Faneille.comin #ViikonDerby on tällä kertaa kroatialaisten Hajduk Splitin ja Dinamo Zagrebin kohtaaminen, Kroatian ikuinen derby, Vječni derbi. Kroatian kaksi suurinta seuraa taistelevat joka kausi maan mestaruudesta ja erityisesti seurojen kannattajien välit ovat kuumat.

Joukkueiden marraskuinen ottelu Zagrebissa peruttiin Hajduk Splitin kieltäydyttyä pelaamasta ottelua, kun osaa seuran kannattajista ei päästetty Dinamon Maksimir stadionille. Lopulta ottelu tuomittiin Dinamon voitoksi lukemin 3-o ja Hajduk Splitille langetettiin Kroatian jalkapalloliigan historian suurimmat sanktiot. Seuralta napattiin kolme sarjapistettä pois ja lisäksi seuran johtoportaasta viisi henkilöä asetettiin 12 kuukauden toimitsijakieltoon. Kaiken huipuksi kaikki 16 Hajduk Splitin kokoonpanoon merkittyä pelaajaa saivat 3000 Kunan eli noin 410 euron sakon kieltäydyttyään pelaamasta ottelua. Kun Hajduk Split palasi samana päivänä takaisin Splitiin, oli joukkuetta vastassa Poljud-stadionilla peräti 8000 seuran kannattajaa. Marraskuun tapaus lämmittää varmasti tunteita myös tulevana lauantaina.

Zvonimir Boban muistetaan erityisesti vuonna 1990 pelatusta Dinamo Zagrebin ja Crvena Zvezdan välisestä kamppailusta. KUVA: Getty Images

Zvonimir Boban muistetaan erityisesti vuonna 1990 pelatusta Dinamo Zagrebin ja Crvena Zvezdan välisestä kamppailusta. (Getty)

Seurojen äärikannattajia yhdistää nationalismi ja niin Hajdukin kuin Dinamonkin kannattajat vihaavat erityisesti belgradilaisia joukkueita. Ennen Kroatian itsenäistymistä Hajduk Splitin ja Dinamo Zagrebin kannattajat saattoivat kuitenkin matkustaa yhdessä Belgradissa pelattaviin otteluihin. Dinamo Zagreb oli myös mukana surullisen kuuluisassa Jugoslavian liigan ottelussa belgradilaista Crvena Zvezdaa vastaan vuonna 1990 juuri ennen Jugoslavian sisällissodan syttymistä. Zagrebin Maksimir stadionilla pelattu ottelu keskeytettiin Dinamon kannattajaryhmä Bad Blue Boysin ja Crvena Zvezdan kannattajaryhmän Delijen aloittaman mellakan johdosta. Myös osa pelaajista osallistui mellakkaan ja Dinamon kapteeni Zvonimir Boban potkaisi Dinamon kannattajan kimppuun käynyttä poliisia (joka myöhemmin paljastui bosnialaiseksi). Tapauksen johdosta Boban nostettiin Kroatiassa kansallissankarin asemaan. Ottelun mellakka oli yksi monista oireiluista ennen Balkanin sodan varsinaista puhkeamista.

Balkanin sodan jälkeen Hajduk ja Dinamo ovat olleet Kroatian liigan suurin taistelupari. Kaksi suurta, jotka ovat voittaneet yhtä vaille kaikki vuonna 1992 käynnistyneen Kroatian liigan mestaruudet. Dinamo Zagreb on kuitenkin hallinnut liiga viimeisen vuosikymmenen ja voittanut peräti yhdeksän viimeistä Kroatian mestaruutta. Näinä kausina Hajduk Split on ollut viidesti toinen ja kerran kolmas. Viimeisimmän mestaruutensa Hajduk voitti ennen Dinamon mestaruusputkea kaudella 2004/05.

Lauantain derby pelataan Hajduk Splitin kotistadionilla Poljudilla. KUVA: Getty Images

Lauantain derby pelataan Hajduk Splitin kotistadionilla Poljudilla. KUVA: Getty Images

Hajduk Split

Hajduk Split on Kroatian Dalmatian maakunnan ykkösjoukkue ja se perustettiin vuonna 1911 prahalaisessa pubissa, jossa joukko Splitistä kotoisin olevia kroaattiopiskelijoita kokoontui Sparta Prahan ja Slavia Prahan välisen ottelun jälkeen. Seura on voittanut historiansa aikana yhdeksän Jugoslavian mestaruutta ja kuusi Kroatian mestaruutta, yhdeksän Jugoslavian Cup-mestaruutta ja kuusi Kroatian Cup-mestaruutta. Kolme kertaa seura on edennyt Eurooppa Cupin ja sitä seuranneen Mestarien liigan puolivälieriin, viimeksi kaudella 1994-95.

Seuran kannattajaryhmä Torcida Split on yksi maailman vanhimmista organisoiduista kannattajaryhmistä ja se perustettiin jo vuonna 1950.

Hajduk Split ja Torcida Split näkyvät vahvasti Splitin kaupungin katukuvassa. KUVA: flickr / Jeroen Mirck

Hajduk Split ja Torcida Split näkyvät vahvasti Splitin kaupungin katukuvassa. KUVA: flickr / Jeroen Mirck

Dinamo Zagreb

Dinamo Zagreb perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1945, kun kommunistinen hallinto lakkautti kolme menestyksekästä zagreblaisseuraa ja tilalle perustettiin FD Dinamo -niminen seura. Kroatian itsenäistymisen jälkeen vuonna 1993 seura muutti nimensä poliittisista syistä Croatia Zagrebiksi, sillä Dinamo-nimellä oli vahva kommunistinen kaiku. Dinamon kannattajat eivät koskaan hyväksyneet nimenmuutosta ja lopulta vuonna 2000 seurasta tuli jälleen Dinamo Zagreb.

Seura on voittanut peräti 16 Kroatian mestaruutta (Kroatian liigaa on pelattu vuodesta 1991 alkaen) sekä neljä Jugoslavian mestaruutta. Kroatian Cupin Dinamo on valloittanut 12 kertaa ja Jugoslavian Cupin neljästi.

Dinamon kannattajaryhmä tunnetaan nimellä Bad Blue Boys (BBB) ja he ovat tunnettuja väkivaltaisesta käytöksestään. Käytännössä yhteen aikaan Dinamon kotiotteluissa ei käynyt muita katsojia kuin Bad Blue Boysin edustajia. Vuodesta 2010 lähtien Bad Blue Boys on boikotoinut lähes kaikkia joukkueen otteluita protestina seurajohtoa vastaan.

Bad Blue Boys pitää tunnelmaa yllä Dinamo Zagrebin otteluissa. KUVA: Getty Images

Bad Blue Boys pitää tunnelmaa yllä Dinamo Zagrebin otteluissa. KUVA: Getty Images

Lähtökohdat otteluun

Dinamo Zagreb johtaa Kroatian liigaa ylivoimaisesti eikä joukkue ole hävinnyt tällä kaudella vielä otteluakaan. 24 ottelusta Dinamo on voittanut 19 ja pelannut viisi tasan. Dinamo on tehnyt sarjassa eniten maaleja (57) ja päästänyt vähiten (13). Maalintekovastuu on kuitenkin jakautunut tasaisesti monelle pelaajalle ja eniten maaleja iskenyt kroaattikärki Duje Cop, joka kuitenkin siirtyi tammikuussa lainasopimuksella Italian Serie A:ssa pelaavan Cagliarin riveihin. Viime viikonloppuna Dinamo voitti paikallisottelussa NK Zagrebin chileläiskärki Junior Fernandesin kahdella osumalla. Dinamon keskikentältä löytyy mielenkiintoisia pelaajia, kuten Makedonian maajoukkuerinkiin kuuluva Arijan Ademi ja Kroatian maajoukkueeseen murtautunut Domagoj Antolic.

Hajduk Split on tällä hetkellä sarjataulukossa neljäntenä kaksi pistettä kolmantena olevaa Lokomotiv Zagrebia perässä. Joukkue voitti viime viikonloppuna Osijekin vieraskentällä lukemin 0-1 keskikenttämies Andrija Balicin osumalla. Hajdukin maalia vartioi Kroatian maajoukkuerinkiinkin kuuluva 24-vuotias Lovre Kalinic, jonka harteilla lepää paljon lauantain ottelussa.

Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen elokuussa Splitissä päättyi dramaattisesti, kun Dinamo nappasi kahdella ottelun lisäajalla syntyneellä osumallaan 2-3-vierasvoiton. Hajduk johti ottelua 20 minuuttia ennen päätösvihellystä vielä 2-0, mutta ottelun lopussa joukkueelle tapahtui täydellinen sulaminen. Hajduk haluaa varmasti revanssin tälle elokuun ottelulle ja aiheuttaa samalla Dinamolle kauden ensimmäisen tappion.

Dinamo lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta jos kauden avaustappio on jossain ottelussa tullakseen on sille todennäköisin paikka juuri Splitin Poljud-stadion. Dramatiikkaa ei ainakaan kauden kahdesta ensimmäisestä kamppailusta puuttunut.

Dinamo Zagreb on matkalla kohti kymmenettä peräkkäistä  Kroatian mestaruuttaan. Viimeksi Dinamo juhli toukokuussa 2014.

Dinamo Zagreb on matkalla kohti kymmenettä peräkkäistä Kroatian mestaruuttaan. Viimeksi Dinamo juhli toukokuussa 2014 juuri Hajduk Splitiä vastaan pelatun ottelun jälkeen.

Kroatian 1. HNL-liigan ottelu Hajduk Split-Dinamo Zagreb pelataan lauantaina 14.3. kello 16:00.