Kommentti: tylsä, tylsempi, HJK

Gary Lineker tokaisi aikoinaan, että ”jalkapallo on yksinkertainen peli; 22 pelaajaa jahtaa palloa 90 minuuttia ja lopussa saksalaiset voittavat aina”. Osuva sanonta, mutta Veikkausliigassa saksalaisten tilalle voitaisiin vaihtaa HJK. Varsinkin kotikentällään Sonera Stadiumilla Klubi on lähes mahdoton voitettava.

HJK on pelannut Mika Lehkosuon alaisuudessa Veikkausliigassa 19 kotiottelua, joista saldona on 15 voittoa ja viisi tasapeliä. Tappioita ei ole tullut vielä ollenkaan, erityiskiitos RoPSille, joka peluutti viime kauden lopun kohtaamisessa edustuskelvotonta pelaajaa ja rovaniemeläisten 3-0-vierasvoitto muutettiin Klubin voitoksi samoin numeroin.

Lehkosuo peluuttaa HJK:ta todella kurinalaisesti. 19 edellisessä kotiottelussa joukkueen verkkoon on tehty vain viisi maalia, kun vastaavasti Klubi on iskenyt pallon 37 kertaa vastustajan maaliin.

HJK lähtee otteluihin puolustuksen kautta luottaen siihen, että laajemmalla ja laadukkaalla materiaalilla onnistuu iskemään voittoon tarvittavat osumat. Hyvin usein yksi on tarpeeksi. HJK:n 37 tekemästä maalista 19 onkin tullut ottelun viimeisen kolmanneksen aikana.

Se on osoittautunut erittäin toimivaksi tyyliksi, kun tuloksia katsoo. Katsojan kannalta asia vain on kaksijakoinen.

Kansa haluaa nähdä viihdettä. Vauhdikasta jalkapalloa ja paljon maaleja. Klubin pelityyli ei ole viihdyttävää, mutta lähes aina joukkue poistuu kotikentältään voittajana. Kaukana on Antti Muurisen Sexy football -ajat, kun maaleja nähtiin roppakaupalla molemmissa päissä kenttää. Esimerkiksi kaudella 2011 HJK voitti 17 kotiottelustaan peräti 16 ja pelasi kerran tasan. Maaliero oli hurja: 56-10. Yleisö viihtyi katsomoissa ja pistetili karttui.

Lehkosuo on korostanut, että joukkueen on oltava parhaassa terässä, kun tärkeät euro-ottelut alkavat heinäkuussa. Nyt onkin erinomainen aika kokeilla erilaisia asioita ja hioa kuviot kuntoon, jotta joukkueen iskukyky on huipussaan oikeaan aikaan. Lehkosuo totesti myös, että sattuman osuus karsintapeleissä pitää saada pienemmäksi. Sikäli onkin järkevämpää, ettei joukkue pelaa Veikkausliigassa hurlumhei-futista ja muuta tyyliään täysin tärkeimpiin peleihin, vaan HJK pystyy lähtemään haastamaan eurooppalaisia seuroja omalla pelityylillään.

Klubin materiaali on sen verran ylivoimainen, että Veikkausliigassa pitäisi kuitenkin pystyä raapimaan voittoja isommallakin maalierolla. Erityisesti kotikentälllään joukkueen toivoisi pelaavan edes vähän viihdyttävämmin.